Op reis naar Borneo, een duik in de oceaan en een tocht door het regenwoud. We did it!

Een regenachtige dag? En dat tijdens je zomervakantie? Helemaal niet erg! Dan ga je toch gewoon op reis naar Borneo, een duik nemen in de oceaan of een tocht maken door het regenwoud? In Naturalis kan het allemaal!

Vandaag was ik samen met zoonlief Levi en vriendinnetje Liz in Naturalis Leiden. Via Kidsproof wist ik dat er een nieuwe tentoonstelling was in het museum: “Op expeditie met Naturalis”. Klinkt goed! Tijd om zelf eens een kijkje te gaan nemen, of beter gezegd: tijd om zelf eens op expeditie te gaan! 

Maar natuurlijk kan je niet onvoorbereid op expeditie. Ben je wel fit genoeg? Gebruik je je zintuigen goed? Ben je dapper? Kun je goed samenwerken? En weet je wel wat je mee mag nemen? Wanneer je drie testen gedaan hebt, ben je klaar om op avontuur te gaan. Je mag een echte expeditie-hoed en een vergrootglas pakken en doorgaan naar de volgende ruimte. Ready to go!

In deze ruimte staat de tentoonstelling Wildlife Photographer of the Year: 103 verschillende natuurfoto’s. Stuk voor stuk bijzonder en beeldschoon. Wat is de natuur magisch en mooi!
Alleen de expeditie-hoed en een loep van een échte ontdekker maakt al veel los bij kinderen. Het nodigt uit tot ontdekkend en onderzoekend leren. Vergroot jouw loep net zoveel als die van mij? Wat gebeurt er als ik door de andere kant van de loep kijk? Moet ik de loep tegen mij oog aanhouden of juist iets meer afstand? 

De expeditie begint met een reis door Borneo. We hebben vlinders gevangen, gedroogde planten en bloemen bestudeerd en verschillende insecten gesorteerd. Welke insecten horen bij elkaar?

Persoonlijk vind ik dat Naturalis goed nagedacht heeft over de vraagstelling van de opdrachten. Zo is het bijvoorbeeld bij deze sorteeropdracht niet goed of fout: het gaat om het doen en het ontdekken. Aan de kinderen wordt dan ook gevraagd: “Hoe zou jij een indeling maken?” Grappig om te zien dat Liz groepjes maakte op grootte en Levi groepjes maakte op kleur. En allebei goed!

Dapper zijn de ontdekkers Levi en Liz wel: ze durven zelf op de foto met een vleesetende plant! En natuurlijk hebben zij ook even plaatsgenomen in de onderzeeër!

Tijdens hun duik in de oceaan hebben Levi en Liz ontdekt waarom je onder water andere kleuren ziet. Want hoe dieper je in de oceaan gaat, hoe donkerder het wordt. Met een zaklamp (oftewel de zon) bleken de verschillende vissen ineens heel veel mooie verschillende kleuren te hebben. Rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en zelfs violet!

Na onze duik in de oceaan zijn we aangekomen op de Caraïben. De favoriete opdracht van Levi en Liz in dit gebied was overduidelijk de onderzoekers van Naturalis helpen om een zeespons te onderzoeken. Met een pincet hebben zij stukjes spons in een reageerbuisje gedaan en een eigen naam gegeven aan de spons in het buisje.

Ook bij deze opdracht worden de kinderen uitgedaagd om al hun zintuigen te gebruiken: bekijken, benoemen, voelen. Alles gaat om het zelf ervaren! Na het onderzoeken hebben we een kaartje gestuurd naar de onderzoekers om te laten weten dat we een spons onderzocht hebben en welke naam we aan de spons gegeven hebben. Wat zullen de onderzoekers blij zijn met de hulp van Levi en Liz! En na al dat onderzoeken zijn we even tot rust gekomen rondom het kampuur in het Amazonegebied.

IMG_8690

We eindigden onze expeditie in Nederland, waar we op sloot-safari zijn gegaan. Helaas liet het Hollandse weer het niet toe om naar buiten te gaan en zelf slootwater te halen maar gelukkig hadden de medewerkers van Naturalis slootwater naar binnen gehaald. We hebben de diertjes bekeken en met een zoekkaart ontdekt hoe de diertjes heten. Gelukkig waren daar lieve medewerkers die ons een beetje wilde helpen want het was stiekem toch wel een beetje lastig 😉

Er staat ongeveer anderhalf uur voor deze expeditie maar wij hebben meer dan twee uur doorgebracht in het museum (zonder restaurant-bezoek!). In elke ruimte zijn er veel verschillende soorten activiteiten (ik beschrijf er maar een paar in de ze blog zodat er nog genoeg zelf te ontdekken valt) die voor een grote doelgroep kinderen interessant zijn. De wat jongere kinderen hebben meer begeleiding nodig met de uitleg van de opdrachten, waar kinderen die al lezen zelfstandig de opdrachten kunnen maken aan de hand van het Expeditie Doe-Boek. Levi en Liz hebben eerlijk gezegd tijdens de expeditie zelf weinig gedaan met die Doe-Boek maar eenmaal thuis vinden ze veel herkenning in het Doe-Boek. “Hé, hier hebben we mee gespeeld!” en “Dit heb ik ook gezien mamma!”.
Elk kind pikt andere (nieuwe) informatie/kennis op op zijn/haar niveau. En het verbaast mij hoeveel Levi en Liz konden vertellen in de auto: soms een verhaal van een medewerker tot in detail aan elkaar verteld/herhaald. Zo leuk!

IMG_8754

Aangezien deze expeditie er nog staat tot en met half september, vermoed ik dat wij deze tentoonstelling nog wel eens zullen bezoeken. We wonen in de buurt van Leiden én hebben een museumjaarkaart. En zeg nou eens eerlijk… wie wil er nou niet nóg een keertje op expeditie?

 

Over de schrijfster van dit artikel

Marjolijn Vreeburg is 30 jaar en woont samen met haar vriend Stan en zoontje Levi (5 jaar) in Katwijk aan den Rijn. Levi is een energieke, vrolijke maar vooral lieve kleuter.

Marjolijn werkt drie dagen per week als intern begeleider in het regulier basisonderwijs. Zij is druk met van alles en nog wat: leuke dingen doen met haar mannen, klussen in hun te leuke huis van 106 jaar oud, sporten (van alles een beetje: yoga, hardlopen en skiën) en ze zoekt graag de gezelligheid van haar vriendinnen op. En ergens tussendoor probeert zij wat me-time in te bouwen, het huishouden te runnen en de rust en structuur te bewaren in haar gezin. Haar avonturen zijn te volgen op Instagram (onder de naam: marjolijn_vr).

IMG_5423

Disclaimer

Marjolijn & haar collega’s Annette & Tessa bloggen alleen over dingen die ze zelf meemaken of producten die zij zelf (hebben) gebruikt. Zij geven hierover ‘slechts’ hun persoonlijke mening.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s