De eerste keer… kriebelbeestjes!

Er zijn van die “eerste-keer-momenten” die je niet wilt vergeten. De eerste stapjes, de eerste woordjes, de eerste schooldag….. Zelf had ik er eerlijk gezegd nooit over nagedacht dat er ook “eerste-keer-momenten” zouden zijn die je liever niet had willen beleven…. Tot vanochtend. De praktijk bracht mij back to reality.

6.45 uur. So far, so good. Onze lieve druktemaker is schijnbaar nog ingesteld op vakantiemodus want het is nog stil. Ik realiseer me dat het zó ontzettend fijn is om jezelf in alle rust te douchen, aan te kleden en de voorbereidingen voor de laatste schooldag van deze week te doen. En dat op vrijdag de 13e……

6.58 uur. “Mamma, het zonnetje is er! Ik ben wakker”. We nemen al knuffelend en grappen makend de dag door. Niet zomaar een vrijdag, een heuse feest-vrijdag: de juf  is jarig en Levi heeft een partijtje van een vriendje. Laat het feest maar beginnen!

7.20 uur. “Mamma, ik heb zo’n jeuk”. En terwijl hij het zegt, besef ik me dat hij in de afgelopen 20 minuten NON-STOP zit te krabben om zijn hoofd. Arm ventje.
“Kom maar even mee naar de badkamer lief, dan kijkt mamma even…”.
Maar mamma hoefde niet lang te kijken…. Dit was al heel snel OVER-duidelijk. De kriebelbeestjes hebben huize Sprunken-Vreeburg weten te vinden! OOPS! En als je me een beetje kent, begrijp je dat dit écht iets voor mij is. NOT!

De eerste keer luizen…. Check. Zucht.

En zo zie je maar. Afgelopen week heb ik Levi meerdere malen gecontroleerd en was er écht niks te zien. En vanochtend durfde ik ze niet eens te tellen zoveel….

Ik probeer het maar als compliment te zien. Luizen schijnen graag in schoon haar te verblijven. Het kan de beste overkomen. Maar toch…

7.25 uur. “Lief, ik heb luizen gevonden in je haar. We gaan straks als de apotheek open is speciale shampoo kopen en dan gaan de luizen weg. Na het douchen mag je dan weer naar school. Oké?”. Met een dikke muts op zijn hoofd begint hij aan zijn ontbijt en vooruit – vandaag mag je achter de Ipad.

IMG_5342

Tijdens het wachten totdat de apotheek openging, app ik een aantal moeders van vriendjes van Levi waar hij deze week mee heeft gespeeld. Al snel blijkt dat de kriebelbeestjes, zoals Levi ze zelf noemt, al eerder gehuisvest waren bij de trouwe kornuiten van mijn zoon.

Na een rit naar de apotheek – nog steeds met muts – konden we aan de slag. De gebruiksaanwijzing netjes doorgenomen want hé, dit is de eerste keer dat ik zoiets moet doen.

Bijzonder is dat ons ochtendritueel niet zo vaak zo soepel verloopt als vandaag. Het lijkt wel alsof die kleine kriebelende beestjes ervoor zorgen dat mijn kleuter even vergeet om overal tegen in te gaan. Daar kan ik dan weer wél mee leven.

Tijdens het intrekken van de lotion maken we er maar ons eigen feestje van. Levi vindt het reuze-interessant en lijkt eigenlijk wel blij te zijn met zijn kleine vriendjes. Zijn enthousiasme is aanstekelijk: love it!

De lotion en shampoo gingen redelijk vlot. Maar dat kammen…… ik zal me qua taalgebruik inhouden maar ik had het wel uit kunnen schreeuwen. Pffff….. dat is me een klus! Ik dacht echt dat ik dat in een paar minuten gedaan zou hebben. Ehh… nee dus. Dat was toch echt DE dikke vette tegenvaller van de dag. En dan heb ik nog een jongen met kort haar. Ok, voor een jongen is het misschien best lang. Die ellendige beestjes (of eigenlijk de neten) waren zó klein dat ik ze er nauwelijks uitgekamd kreeg. En ze zaten me toch een partij vast. Ik was niet de enige die dol was op de lange blonde lokken van mijn zoon. Dit was niet iets wat ik even snel gedaan zou krijgen, dit zou nog wel even gaan duren. Tijd voor een andere aanpak.

“Zeg lieverd, het duurt toch wat langer. Ik denk niet dat je meer naar school kunt. We geven maandag wel het cadeautje aan de juf”.

De juf vierde eigenlijk haar verjaardag niet maar toch hadden wij een kleinigheidje gekocht. Wat zeg nou zelf, welke vrouw vindt het nou niet fijn om een reep Tony’s (helemaal voor zichzelf!) te krijgen. En dat in de smaak melk, karamel, zeezout: mmmmm…

 “Maar mamma…” begint Levi op een ongeduldige, drammerige toon. Ik sluit mijn ogen en begin in mijn hoofd te tellen tot 10. Kriebelbeetjes onschadelijk gemaakt door de lotion en daarmee tegelijk ook het geduld van mijn kleuter uitgespoeld.

“Ja lief, wat is er?” antwoord ik poeslief.

“Als ik niet meer naar school kan vandaag, dan kan ik ook niet het cadeautje aan de juf geven”.

“Dat klopt Levi, dan geven we maandag het cadeautje aan de juf”.

“Maar mamma, dan kunnen we morgen ook een nieuwe reep kopen toch? Dan kunnen wij de reep van de juf nu opeten….”. Zijn toon wordt zachter en zijn blauwe pretoogjes beginnen te schitteren.

Een kind naar mijn hart. Niets beter dan een stukje Tony’s als troost. Ik proest het uit van het lachen en Levi kijkt me verbaasd en afwachtend aan. Die eerlijke, ongezoute kleuteropmerkingen. Ik houd ervan. En ik weet zeker dat de juf hier ook om kan lachen als we achteraf haar het verhaal vertellen.

“Let’s do it, Levi, je hebt helemaal gelijk. Morgen kopen we een nieuwe reep voor de juf”.

Netflix, Tony’s, kopje thee en een luizenkam. Zo zaten wij dik een uur samen op de bank.
De bank die ik vanmiddag twee keer grondig heb gestofzuigd want inmiddels verbeeld ik me dat ik de luizen zie vliegen door de kamer. En dan heb ik het nog niet eens over de jeuk die spontaan kwam opzetten vanochtend en niet meer is verdwenen….

Dankbaar voor onze houtkachel. Want alle wasjes, groot en klein, die niet in de droger mogen, worden super snel droog door deze heerlijke natuurlijke warmte. En niet alleen kleding en beddengoed wordt gewassen. Ook de knuffels mogen een rondje meedraaien in de wasmachine en vervolgens van de warmte genieten bij het vuur. Het is eens wat anders dan de normale blousjes en broeken aan de lijn…. Best gezellig eigenlijk 😉

En daar zit je dan. Op vrijdagavond in je badjas, anti-luizen-lotion in je haar, te wachten tot de intrektijd van een kwartier voorbij is. De wasmachine draait overuren. Na een grondige check blijken de kriebelbeestjes het haar van vriendlief en mij geen geschikte plek te vinden en komen wij ongeschonden uit deze jeukende strijd. Maar toch. De controlfreak in mij besluit het zeker voor het onzekere te nemen en de lotion hoogstpersoonlijk zelf even te gaan testen.

Voor mijn gevoel nog niet zo heel lang geleden (ok, ik kan me de laatste keer niet eens opnoemen dus misschien is het tóch wat langer dan ik dacht) zat ik omstreeks deze tijd in mijn badjas te tutten voor de spiegel en mij zorgen te maken welke outfit ik aan moest.

En met een glimlach op mijn gezicht, terugdenken aan de lol met Levi vandaag, ben ik toch wel blij dat ik er nu zo bij zit. Met of zonder kriebelbeestjes in mijn haar.

Dé gouden tip om luizen te voorkomen en/of te bestrijden? Let me know!

Over de schrijfster van dit artikel

Marjolijn Vreeburg is 30 jaar en woont samen met haar vriend Stan en zoontje Levi (5 jaar) in Katwijk aan den Rijn. Levi is een energieke, vrolijke maar vooral lieve kleuter.

img_5423

Marjolijn werkt drie dagen per week als intern begeleider in het regulier basisonderwijs. Zij is druk met van alles en nog wat: leuke dingen doen met haar mannen, klussen in hun te leuke huis van 106 jaar oud, sporten (van alles een beetje: yoga, hardlopen, crossfit en skiën) en ze zoekt graag de gezelligheid van haar vriendinnen op. En ergens tussendoor probeert zij wat me-time in te bouwen, het huishouden te runnen en de rust en structuur te bewaren in haar gezin. Haar avonturen zijn te volgen op Instagram (onder de naam: marjolijn_vr).

 

2 gedachtes over “De eerste keer… kriebelbeestjes!

  1. resaarcle zegt:

    Dat het zo’n fijne dag is geworden, top! En een reep Tony, dat zou ik ook wel zien zitten na zo’n onderneming, wat slim van je ventje! Wij hebben sinds juni al 3 keer kriebelbeestjesprijs, dus nu wassen we met een prventieve shampoo van eco.kid . Ik hoop dat het zal werken!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s