Hoera, herfstvakantie! Agenda erbij en plannen maar…

Yeeeeeh! Het is weer herfstvakantie (in onze regio)! Heerlijk een weekje niks, geen vroege wekkers, gevulde lunchboxes of gehaast.
En I know, ondanks dat wij net een kleine maand thuis zijn na onze geweldige reis door o.a. New York, ben ik stiekem toch wel weer blij dat we even slow down & chill kunnen doen (lees: een pyjamaochtend en niet om 7.30 uur de deur uit vliegen met het zweet al op je rug van het ochtendritueel). De vakantie-modus is AAN!

Maar vakantie betekent voor ons ook: heel veel leuke dingen doen. Qualitytime met mijn kleine grote vriend. Wij hebben beide een museumkaart en daar maken we in de vakanties heel graag gebruik van.
En sinds een aantal maanden heeft deze meneer, zijn eigen agenda, om al zijn “afspraakjes” bij te houden. En de dagen af te tellen natuurlijk!

IMG_1783

Ik mis regelmatig de aankondigingen op social media of in de krant van leuke (kinder-) activiteiten. Ik voel me altijd bere-slecht als half Katwijk naar een tof evenement is geweest en ik de volgende dag onder mijn steen vandaan kom rollen met de vraag of er wat aan de hand was. Maar gelukkig bestaat er het team van Kidsproof.nl, welke een overzicht maken met genoeg leuke activiteiten of ideeën om te doen met ons kleine (of inmiddels grote) kroost. Gemakt dient de mens. En zodoende zat ik van de week al surfend op Kidsproof de leukste activiteiten voor mijn vijfjarige stuiterbal te selecteren. Activiteiten die ik stiekem ook te doen vind. Of eigenlijk selecteer ik alleen maar dingen die ik óok leuk vind. Geen hysterische indoorspeeltuinen of pretparken. Op de een of andere manier trekt mij dat niet. En er zijn zó enorm veel andere leuke ideeën waardoor het nog best lastig is om een keuze te maken. En het selecteren van leuke activiteiten en uitstapjes voor een vakantie geeft mij dezelfde kick als het internet afstruinen naar een vakantie. Maar dan iets goedkoper 😉

Levi’s agenda hangt bij ons op de keukendeur. Of naja, agenda, dat is misschien een groot woord. Misschien kan ik het beter een maandplanning noemen. Op een groot vel teken ik voor elke dag een hokje, met daarin de dag en datum. Ik geef onder andere standaard aan of het een schooldag is en of Levi naar de VSO en/of de NSO moet en of welke dagen hij naar zwem- en skiles gaat. Of eigenlijk doet hij dat de laatste tijd zelf. Hij gebruikt zijn eigen symbolen en zijn eigen kleuren. En voor ons (ok, misschien meer voor mij dan voor Levi) werkt dat heel ontspannend: samen kleuren, bezig zijn met de agenda en samen de leuke dingen die gepland staan doornemen. Stiften, potloden: alles op tafel en gewoon beginnen. Ik vind het enorm leuk om te zien hoe Levi steeds meer zijn eigen invulling aan de planning geeft en ik steeds minder mag deelnemen aan het tekenen en schrijven.

Nu hij ruim 5,5 jaar is, merk ik dat hij de terugkerende wekelijkse dingen heel goed uit zijn hoofd weet. De structuur van de week zit wel gebakken. De maandplanning is dan ook meer bedoeld voor alle activiteiten die niet standaard zijn: de uitstapjes, verjaardagen, logeerpartijtjes, familiebezoeken enzovoorts. Niet zozeer omdat Levi niet goed om zou kunnen gaan met veranderingen (want dat is namelijk niet het geval) maar meer omdat het leuk is om af te tellen naar de bijzondere activiteiten. En bijzonder, hoeft echt niet altijd geld te kosten. Een ochtendje struinen op het strand kan ook iets heel “bijzonders” zijn waar wij naar uitkijken en opnemen in de planning. En zodoende zijn ook al onze leuke plannen voor de herfstvakantie al opgenomen. Oh enne, ik word niet gesponsord om te bloggen over deze leuke geplande activiteiten, ik ben gewoon dolenthousiast. En stiekem hoop ik dat er meer moeders zijn die ook af en toe onder een steen liggen en leuke activiteiten over het hoofd zien en wellicht door mijn blog geïnspireerd raken 😉

Terug naar de herfstvakantie. Wat staat er op onze planning?
We beginnen de vakantie in de giftige wereld van Freek Vonk bij de tentoonstelling GIF! in Naturalis. We zijn al lekker warm gedraaid door het sparen van alle wereld wonder plaatjes van Freek van de welbekende blauwe supermarkt en Levi zijn verzamelalbum is dan ook bijna vol. Ik hoop maar dat we alle exotische dieren en giftige planten veilig kunnen passeren zodat we dinsdag fris en fruitig aanschuiven bij de voorstelling van vingerpoppetje Lejo uit Sesamstraat in de Schouwburg van Leiden. En nog leuker: Levi’s vriendje Niek gaat met ons mee op pad. Nog meer gezelligheid! Voorafgaand aan de voorstelling – die ons schijnbaar op klassieke muziek en een flinke bak humor gaat bezorgen – gaan we zelf een kleine Lejo knutselen.


Woensdag wil ik even het bos induiken met Levi nadat we twee dagen indoor-activiteiten gehad hebben. Via Kidsproof.nl kwam ik op de site van Ella & Jack, welke inspiratie geeft om de natuur bij jou in de buurt op een speelse manier te ontdekken. Vol van bewondering van alle ideeën die zo simpel en voor de handliggend zijn, maar die ik zelf dus niet zou bedenken. En wat is nou leuker om op schattenjacht te gaan in het bos naar alle parels van de herfst? Verschillende eikenbladeren, dennennaalden, eikels en beukennootjes gaan we zoeken en ontdekken aan de hand van de Ella & Jack – Schatzoekkaart. Wat we daarna met de gevonden schatten gaan maken, laat ik nog even in het midden. Levi’s fantasie vult dat vanzelf wel in!

Het liefst wilde ik ook nog met mijn (eigen) kleine kabouter in de herfstvakantie het kabouterpad lopen. Met een heuse puntmuts, knapzak en geschminkte rode wangetjes kan de speurtocht beginnen en gezocht worden naar de schat. Levi houdt van de natuur, houdt van wandelen en heeft een grote fantasie dus ik weet zeker dat hij dit heel leuk vindt. Jammer genoeg was het in de herfstvakantie zelf al vol (misschien maar beter ook anders hadden we geen pyjamadag meer kunnen houden), waardoor we het weekend ná de vakantie nog iets leuks in het vooruitzicht hebben.

Maar er zijn ook dagen nog leeg. Gelukkig wel. En die laten we ook lekker leeg. Maar er zijn óók activiteiten die Levi nog niet weet, zoals een logeerpartijtje bij mijn tante aan de andere kant van het land.
Ik vind het zelf altijd heerlijk om zo’n weekje thuis te zijn en dingen te ondernemen met Levi waar we in een normale school- en werkweek niet zo snel aan toe komen. Kijkend naar Levi’s planning denk ik dat we een mooie afwisseling hebben in verschillende activiteiten. En wat een bofkonten zijn wij dat het komende dagen ook nog eens heel mooi weer wordt. Whihooooo! Ik heb er zin in! Herfstvakantie: I love you!

Welke invulling geven jullie aan de herfstvakantie? Ik vind het heel leuk om te horen of je zelf ook vrij bent en wat je wilt gaan doen met je kids!

Over de schrijfster van dit artikel

Marjolijn Vreeburg is 30 jaar en woont samen met haar vriend Stan en zoontje Levi (5 jaar) in Katwijk aan den Rijn. Levi is een energieke, vrolijke maar vooral lieve kleuter.

img_5423

Marjolijn werkt drie dagen per week als intern begeleider in het regulier basisonderwijs. Zij is druk met van alles en nog wat: leuke dingen doen met haar mannen, klussen in hun te leuke huis van 106 jaar oud, sporten (van alles een beetje: yoga, hardlopen, crossfit en skiën) en ze zoekt graag de gezelligheid van haar vriendinnen op. En ergens tussendoor probeert zij wat me-time in te bouwen, het huishouden te runnen en de rust en structuur te bewaren in haar gezin. Haar avonturen zijn te volgen op Instagram (onder de naam: marjolijn_vr).

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s