Hoe een horloge het leven van een kleuter veranderde…

Hoe abstract is “nog vijf minuten” of “over een kwartiertje” voor een kleuter… MEGA abstract. Woorden die voor ons een betekenis hebben die gememoriseerd is. Woorden die we… – ok, laat ik het bij mezelf houden – woorden die ik vaker tegen mijn kleuter zeg dan ik mij eigenlijk besef. Woorden die hem eigenlijk nog niet zoveel zeggen, maar heel erg belangrijk zijn in ons leven.

Levi was al een tijdje geïnteresseerd in klokkijken. “Hoe weet je dat dan?” vroeg hij, als ik zei dat het 5.45 uur was en nog écht te vroeg om de dag te beginnen. “Waarom is het in de ochtend zeven uur maar ook in de avond?” en niet geheel onbelangrijk (wat gelijk iets zegt over onze niet zo rustige en soepele ochtendrush): “Om hoe laat gaat de eerste bel op school, mamma?”.
Toen de Kidizoom Bliksem McQueen Cam-watch door onze pakketbezorger onlangs werd afgeleverd, sprong onze kleine gadget-fan dan ook een gat in de lucht. “Nu kan ik alles zelf doen!” riep hij.  Alles is misschien wat overdreven, maar het horloge heeft wel degelijk een aantal dingen behoorlijk veranderd…

Vol trots laat Levi zijn horloge aan zijn vriendinnetje Ruby zien…

Zo functioneert het horloge uiteraard zoals je van een normaal horloge mag verwachten. De tijd kan zowel analoog als digitaal afgelezen worden. Maar het leuke is: er zijn meerdere klokweergaven mogelijk zodat elk kind zijn eigen achtergrond kan kiezen. We hebben Levi het hele uur en het halve uur uitgelegd maar meneer gebruikt de termen die hij ons hoort zeggen het liefst ook: “het is nu kwart over half drie” of “het is een half uur voor vijf minuten voor vier”. Ehhh, ja. Bijna. En ineens heb je een flashback naar je eigen jeugd en voel je opnieuw dat klokkijken helemaal niet zo simpel is. Blijven oefenen, schat!

De timer van het horloge geeft ons meer rust in de vroege ochtenden dat Stan en ik allebei moeten werken en Levi naar de VSO moet. Levi vond het maar al te interessant om te ontdekken hoe lang 10 seconden, 1 minuut, 10 minuten, 1 uur enz. duurden. De eerste drie gingen nog wel, maar letterlijk wachten (en kijken naar het horloge) totdat de timer afgaat na 1 uur, is toch wel héél erg lang (“Mag ik ondertussen ook even spelen, mamma?”). De timerfunctie en onze ochtendrush. Wat is de link? Levi komt zelf met een voorstel hoe lang hij mag doen over bijv. aankleden of zijn ontbijt opeten – wat soms nog een beetje gestuurd moet worden door Stan of mij zodat het realistisch blijft. Het is letterlijk gezien een race tegen de klok (ondanks dat hij écht genoeg tijd krijgt) maar het zorgt er juist voor dat we tijd over hebben. Want hoe leuk is het dat je klaar bent vóór de timer gaat. Levi VS de timer. En naast het feit dat hij meer tijdsbesef krijgt, scheelt het mij een hoop gezeur en trucjes. En tijd over betekent tijd voor een vreugdedansje. Dans je met me mee?

En de “truc” met de timer werkt ook bij het avondeten! Ook als alles groen is op zijn bord 😉

De stopwatch-functie van het horloge wordt ook veel gebruikt. Levi timet hoe lang het duurt om met de auto van ons huis naar de supermarkt te gaan. Hij timet hoe lang hij aan het douchen is. Hij timet hoe lang oma erover doet om hem op te halen. En tja, als oma heeft gezegd dat ze er binnen 5 minuten zou zijn, dan is 7,5 minuut natuurlijk not done voor een kleuter. Logisch toch?

Maar dan de wekkerfunctie. I LOVE de wekkerfunctie. Dat mijn mini-me een vroege vogel is hoef ik jullie niet meer te vertellen. Slaapwekkers, andere gordijnen, later naar bed: we hebben het geprobeerd. Believe me. Maar die wekkerfunctie hè… die staat hoog bij ons. Maar ook zeker bij Levi. Want hij komt écht pas zijn bed uit, als de wekker gaat. En ok, een wekker om 6.15 uur is nog steeds vroeg – maar aangezien onze wekker om 5.45 en 6.00 uur gaat, vind ik 6.15 uur he-le-maal prima. En in het weekend werkt de wekker zelfs tot 7.00 uur. ZEVEN UUR lieve mensen. Zeven uur! Fitter dan fit op mijn vrije zaterdag. En dat alles dankzij een “simpele” wekkerfunctie op een hightech kinderhorloge. Ik ben jullie eeuwig dankbaar,  VTech!

Maar het is niet zomaar een horloge, al klinkt dat tot zover wel. Het is een heuse Cam-wach. En zodoende worden er foto’s en filmpjes gemaakt van alles wat Levi tegenkomt. De kaders die hij kan invoegen bij de foto’s en filmpjes zijn een grote hit “want nu lijk ik net Max Verstappen toch?”.

Processed with VSCO with 7 preset

Na drie dagen verschillende wegen testen, concludeerde Levi dat de kortste weg naar school 5 minuten, 9 seconden en 35 honderdsten is…

En de spelletjes die hij kan spelen op de Cam-watch worden wel eens tegen me gebruikt. Want tja, als zijn iPad-schermtijd voorbij is (lang leve de timer-functie op het horloge: “als de timer gaat, gaat de iPad in kast”), dan pakt Levi gerust zijn horloge om nog “even” een spelletje te spelen. En daar zit ik dan met mijn mooie, strakke regels en goede voornemens omtrent schermtijd. Maar ach, nadat hij twee spelletjes heeft gespeeld op zijn horloge, gebruikt hij deze later toch weer om de tijd af te lezen (of in ieder geval te proberen) of om de timer en de stopwatch te gebruiken. Vaardigheden die zijn tijdsbesef enorm doen verbeteren. Denkende aan het gesprek dat ik vorige week opving tussen twee collega’s van mij – de leerkrachten van groep 4 en 5 – die vol verbazing hadden geconstateerd dat een behoorlijk aantal kinderen niet (goed) kunnen klokkijken en weinig besef van tijd hebben, ben ik heel blij dat Levi en zijn Cam-watch onafscheidelijk zijn. Het mag dan een horloge zijn met de meeste fancy mogelijkheden die goed aansluiten bij de huidige generatie kinderen, uiteindelijk worden zij ook getriggerd om te klokkijken en/of de tijd te meten. Iets wat ze hun hele leven nog nodig hebben en waar ze niet vroeg genoeg mee kunnen beginnen. Wij oefenen nog even door. Want als het aan Levi ligt, moeten wij om “10 minuten voor kwart voor 6” aan tafel zitten voor het avondeten. Dat valt te regelen. Tenminste, afhankelijk van de hoeveelheid tijd die ik krijg van Levi om te koken (timerfunctie……). Mamma VS de timer. Maar ach, anders kan ik hem vast wel afleiden met een van de spelletjes met Bliksem McQueen. Mamma VS Levi. We zullen zien….

 

Over de schrijfster van dit artikel

Marjolijn Vreeburg is 30 jaar en woont samen met haar vriend Stan en zoontje Levi (5 jaar) in Katwijk aan den Rijn. Levi is een energieke, vrolijke maar vooral lieve kleuter.

img_5423

Marjolijn werkt drie dagen per week als intern begeleider in het regulier basisonderwijs. Zij is druk met van alles en nog wat: leuke dingen doen met haar mannen, klussen in hun te leuke huis van 106 jaar oud, sporten (van alles een beetje: yoga, hardlopen, crossfit en skiën) en ze zoekt graag de gezelligheid van haar vriendinnen op. En ergens tussendoor probeert zij wat me-time in te bouwen, het huishouden te runnen en de rust en structuur te bewaren in haar gezin. Haar avonturen zijn te volgen op Instagram (onder de naam: marjolijn_vr).

Disclaimer

Marjolijn & haar collega’s Annette & Tessa bloggen alleen over dingen die ze zelf meemaken of producten die zij zelf (hebben) gebruikt. Zij geven hierover ‘slechts’ hun persoonlijke mening.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s