Mijn favoriet: choco-dadel-balletjes

Deze choco-dadel-balletjes zijn easy peasy. Dit kan ook gewoon niet mislukken. Die zekerheid is best fijn zo af en toe, toch? Zonder geraffineerde suikers of rare ingredriënten die je eigenlijk niet wilt eten. Maar het allerbelangrijkste: deze verslavende balletjes zijn héél erg lekker. My favourite! Binnen een kwartiertje heb je een gezonde snack die je ook nog eens kunt invriezen, zodat je niet alleen vandaag maar de komende tijd iets lekkers bij de thee hebt.

Je hebt nodig:

IMG_2467

Je ziet het: met maar een aantal pure ingrediënten kun je al iets heel lekkers maken. Zeker nu ik zwanger ben probeer ik goed op te letten wat ik eet. Enerzijds omdat ik niet zoveel kilo wil aankomen als toen ik zwanger was van Levi (formaat olifant) maar anderzijds (het allerbelangrijkste!) wil ik zoveel mogelijk gezonde, natuurlijke voedingsstoffen binnen krijgen. En als chocoladeliefhebber – altijd al geweest – en met een enorme zwangerschapscrush op zoetigheid, wil ik natuurlijk bij de thee ook wat lekkers, máár gezond. Zelf haal ik mijn producten standaard op de markt bij Bas Boer noten. Of eigenlijk moet ik bekennen dat ik niet meer naar de markt ga, maar dat ik het online bestel en het thuisbezorgd wordt. Gemak dient de mens. En waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Alles klaarstaan? Ok, let’s go:

Ontpit de dadels en snijd deze door de midden. Als je goede medjoul dadels hebt, hoef je de dadels niet te laten weken. Zijn je dadels wat harder en/of wat aan de droge kant? Laat ze 10-15 minuten weken in warm water. Mijn tip: doe jezelf een plezier en koop goede medjoul dadels! Je zult het verschil echt merken in zowel smaak als structuur. En goed afgesloten in de koelkast zijn ze heel lang houdbaar (tip van de dag).

Doe de noten, dadels, chiazaad, cacao en kokosolie in de keukenmachine, samen met de helft van de kokosrasp en mix alles goed fijn tot het een egale mix is geworden. Blijft je mix te droog? Voeg wat kokosolie toe. Proef de mix en bepaal of je nog iets wilt toevoegen (meer cacao bijvoorbeeld).

En nu komt het mindful-momentje van de dag: let’s roll! Je rolt balletjes van de egale mix; ik maak ze meestal met een doorsnede van zo’n 2-3 cm. Mochten je handen heel erg vet worden, zou je de volgende keer wat minder kokosolie kunnen gebruiken. Het hoort dat je handen klef worden, maar het vet moet er niet vanaf druipen. Mocht je dat nou wel hebben, geen paniek, rol de balletjes even over een vel keukenrol heen.

IMG_2496

Doe de overige kokosrasp op een bord of een plank en rol de balletjes door de kokosrasp. Als je niet zo’n kokos fan bent – al is de smaak niet overheersend – sla je deze stap over. Zoonlief Levi houdt niet zo van kokos (terwijl hij de kokos in de balletjes zelf – net als de kokosolie – niet opmerkt) en hij eet deze balletjes dan ook het liefst zonder kokos-laagje.

Leg de balletjes minimaal 2 uur in de koelkast of vries ze gelijk in. De choco-dadel-balletjes zijn uiteraard direct eetbaar, maar zelf vind ik het fijner als ze iets meer bite hebben. Maar… bij ons in huis haalt het eerste balletje de koelkast of vriezer niet en staan we allemaal al lekker te snoepen!
Je kunt de balletjes vrij lang goed houden in de koelkast of vriezer. Ze zijn heel snel ontdooid waardoor het een ideale snack is om op voorraad te hebben (zeker als je onverwachts visite krijgt). Maar ook Levi is altijd erg blij met deze healthy choco-snack in zijn broodtrommeltje. Het is een echte traktatie voor hem en ik geef hem geen ongelijk!

Geniet van JOUW choco-momentje!

Laat je het mij weten wanneer je deze choco-dadel-balletjes hebt gemaakt en wat je ervan vindt? Dat zou ik heel erg leuk vinden!

 

Over de schrijfster van dit artikel

Marjolijn Vreeburg is 30 jaar en woont samen met haar vriend Stan en zoontje Levi (5 jaar) in Katwijk aan den Rijn. In april 2018 verwachten zij hun tweede kindje. Levi is een energieke, vrolijke maar vooral lieve kleuter.

img_5423

Marjolijn werkt drie dagen per week als intern begeleider in het regulier basisonderwijs. Zij is druk met van alles en nog wat: leuke dingen doen met haar mannen, klussen in hun te leuke huis van 106 jaar oud, sporten (van alles een beetje: yoga, hardlopen, crossfit en skiën) en ze zoekt graag de gezelligheid van haar vriendinnen op. En ergens tussendoor probeert zij wat me-time in te bouwen, het huishouden te runnen en de rust en structuur te bewaren in haar gezin. Haar avonturen zijn te volgen op Instagram (onder de naam: marjolijn_vr).

Disclaimer

Marjolijn en haar collega’s Annette & Tessa bloggen alleen over dingen die ze zelf meemaken of producten die zij zelf (hebben) gebruikt. Zij geven hierover ‘slechts’ hun persoonlijke mening.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s