Sinterklaas in Zuid Afrika: Hoe wij het hier vieren!

Ook hier in Stellenbosch staat ‘gewoon’ iedere dag om 19 uur het Sinterklaas Journaal aan. Hoera voor BVN! Ondanks dat we verder niets meekrijgen van dit gezellige Oer-Hollandsche feest zit het sfeertje er op deze manier toch een beetje in. En we deden gewoon net of het blokje chocolade (wat ze vanavond tijdens het journaal mochten eten) afkomstig was van de chocoladeletters ‘juh’ en ‘puh’. Ze moesten het wel snel opeten, want met deze hitte heb je zo een handje chocomelk!

Maandagochtend 4 december landen we in Amsterdam om een paar dagen in Nederland door te brengen voor we doorreizen naar Argentinië. Wat dat betreft is het wel zo handig om de meiden een beetje onder te dompelen met wat Sint-activiteiten en verhalen. Oh en liedjes zingen! Ze kenden er niet eentje meer… Oeps!

Dinsdagavond gaan we zelfs Sint en Pieten ontmoeten bij goede vrienden Lisse. In mei hadden zij ons hier al voor uitgenodigd en het is ontzettend toevallig dat we ook daadwerkelijk op het heerlijk avondje in Nederland zijn. Toen we Jools & Pippa hierover vertelden, waren ze iets minder enthousiast: zij zijn beiden DOODSBANG voor verklede mensen of poppen. Wanneer ze bijvoorbeeld Bollo de Beer (Landal Greenparks), Koos Konijn (Roompot Vakantieparken), Rosita & Ravi Vos (Martinhal Portugal) of Pardoes (de Efteling) zien, beginnen ze toch te gillen, schreeuwen, huilen en duiken ze in een hoekje of onder de tafel! Dus…. hebben wij besloten om ze te vertellen dat het niet echt is. Dat er in die poppen heel aardige mensen zitten. Dit heeft enorm geholpen om de scherpe randen van de angst weg te nemen.

Tja, en toen we erachter kwamen dat Sinterklaas en zijn Pieten dezelfde reactie oproepen, hebben we besloten om dezelfde geruststellende uitleg te geven. Een heel aardige meneer heeft doet een leuk toneelstukje dat hoort bij het Sinterklaasfeest en hij mag dit jaar de Sint spelen. Als hij het goed doet misschien volgend jaar ook wel! Er zijn ook nog wat aardige jongens en meisjes die het heel leuk vinden om zich te verkleden als Piet. Die doen dan wat zwarte schmink op zodat het lijkt alsof ze door de schoorstenen geklommen hebben: want daar krijg je een vies gezicht van.

Voor de meiden (vooral voor Jools) was dit een enorme opluchting. Maar eigenlijk ook voor ons. Het voelde niet goed om haar helemaal ‘dol’ te maken met allerlei verzonnen verhalen over Sint met zijn paard en Pieten op het dak. Ze is daar een veel te gevoelig meisje voor en raakt van slag van het idee alleen al. Pippa is wat jonger, maar heeft dezelfde angst voor verklede mensen als Jools. Of het kopie-gedrag is weten we niet, maar we gaan ook met haar gewoon voorzichtig om met dit soort dingen. We kijken naar wat het beste bij onze kinderen en dus ons gezin past en dat is deze manier. Sinterklaas Op Maat 😉

Jools & Pippa begrijpen heel goed dat de meeste andere kinderen in Nederland wel denken dat Sinterklaas en de Pieten echt zijn en dat ze niet ‘hét geheim’ mag verklappen. Dus je hoeft niet bang te zijn dat zij het voor jouw gezin gaan verpesten!

Het mooiste van alles is, dat het de vervelende angstige spanning wel heeft weggehaald, maar de spel- en feestvreugde niet. Jools & Pippa gaan gewoon keihard mee in het verhaal. Ondanks dat we al hele gesprekken hebben gehad over ‘dat het niet echt is’ heeft Sinterklaas een cadeautje in onze schoenen, uhh sandalen gedaan. Dat de meiden er zelf bij waren toen we deze cadeautjes kochten, zelf het inpakpapier hebben uitgekozen én de cadeautjes voor mij en Thaddeus dingen waren die al weken op de keukentafel stonden, maakte totaal niet uit. Ik had zelfs het inpakpapier, de schaar en tape de volgende ochtend op de ontbijttafel laten liggen. Ook dit maakte geen verschil: Sinterklaas had cadeautjes naar Zuid Afrika gebracht!!!

Nu ik zo over dit onderwerp aan het typen ben krijg ik trek in een zakje chocoladetruffelkruidnoten (mooi galgjewoord)…. Nog 4 nachtjes slapen!!

Fijn Sinterklaasfeest alvast allemaal!

Liefs,

Annette

Een gedachte over “Sinterklaas in Zuid Afrika: Hoe wij het hier vieren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s