Het speelgoed van de toekomst

Het speelgoed van de toekomst: de VTech Kidizoom Flix. Kan je het eigenlijk nog wel speelgoed noemen? Het is eigenlijk meer een gadget. Mijn kind wordt zó groot dat het een nieuwe gadget heeft. En wat voor één. Een high-tech gadget die ook nog eens “speelgoed van het jaar 2017” is geworden. Dus toch wél speelgoed! Gefeliciteerd VTech!

Ongelooflijk hoe snel jonge kinderen de (digitale) functies door hebben. Gewoon doen. Proberen. Hoppa. Gaan met die banaan. Stiekem houd ik er wel van. Spelend ontdekken en spelend leren. Ervaar maar. Niet alleen met traditioneel speelgoed maar ook met het speelgoed van de toekomst. Maar in sommige gevallen, lukt dat soms ook niet. Of niet altijd.De Kidizoom Flix is geschikt voor 5 tot 12 jarigen en dus valt Levi met zijn 5 jaar binnen de doelgroep. Ondanks dat Levi dingen altijd vrij snel door heeft (en het lijkt wel of je de jeugd van tegenwoordig – whaaaa gebruik ik dit begrip echt? ik hoor mijn oudtante praten! – nog maar weinig hoeft uit te leggen als het over gadgets gaat) begreep hij niet direct alle functies en mogelijkheden van Flix.  Levi is niet gewend dat hem iets niet direct lukt. Hij houdt er niet zo van als iets niet gaat zoals hij voor ogen had. En dat met mijn kleuter die behoorlijk weinig geduld heeft. Heeft hij niet van mij. Je kunt je een situatie voorstellen. Maar je wilt niet weten hoe blij ik ben dat hij ook eens het tegenovergestelde ervaart. Ik ben blij dat hij hier tegen aanloopt. Ik ben blij dat hij ook eens ervaart hoe het is om gefrustreerd te zijn. Ik ben blij dat hij leert om hulp te vragen. Want…. de handleiding? Was da? Dat kent deze generatie niet? Iets lezen? Duurt te lang! Ik wil het zelf doen. Zelf proberen. Niet papa of mama nodig hebben om te ontdekken hoe het werkt. Zo wist Levi bijvoorbeeld van de reclame dat Flix personen herkent en reageert. Maar hij begreep de reactie van Flix niet direct, totdat ik het hem vertelde en voorlas vanuit de handleiding. Oooooh, zit dat zo. Je zag het hem zichtbaar denken. “Vertel nog eens wat over Flix mamma”, volgde al snel. Levi was klaar om Flix te gaan ontdekken! Levi was klaar om hulp te vragen én te accepteren.

Eenmaal de handleiding samen doorgenomen te hebben, kon Flix eindelijk te eten krijgen. Want zelfs een buitenaards ruimtevriendje kan niet zonder voedsel. En EIN-DE-LIJK begreep Levi de buitenaardse taal van Flix. Er kon gecommuniceerd worden. Altijd fijn.
Maar ook de stemopname met grappige effecten blijft een hit (hoe simpel kan het zijn). Al moet ik zeggen dat opa deze functie ook erg grappig vond. Maar dat mocht Levi eigenlijk tegen niemand zeggen.

Sinds Levi de Kidizoom Action Cam heeft van VTech, is hij helemaal into het fotograferen en filmen. Waar de Actioncam het meest gebruikt wordt om foto’s te maken, wordt Flix veelal gebruikt om te filmen. Door de driepoot die gemakkelijk te vormen is, blijft Flix gemakkelijk staan of geklemd op iets zitten. Handig!


Flix heeft een draaibare camera, wat natuurlijk ONWIJS handig is als je jezelf wilt filmen tijdens je skiles. Persoonlijk vind ik het al bijzonder dat je met je vijf jaar wekelijks skiles krijgt, maar toen hij nog eens zijn Kidizoom ging installeren en deed alsof het de normaalste zaak van de wereld was, besefte ik mij dat dit de toekomst is.En ik ben benieuwd hoe Sinterklaas en zwarte Piet meegaan in deze high-tech tijd. Want huize Sprunken-Vreeburg heeft tegenwoordig een veiligheidscamera, zoals onze eigenwijze kleuter deze noemt: Flix. Flix heeft namelijk een functie dat hij een foto neemt zodra er een beweging bespeurt wordt. En aangezien Levi dit weekend zijn schoen mocht zetten en véél vragen had over hoe/wat/waar/wie dan misschien wel zijn schoen zou komen vullen, had hij bedacht dat hij zijn buitenaardse vriendje wel even zou raadplegen. Flix op zijn schoen gericht en mijn mini-me kon met een gerust hard gaan slapen. Flix zou de bewegingen van Sinterklaas (of van Zwarte Piet?) wel even vastleggen. Alle vragen opgelost. Deze week ben ik er met een smoes vanaf gekomen. Gelukkig heb ik nog een aantal dagen totdat Levi zaterdag weer zijn schoen mag zetten. Want hij trapt niet nog een keer in “Oh, ik denk dat het geheugen van Flix vol is”. Iemand een tip? 

Processed with VSCO with av4 preset

Ik ben fan. Ik ben fan van het speelgoed van de toekomst. En dat voor iemand die speelgoed met veel geluid of licht heel lang gemeden heeft. Maar ik kan niet onder mijn steen (samen met mijn houten blokken en zelf-geknutselde wc-koker gevuld met rijst) blijven leven. Ik zie aan de ervaringen en ontwikkeling van mijn eigen zoon wat minder-traditioneel-speelgoed met de jeugd van tegenwoordig kan doen. Hoe uitdagend het is. En leerzaam. Leerzaam op verschillende vlakken. Kijkend naar Levi kan ik zeggen dat hij heeft ervaren hoe het is om vast te lopen en het helemaal niet erg is om begeleid te worden. Een belangrijke ervaring. Een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen, toch? Lekker stel zijn wij, ben ik net onder mijn steen vandaan, stoot hij zich er continu tegenaan. Gelukkig maakt Flix alles weer STEENgoed.

 

Over de schrijfster van dit artikel

Marjolijn Vreeburg is 30 jaar en woont samen met haar vriend Stan en zoontje Levi (5 jaar) in Katwijk aan den Rijn. In april 2018 verwachten zij hun tweede kindje. Levi is een energieke, vrolijke maar vooral lieve kleuter.

img_5423

Marjolijn werkt drie dagen per week als intern begeleider in het regulier basisonderwijs. Zij is druk met van alles en nog wat: leuke dingen doen met haar mannen, klussen in hun te leuke huis van 106 jaar oud, sporten (van alles een beetje: yoga, hardlopen, crossfit en skiën) en ze zoekt graag de gezelligheid van haar vriendinnen op. En ergens tussendoor probeert zij wat me-time in te bouwen, het huishouden te runnen en de rust en structuur te bewaren in haar gezin. Haar avonturen zijn te volgen op Instagram (onder de naam: marjolijn_vr).

Disclaimer

Marjolijn en haar collega’s Annette & Tessa bloggen alleen over dingen die ze zelf meemaken of producten die zij zelf (hebben) gebruikt. Zij geven hierover ‘slechts’ hun persoonlijke mening.

3 gedachtes over “Het speelgoed van de toekomst

 1. Carola Corijn - van der Plas zegt:

  Dat word je vriend , met een zwarte pieten pak naar binnen laten sluipen 😉 hahaha..

  ik vind je stukjes erg leuk om te lezen .

  groetjes van de dochter van Diana

  Like

  • marjolijnvr zegt:

   Dankjewel Carola! Leuk dat je ons volgt. Wacht maar tot Danique bijna zes jaar is, dan sta je ook voor dit soort leuke raadsels. Fijn weekend!! Liefs, Marjolijn

   Like

   • Carola Corijn - van der Plas zegt:

    gelukkig heb ik nog even . Ongetwijfeld lach je er later samen om met Levi .

    Jullie ook een fijn weekend mochten jullie sinterklaas vieren fijne middag / avond.

    liefs Carola

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s