Hi. Aangenaam. Ik ben Sjaak Afhaak.

Mag ik mijzelf even voorstellen? Ik ben Marjolijn Vreeburg en sinds mijn zwangerschap ook wel Sjaak Afhaak genoemd. Ik vrees dat ik mij opnieuw moet voorstellen aan mijn vrienden, familie en buren. And I hate it. Toch heb ik het geaccepteerd – en nee dat ging niet over één nacht ijs. 

Verschillende oorzaken maken het dat ik door het leven ga als 21-weken-zwangere Sjaak Afhaak. Het lijkt alsof ik in mijn eigen cocon leef en al aan het nestelen ben. Maar no. Ik ben (nog) niet aan het nestelen, al heeft het wel te maken met hormonen. DUH.
De hormonale migraine zorgt voor een innige relatie met mijn bed en de bank. De avonden en weekenden zijn het meest frustrerend. Ik ben een gezelligheidsmens. Ik houd van mensen om mij heen en leuke dingen doen: thuis, bij vrienden, in een restaurant, whatever.
Maar deze zwangerschap maakt van mij een kluizenaar. Een kluizenaar die haar afspraken continu afbelt want “sorry, het gaat toch echt niet”. Het lijkt simpel: ‘even’ geen afspraken maken. Maar elke keer denk ik: dan gaat het vast al een stuk beter, om vervolgens toch op het laatste moment te moeten afhaken. Mijn vrienden en familie hebben begrip en eindeloos geduld als mijn afhaakmoment zich weer voordoet. Maar toch voel ik me rot op die momenten en mis ik ook de sociale contacten en uitjes.

Inmiddels heb ik ervaren dat paracetamol en gewoon doorbuffelen niet helpen tegen mijn kwaaltjes en dat met een warme kruik in bed liggen de enige oplossing is. Gelukkig heb ik een hele lieve vriend die op zo’n moment veel huishoudelijke taken van mij overneemt en die mij ook nog eens op mijn wenken bediend (lees: een verslaving van gember-citroenthee en frambozenlimonade).

Maar weet je? Ondanks dat ik er enorm van baal dat ik af moeten haken, heb ik geaccepteerd dat het is zoals het is. Want de Sjaak Afhaak in mij heeft daar een hele mooie reden voor:

  • In mij groeit Levi’s babybroertje.
  • Mijn lichaam fikst dit gewoon maar even.
  • Ik ben 21 weken zwanger! Yay!

Zwanger met hoofdpijn, dat dan weer wel. Mijn lichaam geeft een signaal en daar moet ik naar luisteren. Maar de stuiterbal in mij heeft wekenlang gevochten (“ik wil dit niet”) en zich verzet. Ik werd gek van mijn lusteloosheid en de frustratie dat er zo weinig uit mijn handen komt.

Maar inmiddels heb ik gemerkt dat dubben en gefrustreerd zitten zijn (of eigenlijk liggen most of the time) me niet helpt. Ik herhaal het even voor mezelf: het helpt me niet. Het is zoals het is en ik kan er niets aan doen. Acceptatie is het codewoord dat ervoor heeft gezorgd dat ik kon gaan genieten van mijn zwangerschap en ook van mijn innige relatie met mijn bed en de bank.

Ja, daar lig ik weer. Geveld door de hormonen. Hormonen die mij even laten weten dat ik op en top zwanger ben. Ik nestel me in m’n comfy outfit op mijn favoriete plekje op de bank. Kop thee, glas water, twee mandarijnen en de wekker gezet op de tijd dat ik Levi van school moet halen.

Maar eerst even een vriendin bellen. Ik was namelijk toch weer wat overmoedig met afspraken maken. Leuk is anders, maar het is prima zo.

“Hi, je spreekt met Sjaak Afhaak. Even over vanavond…..” 

 

Over de schrijfster van dit artikel

Marjolijn Vreeburg is 30 jaar en woont samen met haar vriend Stan en zoontje Levi (5 jaar) in Katwijk aan den Rijn. In april 2018 verwachten zij hun tweede kindje. Levi is een energieke, vrolijke maar vooral lieve kleuter.

img_5423

Marjolijn werkt drie dagen per week als intern begeleider in het regulier basisonderwijs. Zij is druk met van alles en nog wat: leuke dingen doen met haar mannen, klussen in hun te leuke huis van 106 jaar oud, sporten (van alles een beetje: yoga, hardlopen, crossfit en skiën) en ze zoekt graag de gezelligheid van haar vriendinnen op. En ergens tussendoor probeert zij wat me-time in te bouwen, het huishouden te runnen en de rust en structuur te bewaren in haar gezin. Haar avonturen zijn te volgen op Instagram (onder de naam: marjolijn_vr).

Disclaimer

Marjolijn en haar collega’s Annette & Tessa bloggen alleen over dingen die ze zelf meemaken of producten die zij zelf (hebben) gebruikt. Zij geven hierover ‘slechts’ hun persoonlijke mening.

Een gedachte over “Hi. Aangenaam. Ik ben Sjaak Afhaak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s