Momspiration zwanger fotoshoot brief jongensmama

Een brief aan mijn firstborn

Lieve Levi,

De spanning stijgt. Je zenuwen nemen toe en je weet dat het nu niet lang meer gaat duren voordat je broertje geboren gaat worden. Je babybroertje, zoals je hem zelf liefkozend noemt.
Vanochtend werd je wakker en kwam je naast me in bed liggen. Je kroop tegen me aan. Heel voorzichtig kwam daar een handje mijn kant op. “Even voelen mamma, of babybroertje nog in je buik zit”. Je leek teleurgesteld toen je concludeerde dat hij nog niet geboren was. Je wilt graag weten hoe hij eruit ziet en hoe hij gaat heten.  Ik concludeer dat je uitkijkt naar zijn komst. Je kijkt uit naar de rol van grote broer.
Als je weggaat, aai je over mijn buik en zeg je “misschien wel tot straks babybroertje”.

Van enig kind naar grote broer

En hoe dankbaar en blij ik ook ben met de komst van ons babybroertje, vind ik het ook lastig om het tijdperk van ons drieën af te sluiten. Pappa, jij en ik. Wij staan samen sterk. Door jou werden wij een gezinnetje. We hebben veel gedaan en veel beleefd met z’n drieën. We hebben gelachen, we hebben gehuild en we zijn boos op elkaar geweest. Maar bovenal: wat hebben we genoten. Vooral van jou. Vooral door jou.
Jij maakte mij mamma. Jij maakte mij trotser dan ooit. Je veranderde mijn leven, in positieve zin. Jij leerde mij te genieten van de kleine dingen. Te leven in het moment.  Een leven zonder jou, zonder jouw enthousiasme en praatjes, kan ik me niet voorstellen.
Door jou leerde ik angst kennen. De angst om jou te verliezen. De angst om jou niet te kunnen geven wat jij nodig hebt. Door jou leerde ik wat onvoorwaardelijke liefde is.

Je blijft mijn kleine jongen

Zes jaar lang heb ik je alle aandacht kunnen geven die ik je wilde geven. Binnenkort komt hier verandering in. Ik weet dat er momenten gaan komen dat je weer met z’n drieën wilt zijn.
Maar je bent niet de enige die het spannend vindt. Ik krijg al buikpijn als ik denk aan de momenten dat het lastig zal zijn om jou de aandacht te geven die je wilt, maar die ik je op dat moment niet kan geven omdat ik bezig ben met babybroertje. Het zal lastig zijn om jou de aandacht te geven die je gewend bent. De aandacht te geven die je misschien verdient. Je bent al zes jaar en met jouw wijsheid en begrip word je vaak overschat. Jouw gevoeligheid is moeilijk(er) te zien. Maar ik weet dat het goed komt. Ik weet dat veranderingen tijd nodig hebben.
Een nieuw tijdperk breekt aan. Een tijdperk waarin jij de trotse rol van grote broer zal vervullen. Een tijdperk waar we lang naar uit hebben gekeken. Maar in mijn ogen blijf je die kleine jongen. Mijn eerste kleine jongen. Een bijzondere positie die je altijd zult behouden.

Lieve Levi, onthoud één ding: wat er ook gebeurt, mijn liefde voor jou verandert niet.

Dikke knuffel, Mamma