Momspiration zwanger fotoshoot broer

Het ideale leeftijdsverschil

De reacties van anderen. Het blijft een dingetje. Het blijft me verbazen. Wanneer je iets hebt, krijgt of doet wat anders is dan gemiddeld, vliegen de meest bijzondere opmerkingen je om de oren. Zo ook over het leeftijdsverschil tussen onze kinderen straks. Als baby nummer 2 geboren wordt, is Levi 6 jaar: een leeftijdsverschil welke groter is dan in een doorsnee Nederlands gezin.

Het “grote” leeftijdsverschil heeft mij verschillende opmerkingen gebracht afgelopen maanden. Een leeftijdsverschil van 6 jaar, dus hier de 6 meest bijzondere opmerkingen:

“Wat vervelend dat nummer twee zo lang op zich heeft laten wachten.”

Ehh… nee. Dit was niet van toepassing (gelukkig niet). Het heeft zich ‘vanzelf’ zo geregeld: eerder waren wij niet toe aan een tweede kindje. Het is zo gelopen en zó simpel kan het zijn. Wij hebben ons gevoel gevolgd en dat heeft ons gebracht naar dit leeftijdsverschil. Ok, de miskraam vorig jaar even daargelaten, maar ik geloof niet dat 5 jaar leeftijdsverschil hele andere opmerkingen had uitgelokt.

“Hoe vindt Levi het dat zijn broertje een andere vader heeft?”

Ok, deze opmerking snapte ik niet in één keer. Waarschijnlijk stond ik deze allerliefste (relatief onbekende) vrouw schaapachtig aan te kijken voor een paar seconden.
Deze vrouw heeft zelf de conclusie getrokken dat baby nummer 2 van een andere vader zou zijn aangezien er sprake was van een “groot” leeftijdsverschil. Ik snap haar denkpatroon niet helemaal, maar dat even terzijde. Nee, Levi en zijn babybroertje zijn allebei van mijn vriend Stan. Geen scheidingen, geen andere vaders. Een “gewoon” normaal gezin. Daarin zijn we dan weer wel gemiddeld – toch nog iets. Met een leeftijdsverschil van 6 jaar tussen de kinderen. Simple as that.

“Dat wordt straks wel heel erg heftig voor Levi als hij ineens een broertje heeft.”

Dat klopt. Het zal heel erg wennen zijn voor onze kleine prins dat hij alle aandacht moet gaan delen. Het zal wennen zijn dat hij niet de aandacht krijgt die hij gewend is.
Is dit erg? Ik vind van niet. Is dit abnormaal? Ik vind van niet. Ik ben ervan overtuigd dat voor elk kind het krijgen van een broertje of zusje heftige shizzle is. Hoe oud ze ook zijn.

“Wat zielig voor de baby, die moet straks gelijk mee in het schoolritme van zijn grote broer.”

Ja, het klopt dat babybroertje mee zal gaan op de schooltijden van Levi. Ik denk niet dat onze leerplichtambtenaar het goed gaat vinden dat Levi thuis blijft totdat babybroertje ook in een “schools ritme” zit (los van het feit dat Levi zelf gemotiveerd is om naar school te gaan). Baby nummer 2 zal straks inderdaad meebewegen op het ritme van zijn schoolgaande broer: half 9 Levi wegbrengen en om 3 uur Levi weer ophalen. En die tijd daarvoor, daartussen en daarna? Babybroertje mag het bepalen. Ik zie het ook als een voordeel dat Levi gewoon naar school gaat want dan heb ik alle tijd heb voor ons kleinste gezinslid. Schooltime = qualitytime met de kleinste spruit.

“Wat jammer dat je twee kinderen dan nooit écht samen zullen spelen.”

Wat is écht samenspelen? En waarom moet je ongeveer even oud zijn om goed samen te kunnen spelen? Please, tell me.
Deze mevrouw begon ook nog eens over de band tussen broers/zussen met een groter leeftijdsverschil dan gemiddeld. Deze band zou minder hecht zijn en de broers/zussen zouden minder delen. Toen haakte ik af en heb ik niet echt meer geluisterd. Excusez-moi.
Natuurlijk zal Levi een andere band met zijn babybroertje hebben dan wanneer er een leeftijdsverschil was van bijvoorbeeld 2 jaar. Natuurlijk zullen de broers anders samengespeeld hebben als ze in dezelfde speelfase hadden gezeten. Betekent dat dat ze niet samen kunnen spelen, ieder op z’n eigen niveau? Betekent dat dat ze een minder intense, hechte band zullen hebben? Puur op basis van een leeftijdsverschil? In mijn ogen is dit pure onzin. Ik weet zeker dat onze jongens straks samen heerlijk kunnen spelen. Daarbij weet ik ook zeker dat onze jongens straks heibel en strijd gaan krijgen. De oorzaak? Tja… waarom maak je eigenlijk ruzie met je broers en/of zussen?

“Oh meid, dan ga je weer het luiertijdperk in met de gebroken nachten.”

Dat klopt. Ik snap alleen niet dat mensen dat als negatief ervaren. We hebben inderdaad al 3 jaar geen luiers meer in huis en de nachtvoedingen van Levi kan ik mij (bijna) niet meer herinneren. Wij gaan al deze fases opnieuw beleven en sta heus niet te springen om ’s nachts meerdere keren mijn bed uit te gaan. Natuurlijk slaap ik liever in een ruk 9 uur achter elkaar, maar de gebroken nachten horen er nou eenmaal bij. En dat we de afgelopen jaren relatief goed hebben kunnen slapen, betekent in mijn situatie juist dat ik fitter ben dan tijdens de-gebroken-nachten-fase. Ik heb heel veel respect voor ouders die twee kleine kinderen hebben en nachten hebben waarin beide kinderen (vaak ook nog eens om en om) aan het spoken zijn.

Mijn persoonlijke conclusie

Ik denk dat mensen altijd wel hun woordje klaar hebben. Ik denk dat er voor alle situaties wat te zeggen valt. Wij hebben ons gevoel gevolgd en dit is de uitkomst. So be it. Ik ben er tevreden mee. Ik ben enorm dankbaar dat we een überhaupt een broertje mogen verwelkomen voor Levi. Het zal echt niet altijd makkelijk worden, maar wie zegt dat dat het wel was geweest als ze een verschil hadden gehad van anderhalf jaar? Het zijn twee verschillende karakters en ik ben ervan overtuigd dat die karakters meer van invloed zullen zijn dan de leeftijd.

Voor nu kan ik zeggen dat Levi deze zwangerschap heel bewust heeft meegemaakt en heel betrokken is. Elke echo-foto gaat mee naar school om in de kring te laten zien. Het liefst heeft hij elke dag zijn “brother”-trui aan. Hij helpt me bij het aantrekken van mijn schoenen (jep, ook die fase is aangebroken). Ik kan hem uitleggen hoe straks de eerste periode na de bevalling er (ongeveer) uit zal zien. Ik kan hem uitleggen dat als ik straks de baby aan het voeden ben, ik hem niet direct kan komen helpen.
In mijn ogen al heel veel voordelen van een grote broer van 6 jaar.

Het ideale leeftijdsverschil? Volgens mij bestaat deze niet. Dit is voor iedereen anders en valt helaas niet altijd te plannen.

Welke opmerkingen heb jij gekregen op basis van het leeftijdsverschil tussen jouw kinderen? 

Liefs, Marjolijn