Shoppen voor de babyuitzet: 3 handige tips

Hoera, er komt een baby! En bij die baby horen blijkbaar ook een heleboel spullen. Kleertjes, meubels, kinderwagen, doekjes voor dit en dat. Hoe weet je nou, wat je allemaal echt nodig hebt? Waar houdt je rekening mee? En vooral hoe behoud je het overzicht? (Hier schrijft een mama to be die graag controle heeft op situaties). In deze blog geef ik, Anouk, je 3 handige tips over shoppen voor je baby en de babyuitzetlijst.

Tip 1: Begin op tijd

Op  tijd beginnen met het shoppen van de babyuitzet is een van de meeste beschreven tips. Alleen, wat is op tijd? Ik kreeg met 13 weken als de vraag of ik al iets gekocht had? Mijn antwoord; nee. Ik wilde eerst het geslacht van onze baby weten. Het aanbod in stijlen en kleur is namelijk gigantisch. Ik had geen voorkeur voor een jongen of een meisje maar ik wist wel dat ik in beide gevallen andere keuzes ging maken. Bovendien zag ik ook niet het voordeel, van bijvoorbeeld kleertjes kopen die voor allebei geschikt zijn. Waar ik wel mee begon, was het maken van een Pinterest-bord en het verzamelen van toffe websites. Plaatjes verzamelen van items die ik heel graag wil hebben, voorbeelden van geboortekaartjes en kamertjes. Je bent in ieder geval lekker bezig en deze voorbereidingen komen zeker weten van pas.

Op tijd beginnen is vooral handig als je bedenkt dat het verzamelen van spullen en shoppen nogal wat tijd in beslag kan/gaat nemen. Het is fijn voor jezelf; er zit geen druk achter en jij hoeft niet met je bolle buik en dikke enkels op zaterdagmiddag nog naar een grote babywinkel waar je zwaar overprikkeld de deur weer uit waggelt. Wanneer je 4 tot 6 weken voor je uitgerekend datum alles in huis hebt, geeft dat rust. Je gaat gewoon lekker zitten, uitrusten, ontspannen en laat wellicht de allerlaatste babytroepjes gewoon thuisbezorgen. (altijd handig!)

Tip 2: Maak je eigen lijst

Wat je dan precies moet kopen staat beschreven in menig babyuitzetlijst. Het internet staat er bommetje vol mee. Realiseer je alleen dit; de meeste babyuitzetlijsten hebben een commercieel tintje.

Weet jij veel wat je nou echt nodig hebt, vooral bij je eerste kindje. Het staat op die lijst, dus jij koopt het. Daarom de tip, die ik ook kreeg van een mamma to be, maak je eigen lijst. Op basis van een babyuitzetlijst die je ergens hebt gedownload, dat wel. Een wegwijzer is namelijk wel handig. Zet de items die je op de lijst vindt, in je eigen document. Ik heb bijvoorbeeld een pagina aangemaakt in OneNote. Waarom? Ten eerste omdat ik die op mijn computer en telefoon kan openen en zo heb ik hem altijd bij de hand. Ten tweede omdat je zo de lijst kan bijhouden, items weglaten of aanvullen met eigen producten. Iets wat in een gedownload PDF niet kan.

Wat ik heel handig vind, is dat ik een link naar een product, wat ik online heb gezien, kan toevoegen. Of andersom; loop ik in een winkel en is het product niet in de juiste maat verkrijgbaar of te groot om mee te nemen? Dan zoek ik het product online en bestel ik  het later. Zo kan ik dus ook bijhouden of ik dezelfde items of een alternatief ergens goedkoper kan kopen.

Verder houd ik bij hoeveel items, van bijvoorbeeld kleertjes, ik al heb gekocht. Zo koop je niet meer dan nodig. Ik zou in ieder geval al meer broekjes hebben gekocht dan werkelijk noodzakelijk is. Puur omdat ik soms ook vergeten ben, wat ik al gekocht had. Makes sense, right?

Tip 3: Vertel anderen over jouw babyuitzetlijst

Anderen vertellen over jouw lijstje is heel handig. Ten eerste omdat je andere mama’s (met ervaring) kan vragen naar hun ervaringen. Wat heb je nou echt nodig? Wat zijn handige tips? Waar let ik op als ik iets koop? En ja, dan kan krijg je verschillende meningen over dingen als boxpakjes met en zonder voetjes, babybadjes en slaapzakjes. Dus bedenk goed wat je met het advies doet en van wie je iets aanneemt.

Daarnaast is het handig om de lijst aan te vullen met items die leuk zijn om cadeau te krijgen. Er zijn ongetwijfeld knuffeltjes, badspeeltjes en accessoires voor de babykamer die je leuk vindt maar zelf niet gelijk koopt. Shoppen voor je baby is namelijk als duur genoeg en er zijn altijd mensen die iets voor je willen kopen, nog voordat de baby is geboren of in de kraamtijd. Ze doen jou dan een groter plezier met een item wat je eigenlijk zelf graag wilt aanschaffen en wat jouw smaak is. Zo voorkom je een kast vol met kleding in de verkeerde maat, een overschot aan ditjes en datje of speelgoed waar je baby nog niets mee kan. Natuurlijk, het is heel lief als anderen iets voor je kopen, maar op je verjaardag maak je toch ook een verlanglijstje? Vertel iedereen dus gerust dat je een lijstje hebt gemaakt, bijhoud en waarom. Eventueel maak je online een lijstje die toegankelijk is via een link met daarop die cadeautjes.

Deel jouw tip

Heb jij een goede tip over iets wat je zeker weten moet kopen voordat de baby er is? Of iets wat op elke lijst terugkomt maar waar van jij denkt dat heb ik nooit gebruikt? Laat het weten in een reactie onder deze blog of klets mee op onze Facebook-pagina.

Liefs, Anouk

Met de volgende tags: