Twee onverwachte levenslessen van een kleuter

Momspiration mamablog fotoshoot jongensmama kleuter

Woensdagavond 17.45 uur. We zitten aan tafel en er werd flink gegeten door onze kleuter (wat best een uitzondering is helaas). De bloemkool was niet aan te slepen, maar dat even terzijde. Stan en Levi kletsten volop, er werden grapjes gemaakt en er werd gelachen. Het was oprecht gezellig aan tafel. Maar het werd nóg mooier…

“Zullen we even een rondje doen wat het leukste was van jouw dag?” vraagt Levi.

Vervolgens begint hij direct enthousiast te vertellen over het knutselen bij oma. Daarna vertelt Stan over een technische tekening die hij moest uitwerken voor iets wat hij moet gaan maken voor een klant.

“Goh, dat is leuk werk: tekenen! Dat wil ik later ook” zegt Levi enthousiast.

“Vandaag was het tekenen inderdaad erg leuk. Maar soms is het ook erg ingewikkeld of saai en dan is het soms even niet zo leuk” antwoordt Stan.

Levi kijkt beteuterd. Een paar seconden later worden zijn ogen groter en beginnen te schitteren:

“Maar dan zorg je toch gewoon dat het weer leuk wordt, Pappa?”

BAM.
Levensles 1.
Zo simpel is het. Gewoon zorgen dat het weer leuk wordt. Of als dat niet kan (I know, die situaties zijn er ook) dan denken aan het positieve en leuke aspect wat – na dit minder leuke ding – weer volgt.

Maar toen was ik aan de beurt.

“Mam, wat is het leukste wat jij vandaag hebt gedaan?”.

Ok, even een kleine ondertiteling. Het was de vijfde dag op rij die ik in bed had doorgebracht met koorts, hoofdpijn en bijholteontsteking  Ik baalde behoorlijk (ik had wel eens betere dagen gehad zeg maar). Ik was lichtelijk chagrijnig door mijn fysieke gesteldheid en had daarnaast best wel trek (lees: ik had honger en wilde eten. En als ik honger heb, ben ik óók niet op mijn best. Ken je die man van de Snicker-reclame? That’s me – alleen dan de vrouwelijke versie). Samengevat: ik had gewoon een blegh-dag en zo zat ik ook aan tafel.

“Ehm… ik weet het niet zo goed Levi. Mijn dag was niet zo bijzonder. Ik heb in bed gelegen en geslapen”.

Ik keek mijn kleuter aan. Zijn ogen werden groot van verbazing. Hij legde zijn bestek neer en boog zijn hoofd naar mij toe, om mij vervolgens heel indringend aan te kijken en zei:

“Maar Mamma, er is toch wel IETS wat het leukste is van de dag?”

BAM.
Levensles 2.
Er is altijd íets het leukste aan een dag. Elke dag een lichtpuntje waar je vrolijk van wordt, hoe klein dan ook. Er is altijd iets om dankbaar voor te zijn. Altijd.

Er ging van alles door mijn hoofd. Van: “Wat is het leukste wat ik vandaag heb gedaan?” tot “Verrek, hij heeft gewoon gelijk. Schop onder je eigen kont, Mar! Rechtop zitten, schouders naar achterenen blik op het positieve”.

“Dus mam, wat kies je?” vroeg Levi enigszins geïrriteerd.

Ik was even in mijn eigen wereld met mijn gedachten, wat mijn ongeduldige kleuter te lang duurde en dat ook even liet merken.

“Ik heb net gedoucht en dat heeft me goed gedaan. Het douchen vond ik fijn vandaag” antwoord ik hem.

Hij nam genoegen met dit antwoord en het gesprek tussen mijn twee mannen werd vervolgd. Ik was druk met mijn gedachten. Zowel de negatieve als de positieve.

Dat douchen, mijn fijne moment van de dag, valt in het niets vergeleken met de spiegel die Levi me even voorhield. Gewoon even twee super belangrijke levenslessen tijdens het avondeten. Gewoon zomaar. Tussen een hap bloemkool en fallafel door. Dankbaar dat mijn kleuter deze positiviteit in zijn hartje heeft zitten en zo in het leven staat. Dankbaar dat ik me beter voel dan vóór het eten, al had er geen fysieke verandering plaatsgevonden. Want tegen de wijze lessen van dit avondmaal, daar kan geen warme douche tegenop.

Wat is de levensles van jouw kind? Laat het weten in een reactie, dan kunnen we elkaar inspireren met de mooie inzichten van onze kinderen!

Liefs, Marjolijn

Met de volgende tags: