Wat is jouw focuswoord voor 2018?

Ik doe niet aan goede voornemens. Je kunt elke week, elke dag, elk moment een goed voornemen hebben. Dat hoeft echt niet perse op 1 januari van het nieuwe jaar. Waarom wachten tot zo’n beladen datum terwijl je op elke dag en op elk moment een goed voornemen kunt realiseren?

Het einde van een jaar vraagt – bijna geheel automatisch – om een terugblik op de verstreken maanden. Zo’n terugblik vind ik zelf altijd erg prettig. Waar sta ik? Waar ben ik dankbaar voor? Wat zou ik willen aanpassen komende periode? Ik blik terug naar alle fijne momenten met mooie herinneringen die ik koester. Ik blik terug naar de momenten dat het even minder makkelijk was en het soms gewoon echt even tegen leek te zitten. Ik blik terug op de dingen die in 2017 op mijn pad zijn gekomen.

Na mijn terugblik op 2017, kon ik één woord niet meer uit mijn hoofd zetten. Onbewust heb ik één focuswoord voor mezelf gekozen. Een woord die ik centraal wil gaan stellen voor komende periode. Mijn focuswoord is….. BALANS.

Een balans vinden tussen twee kinderen.
Oh my, oh my, wat vind ik het raar om dit te typen. In april 2018 hopen wij onze tweede kindje te mogen verwelkomen en wordt Levi na ruim 6 jaar een grote broer. Ik ben zo gewend aan ons leven met z’n drietjes, dat ik het MEGA spannend vind dat ons gezin gaat uitbreiden. Hoe ga ik dat doen? Kan ik de aandacht en liefde die ik momenteel volledig aan Levi geef verdelen over twee kinderen?

Een balans vinden tussen werk en privé.
Dit blijft een uitdaging. Momenteel heb ik net weer een hele drukke periode op werk achter de rug en ik merk dan echt dat ik thuis tegen een aantal dingen aanloop. De drukte op werk kan ik niet veranderen. De manier hoe ik met de drukte omga, kan ik wél veranderen. Aandachtspuntje.

Een balans vinden tussen mijn perfectionisme en het loslaten.
Ik kan mijzelf enorm veel dingen opleggen en vervolgens in de “ik-moet-ik-moet-ik-moet” modus schieten. En hoe fijn is het als een goede vriendin je dan even de spiegel voorhoudt? Die gedachten mogen er best zijn maar het is aan mij wat ik ermee doe. Perfectionisme hoort bij mij en is zowel mijn sterke punt als mijn valkuil.

Een balans vinden tussen “vriendin-zijn-van-Stan” en alle andere rollen die ik mag vervullen (mamma/dochter/zus/vriendin/collega/familielid e.d.).

Afgelopen jaar hebben wij – Stan en ik – veel te weinig qualitytime vrijgemaakt in onze agenda’s (hoe erg is het überhaupt dat je deze tijd moet plannen omdat anders de waan van de dag overheerst?). Onze dates van afgelopen jaar zijn op een hand te tellen. Oeps. Foutje. Dus… voor komende maand staat de eerste datenight al gepland en is de oppas geregeld. Even vriendje-vriendinnetje zijn en een gesprek voeren zonder dat een vijfjarige kleuter zijn mening ook even wilt laten horen (hoe leuk die mening soms ook kan zijn…).

Een balans vinden tussen mijn zwangerschapsluiheid en de intentie om te sporten.
De misselijkheid aan het begin van de zwangerschap en aansluitend de migraine hebben ervoor gezorgd dat mijn ware aard… ehm, mijn luie aard… naar boven is gekomen en ik kan me geen tijden herinneren dat ik zo ontzettend weinig heb gesport. En dat terwijl ik  na de miskraam enorm fanatiek bezig was met hardlopen en crossfit. Twee compleet verschillende werelden. MAAR… inmiddels ben ik vorige maand gestart bij Mom in Balance en sta ik in de weekenden heerlijk in duinen te sporten. Move that belly!

Een balans vinden in mijn zoektocht naar de juiste voeding afgestemd op mijn behoefte.
Ik ben momenteel heel erg zoekende naar mijn “way” van voeding. Dit heeft al een aantal jaar mijn aandacht maar ik heb het gevoel dat ik nog lang niet uitgeleerd ben op dit gebied. De zwangerschapsdiabetes die op de loer ligt, maakt mij heel bewust van datgene waar ik mijn lichaam mee voed. Of soms eigenlijk alleen maar vul. Iedereen heeft een andere visie, een andere behoefte. Komende periode richt ik mij samen met mijn orthomoleculaire voedingsdeskundige Iris van Fit met Iris op deze balans (want gelukkig hoef ik dit niet alleen te doen).

Een balans vinden tussen al-dat-wat-moet en tijd om te ontspannen. 
Dit sluit nauw aan op de balans tussen mijn perfectionisme en het loslaten. Maar toch net even anders. Ik heb afgelopen jaar ervaren hoe belangrijk het is om tijd te nemen om te ontspannen. Iets te doen voor mezelf. Opladen. Iets doen waar ik energie van krijg. Elke dag opnieuw. Al is het maar héél kort. Dit kunnen heel veel dingen zijn maar voor mij staat een boek lezen wel heel hoog in mijn lijstje van energiegevers. En zo heb ik mezelf vorige week getrakteerd op een Kobo plus abonnement en maak ik momenteel tijdens mijn Kerstvakantie maximaal gebruik van mijn e-reader. Een gevalletje: had ik ik veel eerder moeten doen.

 

Toch nog best een heel lijstje voor iemand die zich eigenlijk verzet tegen de kudde mensen die massaal goede voornemens maken voor het nieuwe jaar. Codewoord: balans. Met doelen stellen voor jezelf an sich, is absoluut niets mis. Sterker nog: ik houd van doelen stellen en dan vooral om deze uit te schrijven op papier en direct te concretiseren. Ik ben ervan overtuigd dat dit heel gezond en motiverend kan werken. Doelen moeten je een schop onder je kont geven, maar mogen je gedachten niet ziekelijk gaan beheersen. Maar niet alleen doelen stellen op 1 januari, ook op een doordeweekse dag in maart. Of april. Of whatever.

En jij?

Hoe ben jij 2018 begonnen? Heb je goede voornemens gesteld voor jezelf?

Waar leg jij de focus op komende periode?

Let me know!

 

Liefs, MarjolijnOver de schrijfster van dit artikel

Marjolijn Vreeburg is 30 jaar en woont samen met haar vriend Stan en zoontje Levi (5 jaar) in Katwijk aan den Rijn. In april 2018 verwachten zij hun tweede kindje. Levi is een energieke, vrolijke maar vooral lieve kleuter.

Sneeuw

Marjolijn werkt drie dagen per week als intern begeleider in het regulier basisonderwijs. Zij is druk met van alles en nog wat: leuke dingen doen met haar mannen, klussen in hun te leuke huis van 106 jaar oud, sporten (van alles een beetje: yoga, hardlopen, crossfit en skiën) en ze zoekt graag de gezelligheid van haar vriendinnen op. En ergens tussendoor probeert zij wat me-time in te bouwen, het huishouden te runnen en de rust en structuur te bewaren in haar gezin. Haar avonturen zijn te volgen op Instagram (onder de naam: marjolijn_vr).

Disclaimer

Marjolijn en haar collega’s Annette & Tessa bloggen alleen over dingen die ze zelf meemaken of producten die zij zelf (hebben) gebruikt. Zij geven hierover ‘slechts’ hun persoonlijke mening.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s