Help! Mijn kind is verwend!

Zo. Het hoge woord is eruit. De titel is duidelijk. Mijn kind is verwend. Hij komt niks tekort qua aandacht of liefde. Gelukkig niet. Aan speelgoed of andere materialistische zaken ook genoeg. Mijn kind is verwend wat betreft op vakantie gaan. Toen Levi bijna 8 maanden was, gingen we op citytrip naar Lissabon, om nog geen twee maanden later te vliegen naar een wintersport-oord in de Franse Alpen. En dat vakantieritme heeft zich doorgezet. Levi heeft vaker gevlogen dan we samen op onze handen kunnen tellen.

P1050019

En weet je, we hebben het zelf veroorzaakt. En ondanks dat we Levi heel erg proberen te leren dat ons vakantieritme en onze vakantiebestemmingen niet gemiddeld zijn – dat er heel veel kinderen zijn die niet op vakantie kunnen – werd mij vorige maand duidelijk dat op vakantie gaan met het vliegtuig voor hem toch een bepaalde logica was geworden.

De aanleiding was een weekendje weg met mijn schoonfamilie naar een vakantiepark in Drenthe:

“Mamma… in welk land ligt Drenthe?”

– Drenthe is een deel van Nederland. Dat ligt in het oosten van het land.

“Maar hoe lang moeten we dan in het vliegtuig zitten?”

– “We gaan met de auto naar Drenthe. We moeten ongeveer 2 uur rijden”.

En toen gebeurde het. Die verbaasde blik. Hij haalde zijn wenkbrauwen op en liet een stilte vallen om vervolgens te antwoorden met “oh”.

En dit was al de tweede “oh” die week. Enkele dagen daarvoor hadden we zo’n zelfde situatie:

“En over 7 nachtjes, als we op vakantie zijn, dan kan ik lekker op het strand spelen. Dan hebben we het lekker warm in de zon, toch mamma?”.

 “In Drenthe is het hetzelfde weer als hier. Drenthe is ook Nederland. We gaan naar de andere kant van het land en dus juist weg van het strand. 

En dat was de eerste “oh” uit de mond van mijn reislustige kind.

De tweede “oh” deed mij beseffen: OOPS! Mijn kind is verwend. Mijn kind is gewend om met het vliegtuig op vakantie te gaan. Ondanks dat wij geen grote wereldreizigers zijn en afgelopen jaren – op New York na – binnen Europa zijn gebleven, vindt Levi het eigenlijk niet meer dan normaal dat je naar Schiphol gaat, het vliegtuig instapt en op een zonnige locatie uitstapt. Of heel lang in de auto zit en dan een weekje gaat skiën. Hij is niet anders gewend. Hij weet niet beter. Wij hebben hem zo opgevoed.

Waar ging het mis?

Maar is er ook echt iets mis?
Of kan je je kind niet genoeg verwennen wat betreft vakanties?

IMG_8451

We zijn heel dankbaar dat we hem andere landen en culturen kunnen laten zien. We proberen hem elke vakantie iets mee te geven en blijven herhalen dat er ook kinderen zijn die nog nooit buiten Nederland zijn geweest. Ook vinden we het belangrijk dat hij weet dat pappa en mamma moeten werken en centjes moeten sparen om op vakantie te kunnen gaan. We zijn blij dat we vakanties met onze families kunnen doorbrengen en liefdevolle herinneringen met hem kunnen maken.

Moet je daarvoor naar het buitenland? Nee. Ook wij gaan jaarlijks binnen Nederland de schoonheid van ons eigen land ontdekken. En believe me, er zijn meer mooie plekken op Nederland dan jij en ik nu kunnen opnoemen. En liefdevolle herinneringen kunnen ook thuis gemaakt worden. Daarvoor is geen vakantie of uitstapje voor nodig.

IMG_9637 (1)Moet ik (buitenlandse) vakanties laten omdat anderen het zich wellicht niet kunnen permitteren? Nee.
Gelukkig vindt mijn kleuter een weekendje Drenthe net zo leuk als twee weken op een onbekend eiland in Griekenland. En gaat hij net zo lief een weekje mee zeilen met opa en oma rondom het IJsselmeer als dat hij naar New York gaat.
Ok, misschien dat The Big Apple het wint van alle andere vakanties, want de hoge wolkenkrabbers en de gele taxi’s zijn stiekem z’n favoriet geworden afgelopen najaar. Geef hem eens ongelijk.
Kamperen op de camping in Utrecht? Zijn antwoord zal volmondig “JA!” zijn.

En zolang dat aan de orde is, ga ik me geen zorgen maken over mijn verwende kind. We maken liever samen nieuwe plannen voor een vakantiebestemming als we de (kinder-) atlas aan het bestuderen zijn. Niets leuker dan samen wegdromen, toch?

 

Wat vind jij: kan je een kind verwennen door veel en/of ver weg op vakantie te gaan?

 

Over de schrijfster van dit artikel

Marjolijn Vreeburg is 31 jaar en woont samen met haar vriend Stan en zoontje Levi (6 jaar) in Katwijk aan den Rijn. In april 2018 verwachten zij hun tweede kindje. Levi is een energieke, vrolijke kleuter.

Sneeuw

Marjolijn werkt drie dagen per week als intern begeleider in het regulier basisonderwijs. Zij is druk met van alles en nog wat: leuke dingen doen met haar mannen, klussen in hun te leuke huis van 106 jaar oud, sporten (van alles een beetje: yoga, hardlopen, crossfit en skiën) en ze zoekt graag de gezelligheid van haar vriendinnen op. En ergens tussendoor probeert zij wat me-time in te bouwen, het huishouden te runnen en de rust en structuur te bewaren in haar gezin. Haar avonturen zijn te volgen op Instagram (onder de naam: marjolijn_vr).

Disclaimer

Marjolijn en haar collega’s Annette & Tessa bloggen alleen over dingen die ze zelf meemaken of producten die zij zelf (hebben) gebruikt. Zij geven hierover ‘slechts’ hun persoonlijke mening.

2 gedachtes over “Help! Mijn kind is verwend!

 1. Marina zegt:

  Nee Marjolijn, die zoon van jullie is niet VERwend maar GEwend aan vliegreizen. Niks mis mee. Zijn oh is niet zo van oh…. dat valt tegen maar meer omdat hij nog niet beseft dat je ook vakantie kunt vieren in eigen land. Dat vakantievierder deed hij nog niet zo vaak. Dat andere kinderen het minder of veel minder hebben dat komt nog niet binnen in zijn nog slecht ontwikkelde frontale cortex. Haha hij heeft tot zijn 25e de tijd. Daarna is het kwalijk als hij dan nog “oh” zegt

  Liked by 1 persoon

 2. Margje Visser zegt:

  Wij hebben ook de luxe van meerdere vakanties per jaar, en dan zelfs met meerdere kinderen. Ik vind ze niet verwend, ze weten heel goed dat daar hard voor gewerkt word. Ik heb zelf die ervaringen nooit gehad in mijn jeugd. Niet dat ik het gevoel heb dat ik echt iets miste, ik wist niet beter. Vind het heerlijk om onze kinderen andere landen en culturen te laten zien en beleven. Zij zien om hen heen wel dat dit niet iedereen gegund is.
  Het is maar net hoe je er mee omgaat.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s