Dé traktatie van het jaar

Op je verjaardag is er maar één ding dat telt: trakteren op school. Al weken van tevoren was Levi bezig met wat hij wilde uitdelen op ZIJN dag van het jaar. En meneer weet precies wat hij wilt (heeft hij niet van mij hoor….). En daarbij zijn er op school een aantal afspraken met betrekking tot de traktaties (al heb ik zo mijn vraagtekens of deze altijd worden nageleefd, maar dat even terzijde). Wij zijn thuis sowieso niet van de enorme ladingen snoep en daarbij was het ook nog eens een dag dat er verplicht fruit gegeten wordt op school. Als moeder zijnde wilde ik graag een verantwoorde traktatie die past bij het beleid van de school. En vooropgesteld: een traktatie naar keuze van onze jarige Levi! En ohja, aangezien ik op de dag zelf én de dag ervoor gewoon moest werken, was het ook een voorwaarde dat het geen ingewikkeld project zou worden. Verder waren er geen eisen hoor….

IMG_4117

Levi is dol op bananenbrood. Het liefst lekker smeuïg met wat walnoten, frambozen of chocolade. Vooral dat laatste eigenlijk. Het is me der één hoor, onze kleine chocoladeliefhebber (heeft hij ook niet van mij hoor…..). Sinds hij – of eigenlijk wij – de chocoladedruppels van Bas Boer Noten hebben ontdekt, moeten we moeite doen om deze niet overal doorheen te doen of overheen te strooien. Wat ze zijn gewoon ZO lekker. En ZO verslavend. De druppels zijn gemaakt van Callebaut chocolade en zijn er in verschillende soorten: melk, puur en extra puur.

Processed with VSCO with av4 preset

Het fijne aan deze chocoladedruppels is dat ze nauwelijks smelten wanneer je je baksel met chocoladedruppels in de oven doet. Hierdoor heb je dus lekkere krokante stukjes chocolade in je baksel. En die stukjes zijn nou nét het lekkerste, nietwaar?

Bananenbrood leek Levi een goede keuze voor dé traktatie van het jaar, aangezien het zijn lievelingstussendoortje is. Het mochten alleen geen plakjes zijn maar cakejes. En zo ontstonden de bananenmuffins. Top! Helemaal mee eens. Een traktatie wat past binnen mamma’s categorie healthy baking én een blij kind met zijn zelfgekozen lekkernij. En om het extra feestelijk te maken, deden we er de chocoladedruppels doorheen. Want dat mag op je verjaardag. Simpel, gezond, lekker en écht een keuze van de jarige. Dat laatste vind ik het belangrijkste. Dichtbij jezelf blijven. Doen wat goed voelt voor jou, ondanks wat anderen er van vinden. Want dát was nog wel een dingetje op de dag zelf.
Bij binnenkomst liet hij vol trots zijn muffins zien aan zijn klasgenoten. Een aantal kinderen keken naar de muffins, keken naar Levi en vielen stil. Je zag ze denken: “deze muffins zien er anders uit”. Inderdaad. Dit zijn geen standaard kant en klare muffins uit de supermarkt.
Ik vrees dat je altijd kinderen houdt die iets niet lusten of niet willen proberen (zeker in een klas met 32 kleuters). Zolang het geen snoepzakjes zijn, zal je niet alle 32 kids tevreden houden. Is dat erg? In mijn ogen niet. Voor mij was het belangrijkste: blijf bij jezelf. Wat wil JIJ?
Het rotte is dat je vaak alleen de kinderen hoort die het niet lekker vinden. Of die het niet willen proeven en het mee naar huis willen nemen. Dat valt op. De overige 90 % die wel lekker zat te smikkelen, hoor je niet (want dat zijn natuurlijk allemaal netjes opgevoede kinderen die niet praten met een mond vol…. ehhh… of naja, bijna allemaal dan).
Levi wilde trakteren waar hij dol op was en heeft dat gedaan. Bananenmuffins it is. “Je moet trakteren wat jij graag wilt en wat jij lekker vindt” fluisterde ik hem in.

De dag erna. Een moeder sprak me aan over de traktatie van Levi: “wat voor cakejes heeft hij getrakteerd? Flynn was zo enthousiast!”.
Later die week een appje van een andere moeder met de vraag of ze het recept mag van dé bananenmuffins. Haar zoontje had thuis verteld dat de muffins van Levi lekkerder waren dan het bananenbrood van z’n eigen moeder. Oeps.
Reactie nummer drie: “Ik dacht dat Bente de muffin niet lekker vond en had weggegooid maar ze had ‘m bewaard in haar tas en vanmiddag in één keer opgegeten. Ze vond ‘m erg lekker!”.
En stiekem vraag ik me af: laten andere ouders ook van zich horen dat de traktatie in de smaak viel als er een ouderwetse snoepketting wordt getrakteerd?

Hieronder het recept van een gezonde, simpele traktatie, want ik weet zeker dat ik niet de enige ouder ben die maar een paar eisen heeft aan de traktatie van zijn of haar zoon/dochter…..

Het recept:

Here we go:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Doe alle ingrediënten – behalve de chocoladedruppels – bij elkaar in de keukenmachine. Maal totdat het een egaal mengsel is.

Processed with VSCO with ke1 preset

Voeg het lekkerste toe: de chocoladedruppels en roer deze met een spatel door het mengsel.

3296E716-CEBB-42CF-BFB8-64F58E136EF7

Schep het mengsel in muffinvormpjes. Ik kon er ongeveer 12 muffins mee vullen, maar dit waren niet echt grote vormpjes.

Processed with VSCO with ke1 preset

Bak de muffins in ongeveer 30 minuten gaar.Processed with VSCO with av4 presetHet is werkelijk zó simpel dat het gewoon niet kan mislukken. Is je muffinbeslag wat te droog? Voeg wat extra amandelmelk toe. Is je muffinbeslag juist te nat? Voeg wat extra havermout toe. De muffins zijn vast en zeker ook lekker met wat gehakte walnoten of gedroogd fruit.

Zelf heb ik een deel van de muffins een aantal dagen voor zijn verjaardag gebakken en ingevroren. Het andere deel heb ik de avond ervoor staan bakken. Muffins in een zakje, sticker erop, alles op een grote schaal en KLAAAAAARRR!Processed with VSCO with av4 presetBij ons staan nu standaard deze bananenmuffins in de vriezer en gaan regelmatig mee  als tussendoortje. Ideaal! En in het weekend willen wij ook nog wel eens een muffin als ontbijt nemen, samen met een smoothie. Zo wordt het een heus feest-ontbijt!

Laat je het mij weten wanneer je dit recept gemaakt hebt? Of hoe jij de chocoladedruppels verwerkt in je baksels? Dat zou ik heel erg leuk vinden!
De chocoladedruppels die ik heb gebruikt, komen van Bas Boer Noten en kan je bestellen via hun website. Maar je bent gewaarschuwd: ze zijn enorm verslavend!

Liefs, Marjolijn

 

Over de schrijfster van dit artikel
Marjolijn Vreeburg is 31 jaar en woont samen met haar vriend Stan en zoontje Levi (6 jaar) in Katwijk aan den Rijn. In april 2018 verwachten zij hun tweede kindje. Levi is een energieke, vrolijke kleuter.SneeuwMarjolijn werkt drie dagen per week als intern begeleider in het regulier basisonderwijs. Zij is druk met van alles en nog wat: leuke dingen doen met haar mannen, klussen in hun te leuke huis van 106 jaar oud, sporten (van alles een beetje: yoga, hardlopen, crossfit en skiën) en ze zoekt graag de gezelligheid van haar vriendinnen op. En ergens tussendoor probeert zij wat me-time in te bouwen, het huishouden te runnen en de rust en structuur te bewaren in haar gezin. Haar avonturen zijn te volgen op Instagram (onder de naam: marjolijn_vr).

Disclaimer
Marjolijn en haar collega’s Annette & Tessa bloggen alleen over dingen die ze zelf meemaken of producten die zij zelf (hebben) gebruikt. Zij geven hierover ‘slechts’ hun persoonlijke mening.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s