Het ideale leeftijdsverschil

De reacties van anderen. Het blijft een dingetje. Het blijft me verbazen. Wanneer je iets hebt, krijgt of doet wat anders is dan gemiddeld, vliegen de meest bijzondere opmerkingen je om de oren. Zo ook over het leeftijdsverschil tussen onze kinderen straks. Als baby nummer 2 geboren wordt, is Levi 6 jaar: een leeftijdsverschil welke groter is dan in een doorsnee Nederlands gezin.

Het “grote” leeftijdsverschil heeft mij verschillende opmerkingen gebracht afgelopen maanden. Een leeftijdsverschil van 6 jaar, dus hier de 6 meest bijzondere opmerkingen:

Wat vervelend dat nummer twee zo lang op zich heeft laten wachten.

Ehh… nee. Dit was niet van toepassing (gelukkig niet). Het heeft zich ‘vanzelf’ zo geregeld: eerder waren wij niet toe aan een tweede kindje. Het is zo gelopen en zó simpel kan het zijn. Wij hebben ons gevoel gevolgd en dat heeft ons gebracht naar dit leeftijdsverschil. Ok, de miskraam vorig jaar even daargelaten, maar ik geloof niet dat 5 jaar leeftijdsverschil hele andere opmerkingen had uitgelokt.

 

Hoe vindt Levi het dat zijn broertje een andere vader heeft?

Ok, deze opmerking snapte ik niet in een keer. Waarschijnlijk stond ik deze allerliefste (relatief onbekende) vrouw schaapachtig aan te kijken voor een paar seconden.
Deze vrouw heeft zelf de conclusie getrokken dat baby nummer 2 van een andere vader zou zijn aangezien er sprake was van een “groot” leeftijdsverschil. Ik snap haar denkpatroon niet helemaal, maar dat even terzijde. Nee, Levi en zijn babybroertje zijn allebei van mijn vriend Stan. Geen scheidingen, geen andere vaders. Een “gewoon” normaal gezin. Daarin zijn we dan weer wel gemiddeld – toch nog iets. Met een leeftijdsverschil van 6 jaar tussen de kinderen. Simple as that.

 

Dat wordt straks wel heel erg heftig voor Levi als hij ineens een broertje heeft.

Dat klopt. Het zal heel erg wennen zijn voor onze kleine prins dat hij alle aandacht moet gaan delen. Het zal wennen zijn dat hij niet de aandacht krijgt die hij gewend is.
Is dit erg? Ik vind van niet. Is dit abnormaal? Ik vind van niet. Ik ben ervan overtuigd dat voor elk kind het krijgen van een broertje of zusje heftige shizzle is. Hoe oud ze ook zijn.

 

Wat zielig voor de baby, die moet straks gelijk mee in het schoolritme van zijn grote broer.

Ja, het klopt dat babybroertje mee zal gaan op de schooltijden van Levi. Ik denk niet dat onze leerplichtambtenaar het goed gaat vinden dat Levi thuis blijft totdat babybroertje ook in een “schools ritme” zit (los van het feit dat Levi zelf gemotiveerd is om naar school te gaan). Baby nummer 2 zal straks inderdaad meebewegen op het ritme van zijn schoolgaande broer: half 9 Levi wegbrengen en om 3 uur Levi weer ophalen. En die tijd daarvoor, daartussen en daarna? Babybroertje mag het bepalen. Ik zie het ook als een voordeel dat Levi gewoon naar school gaat want dan heb ik alle tijd heb voor ons kleinste gezinslid. Schooltime = qualitytime met de kleinste spruit.

 

Wat jammer dat je twee kinderen dan nooit écht samen zullen spelen.

Wat is écht samenspelen? En waarom moet je ongeveer even oud zijn om goed samen te kunnen spelen? Please, tell me.
Deze mevrouw begon ook nog eens over de band tussen broers/zussen met een groter leeftijdsverschil dan gemiddeld. Deze band zou minder hecht zijn en de broers/zussen zouden minder delen. Toen haakte ik af en heb ik niet echt meer geluisterd. Excusez-moi.
Natuurlijk zal Levi een andere band met zijn babybroertje hebben dan wanneer er een leeftijdsverschil was van bijvoorbeeld 2 jaar. Natuurlijk zullen de broers anders samengespeeld hebben als ze in dezelfde speelfase hadden gezeten. Betekent dat dat ze niet samen kunnen spelen, ieder op z’n eigen niveau? Betekent dat dat ze een minder intense, hechte band zullen hebben? Puur op basis van een leeftijdsverschil? Ik geloof er niks van.
Ik weet zeker dat onze jongens straks samen heerlijk kunnen spelen. Ik weet ook zeker dat onze jongens straks heibel en strijd gaan krijgen. De oorzaak? Tja… waarom maak je eigenlijk ruzie met je broers en/of zussen?

 

Oh meid, dan ga je weer het luiertijdperk in met de gebroken nachten.

Dat klopt. Ik snap alleen niet dat mensen dat als negatief ervaren. We hebben inderdaad al 3 jaar geen luiers meer in huis en de nachtvoedingen van Levi kan ik mij (bijna) niet meer herinneren. Wij gaan al deze fases opnieuw beleven en sta heus niet te springen om ’s nachts meerdere keren mijn bed uit te gaan. Natuurlijk slaap ik liever in een ruk 9 uur achter elkaar, maar de gebroken nachten horen er nou eenmaal bij. En dat we de afgelopen jaren relatief goed hebben kunnen slapen, betekent in mijn situatie juist dat ik fitter ben dan tijdens de-gebroken-nachten-fase. Ik heb heel veel respect voor ouders die twee kleine kinderen hebben en nachten hebben waarin beide kinderen (vaak ook nog eens om en om) aan het spoken zijn.

 

Conclusie: ik denk dat mensen altijd wel hun woordje klaar hebben. Ik denk dat er voor ALLE situaties wat te zeggen valt. Wij hebben ons gevoel gevolgd en dit is de uitkomst. So be it. Ik ben er tevreden mee. Ik ben enorm dankbaar dat we een überhaupt een broertje mogen verwelkomen voor Levi. Het zal echt niet altijd makkelijk worden, maar wie zegt dat dat het wel was geweest als ze een verschil hadden gehad van anderhalf jaar? Het zijn twee verschillende karakters en ik ben ervan overtuigd dat die karakters meer van invloed zullen zijn dan de leeftijd.

 

Voor nu kan ik zeggen dat Levi deze zwangerschap heel bewust heeft meegemaakt en heel betrokken is. Elke echo-foto gaat mee naar school om in de kring te laten zien. Het liefst heeft hij elke dag zijn “brother”-trui aan. Hij helpt me bij het aantrekken van mijn schoenen (jep, ook die fase is aangebroken). Ik kan hem uitleggen hoe straks de eerste periode na de bevalling er (ongeveer) uit zal zien. Ik kan hem uitleggen dat als ik straks de baby aan het voeden ben, ik hem niet direct kan komen helpen.
In mijn ogen al heel veel voordelen van een grote broer van 6 jaar.

Het ideale leeftijdsverschil? Volgens mij bestaat deze niet. Dit is voor iedereen anders en valt helaas niet altijd te plannen.

Welke opmerkingen heb jij gekregen op basis van het leeftijdsverschil tussen jouw kinderen? 

 

Over de schrijfster van dit artikel

Marjolijn Vreeburg is 31 jaar en woont samen met haar vriend Stan en zoontje Levi (6 jaar) in Katwijk aan den Rijn. In april 2018 verwachten zij hun tweede kindje.

Marjan Oesterholt Fotografie

Marjolijn werkt drie dagen per week als intern begeleider in het regulier basisonderwijs. Zij is druk met van alles en nog wat: leuke dingen doen met haar mannen, klussen in hun te leuke huis van 106 jaar oud, sporten (van alles een beetje: yoga, hardlopen, crossfit en skiën) en ze zoekt graag de gezelligheid van haar vriendinnen op. En ergens tussendoor probeert zij wat me-time in te bouwen, het huishouden te runnen en de rust en structuur te bewaren in haar gezin. Haar avonturen zijn te volgen op Instagram (onder de naam: marjolijn_vr).

Disclaimer

Marjolijn en haar collega’s Annette & Tessa bloggen alleen over dingen die ze zelf meemaken of producten die zij zelf (hebben) gebruikt. Zij geven hierover ‘slechts’ hun persoonlijke mening.

4 gedachtes over “Het ideale leeftijdsverschil

 1. Samantha Schorn zegt:

  Hoi Marjolijn,

  Kansloos hè de reacties van mensen? Sta er boven! Soms kies je ergens voor en soms overkomt je iets. Altijd dat gelul van er ‘mag’ maar 2-2,5 jaar tussen zitten want dan hebben ze wat aan elkaar enz enz. Bij ons zit er bewust 4 jaar tussen en ik kan je vertellen…ik zou niet anders willen!! Lekker q-time met de kleine die nu nog thuis is! Alle aandacht net zoals de eerste heeft gehad en gekregen! Ennuh…ze spelen echt heel veel samen hoor!!

  Groetjes,

  Samantja

  Like

 2. Leonie zegt:

  Heel herkenbaar! Ons zoontje Sem is vorige week 4 geworden, en hopelijk mogen wij deze week onze dochter verwelkomen. Maar heel veel van jouw voorbeelden zijn herkenbaar. Lekker niks van aantrekken, maar je eigen plan volgen.

  Like

 3. Debbie zegt:

  Lieverd!!
  Wat een gezeur van mensen!
  Ik scheel zelf 5,5 jaar met mijn zusje!
  Bij haar geboorte zei ik tegen mijn vader; “papa ik ben zo blij dat ik moet huilen…!!”
  Dat waren mijn eerste tranen van geluk!
  Zo blij met haar én nog steeds en we hebben een super goede band!
  Trek je er niets van aan!Sommige mensen willen altijd iets te zeggen hebben.
  Ik zie in Levi een geweldige broer!

  Liefs ♥

  Like

 4. Margje Visser zegt:

  Ik scheel zelf 12 jaar met mijn zusje, zij scheelt 17 jaar met onze oudste broer en tussen ons zitten nog 2 jongens.
  Ik vond het geweldig om nog een zusje te krijgen op die leeftijd en speelde heel leuk met haar. Al weet ze niet meer goed dat we met zijn allen thuis woonden (met 17 op mezelf gaan wonen) kwam ze gezellig bij mij logeren. Ik ben nu 34 en zij 22, onze band is super hecht en wij werken samen aan onze blog.
  Zelf ben ik moeder van twee prachtige dochters waar 10 jaar verschil tussen zit (2006-2016) Bij mij dan wel van verschillende vaders. We vormen nu een prachtig (normaal) samengesteld gezin van 8 (!) 6 kinderen in leeftijden varierend van 1 tot 21 jaar.
  Voor ons is dit perfect.
  En zoals je zelf al beschrijft is het juist ideaal om al schoolgaande kids te hebben als er weer een baby komt. Tijdens je zwangerschap heb je dan toch meer mogelijkheid om even te rusten en als de kleine er is kan er zonder de aandacht te hoeven verdelen extra geknuffeld worden met baby.
  En hoe leuk is het voor Levi om later nog te kunnen herinneren dat zijn broertje is geboren, dat hij hem zoveel kan gaan leren en met hem kan spelen.
  Het ideale leeftijdsverschil bestaat!! Alleen is dat voor iedereen verschillend.

  Liefs Margje

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s