Doet het nú, voordat je er spijt van hebt…

Spijt hebben. Iets waarvan ik me eigenlijk heb voorgenomen om niet meer te hebben. Ik draai spijt liever om naar: ‘ik zou het de volgende keer anders doen’. Maar bij sommige dingen lukt dat niet. En dan is daar die ellendige knoop in je maag omdat je het niet hebt gedaan zoals je achteraf misschien had willen doen – zoals ik nu. 

Ik heb het over de zwangerschap van Levi, inmiddels dik zes jaar geleden. Deze speciale periode heb ik nooit vast laten leggen. Ook heb ik zelf nauwelijks tot geen buikfoto’s gemaakt. Reden? Geen idee: ik heb er geen specifieke reden voor. Hoe bijzonder ik het zwanger zijn ook vond, ik heb het simpelweg gewoon niet op beeld vastgelegd. Schijnbaar had ik daar op dat moment geen behoefte aan. Maar eenmaal niet meer zwanger kwam ‘het’ toch om de hoek kijken: ‘had ik maar……’. Had ik maar foto’s gemaakt of laten maken van de zwangerschap. Had ik maar beeldmateriaal van mijn kleine vriendje in mijn buik. Onlangs vroeg Levi om een foto van mij tijdens zijn zwangerschap. Ai, die heb ik dus niet. En dat voelde ik. Zo’n diepe steek van binnen. Gelukkig kon ik hem wel met woorden zeggen hoe dik mijn buik was, hoe bijzonder die periode voor ons is geweest en hoe we daarvan genoten hebben. Met deze woorden was Levi gelukkig meer dan tevreden.

Maar toch: een beeld zegt meer dan 1000 woorden. “Dat gaan we anders doen deze zwangerschap” was dan ook mijn voornemen tijdens deze zwangerschap. En zo geschiedde. Via social media kwam ik terecht bij fotografe Marjan van Marjan Oesterholt Fotografie. Haar website sprak me aan. Een eigen verhaal, een lichte stijl en geen standaard portretfoto’s. Een aantal mailtjes heen en weer en de shoot stond gepland.

We spraken af in Haarlem. De knusse, sfeervolle straatjes van de oude stad zouden ons decor worden van de shoot. We hadden geluk met de blauwe lucht en een voorzichtig voorjaarszonnetje op de betreffende dag. Het was fijn om buiten te zijn. En dat zie je terug op de foto’s.

Marjan Oesterholt Fotografie -43

Net als dat je terugziet dat we het naar ons zin hebben. Natuurlijk hebben we poses aangenomen en gaf Marjan tips hoe we het beste konden gaan staan. Maar eenmaal op de goede plek en in de juiste positie, deden we ons ding. Een praatje, een geintje. Even kietelen en knuffelen. Tussendoor even kijken naar de camera en natuurlijk elke keer de focus op mijn zwangere buik. De visie van Marjan is ook om iets vast te leggen zoals het is: geen onnatuurlijke houdingen of situaties die gemaakt zijn. Puur, ongedwongen en just the way you are… perfect!

Marjan Oesterholt Fotografie -8

Stan, mijn vriend, houdt er niet van om in de spotlight te staan. Een statige fotograaf vindt hij vre-se-lijk. Ik vind een fotoshoot van ons gezin best spannend omdat ik per se wilde – verder heb ik echt niet zoveel eisen als hoogzwangere vrouw hoor – dat hij zich op zijn gemak voelde. Anderen zullen dat niet zo snel opmerken, maar ik kan precies zien of hij zich ontspannen voelt of niet. Maar óók hij was op zijn gemak. Sterker nog: na afloop van de shoot gaf hij aan dat hij er zelfs plezier in had gehad.

Marjan Oesterholt Fotografie -48

De shoot verliep luchtig en de communicatie tussen Marjan en ons verliep heel natuurlijk. Het voelde eigenlijk alsof we elkaar al heel goed kende: heel vertrouwd. Een ingrediënt wat voor mij de shoot heeft doen slagen.

Marjan Oesterholt Fotografie -57

Marjan wist Levi enorm goed te betrekken bij de sessie. Ze had de ene opdracht na de andere en onze kleine fotomodel kon er geen genoeg van krijgen. Het allerleukste was nog dat hij thuis al had bedacht dat hij met zijn “brother”-trui en zijn nieuwe jasje op de foto wilde. Hij wilde een foto van zichzelf als grote broer. Smelt. Smelt….

Marjan Oesterholt Fotografie -66

En dan het moment dat de volgende dag (hoe snel!) de foto’s binnenkomen. Een berichtje van Marjan bereidt me voor op de bestanden die via de mail verzonden zijn. Het downloaden van de foto’s lijkt dan ineens úúúúúren te duren.

Marjan Oesterholt Fotografie -29

Er was één ding direct duidelijk: Marjan heeft precies vastgelegd wat ik had gehoopt. Marjan heeft de spijker op zijn kop geslagen. Het licht, de sfeer, de setting: het klopt gewoon. Dit was precies wat ik in mijn hoofd had. We hadden een leuke ochtend samen en dat is prachtig vastgelegd. Ik hoor Levi nog hardop schaterlachen om een grapje van Marjan.Marjan Oesterholt Fotografie -25

En houd dan – als je voor de zoveelste keer door de foto’s heen gaat – maar eens als hoogzwangere je tranen in bedwang…. de waterlanders van dankbaarheid (“dit is precies wat ik bedoelde) en geluk (“kijk, dit is mijn gezin!”) bleven komen.

Marjan Oesterholt Fotografie -68

De eerste afdrukken mag ik morgen ophalen in de fotowinkel. Want dat deze foto’s een prominente plek krijgen in ons huis, dat is een ding wat zeker is.

Marjan Oesterholt Fotografie -96

Wanneer heb jij je gezin voor het laatst mooi op beeld vastgelegd of laten vastleggen? Welke moment koester jij en heb je daar een foto van? Mijn advies: twijfel niet, pak het fototoestel uit de kast of laat een fotograaf het moment vastleggen. Zo wordt dat moment niet alleen een herinnering die in je hart zit, maar wordt je herinnering in beeld vereeuwigd. Spijt hebben van het feit dat er geen beeld van is, is niet anno 2018….. Doe het nú, voordat het te laat is.

Marjan Oesterholt Fotografie -80

Marjan is een happy mom die van haar hobby haar werk heeft gemaakt. Tof! En haar foto’s en haar eigen huisstijl zijn nog toffer. Ik vind de lichte, serene foto’s echt prachtig. Je kunt haar portfolio, blog of workshops bekijken op http://www.marjanoesterholtfotografie.nl

Marjan doet verschillende soorten fotoshoots: familiefotografie, kinderfotografie en baby lifestyle. Maar zij heeft zich ook onlangs gespecialiseerd in het fotograferen van couples.
In maart en mei geeft zij speciale basisworkshops gericht op het fotograferen van kinderen op een uniek plekje op een boerderij in Aerdenhout. Je fotografie-skills vergroten in de buitenlucht: een goede combinatie en wat mij betreft een echte aanrader!
Marjan Oesterholt Fotografie -98

Ik heb eerder dit jaar zelf de workshop basisfotografie gedaan bij Marjan. Nieuwsgierig hoe ik dat heb ervaren? Lees dan mijn blog over deze middag!

 Wil je nog meer foto’s zien van onze shoot? Check deze blog op de site van Marjan!

Marjan Oesterholt Fotografie -19

Over de schrijfster van dit artikel

Marjolijn Vreeburg is 31 jaar en woont samen met haar vriend Stan en zoontje Levi (6 jaar) in Katwijk aan den Rijn. In april 2018 verwachten zij hun tweede kindje.

Marjolijn werkt drie dagen per week als intern begeleider in het regulier basisonderwijs. Zij is druk met van alles en nog wat: leuke dingen doen met haar mannen, klussen in hun te leuke huis (uit 1910!), sporten (van alles een beetje: yoga, hardlopen, crossfit en skiën) en ze zoekt graag de gezelligheid van haar vriendinnen op. En ergens tussendoor probeert zij wat me-time in te bouwen, het huishouden te runnen en de rust en structuur te bewaren in haar gezin. Haar avonturen zijn te volgen op Instagram (onder de naam: marjolijn_vr).

Marjan Oesterholt Fotografie -16

Disclaimer

Marjolijn en haar collega’s Annette & Tessa bloggen alleen over dingen die ze zelf meemaken of producten die zij zelf (hebben) gebruikt. Zij geven hierover ‘slechts’ hun persoonlijke mening.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s