Bevallingsverhalen: negatief versus positief

Zet een groepje moeders bij elkaar en je eindigt altijd op één ding: de kids. Niet gek natuurlijk, want het zijn onze lieve wondertjes en soms ook tegelijkertijd de reden dat we even stoom moeten afblazen. Maar er is één onderwerp wat toch wel ons favoriet lijkt te zijn: bevallingsverhalen. Een terugkerende materie. De een doet haar verhaal en de ander doet daar een schepje bovenop. De buurvrouw van de ander heeft ook iets heftigs of bijzonders meegemaakt. Maar wat mij opvalt: er wordt vrijwel altijd negatief gesproken over bevallen. WHY? 

Waarom ligt de focus op de pijn, de complicaties of de medicatie?

Negatieve verhalen helpen ons niet. Negatieve verhalen helpen anderen niet. En het nadeel is ook nog eens dat ons brein de negatieve aspecten beter kan onthouden dan de positieve aspecten. Een negatief verhaal onthoud je sneller dan de positieve versie. Niet echt heel handig en bemoedigend.

Maar welke aspecten wil jij onthouden en kunnen voor jou helpend zijn?

Bevallen is niet mijn hobby, laten we dat even vooropstellen. En om heel open en eerlijk te zijn, zie ik best een beetje op tegen bevalling nummer twee. Om mijn angst te overwinnen en meer vertrouwen in mijn eigen lichaam te krijgen, heb ik bij mijn doula Claudia van Bewust Geboren een HypnoBirthing cursus gevolgd. Deze cursus benadrukt mijn eigen kracht en mijn eigen vertrouwen in mijn lichaam. Vanuit deze cursus wordt heel positief gekeken naar de bevalling, waardoor mij nog meer opvalt dat in de meeste bevallingsverhalen de factoren pijn en angst overheersen. Niet echt dé aspecten waar wij – de maatschappij – positief tegenover staan.

Ik geloof direct dat er bevallingen zijn waar weinig positiefs over te melden valt. Dit hoeft niet in de doofpot, maar moeten we dit op elke gelegenheid blijven herhalen?

Wat zou ons helpen?

Wat zou andere vrouwen helpen?

Op social media vind je het ene horrorverhaal over bevallen na de andere. Waar zijn alle positieve, mooie bevallingsverhalen? Want ik ben ervan overtuigd dat een bevalling ook heel mooi kan zijn, ondanks dat je pijn hebt en het misschien niet zo is gelopen dan je had gehoopt.

Ik ben ervan overtuigd dat je door het horen en het lezen van positieve bevallingsverhalen met meer vertrouwen en minder angst een bevalling in zal gaan. Positieve vibes horen of lezen = positieve vibes in je mind.

Of een positieve mindset, meer vertrouwen in mijn lichaam en minder angst mij écht gaat helpen tijdens bevalling nummer twee, zal volgende maand duidelijk worden. Ik heb goede hoop. De weg naar de bevalling toe (de voorbereiding) verloopt in ieder geval wèl met meer rust en overtuiging. Mijn lichaam kan dit.

En één ding weet ik zeker: tijdens het delen van mijn bevallingsverhaal zal ik proberen de positieve aspecten te belichten. Sunny Side Up. Want hé, de kans dat er een moment aanbreekt dat het heftig, zwaar of pijnlijk zal zijn, is heel groot. SO WHAT? Is daarmee de gehele bevalling heftig, zwaar of pijnlijk? Nee. De details die helpend en positief zijn wil ik belichten, zowel in mijn eigen herinnering (voor een eventuele volgende bevalling) als tijdens het delen van mijn bevallingsverhaal (voor andere vrouwen om mij heen die nog moeten/willen bevallen). Sunny Side Up!


Wat hielp jou om positief terug te kijken op je bevalling(en)? Ik hoor het heel graag! Sunny Side Up! Laat je het me weten in een reactie? 

 

Liefs,

Marjolijn

 

Over de schrijfster van dit artikel

Marjolijn Vreeburg is 31 jaar en woont samen met haar vriend Stan en zoontje Levi (6 jaar) in Katwijk aan den Rijn. In april 2018 verwachten zij hun tweede kindje.

Marjolijn werkt drie dagen per week als intern begeleider in het regulier basisonderwijs. Zij is druk met van alles en nog wat: leuke dingen doen met haar mannen, klussen in hun te leuke huis (uit 1910!), sporten (van alles een beetje: yoga, hardlopen, crossfit en skiën) en ze zoekt graag de gezelligheid van haar vriendinnen op. En ergens tussendoor probeert zij wat me-time in te bouwen, het huishouden te runnen en de rust en structuur te bewaren in haar gezin. Haar avonturen zijn te volgen op Instagram (onder de naam: marjolijn_vr).

Marjan Oesterholt Fotografie -16

Disclaimer

Marjolijn en haar collega’s Annette & Tessa bloggen alleen over dingen die ze zelf meemaken of producten die zij zelf (hebben) gebruikt. Zij geven hierover ‘slechts’ hun persoonlijke mening.

 

2 gedachtes over “Bevallingsverhalen: negatief versus positief

 1. carolien zegt:

  Mijn bevalling was eigenlijk heel mooi. Natuurlijk ga je wel door wat heen, maar de oerkracht die je in je hebt is echt ongekend.

  Ik had de mazzel dat ik thuis in mijn eigen vertrouwde omgeving mocht bevallen en dat mijn man, moeder en een zeer dierbare vriendin erbij konden zijn. Daarnaast had ik echt een hele goede verloskundige waar ik alle vertrouwen in had.

  Wat mij er ook doorheen hielp? Ik dacht tijdens iedere wee aan leuke dingen, dingen die ik straks ook weer mocht doen; lekker lang in de sauna zitten en sushi eten bijvoorbeeld. Ik wist dat iedere wee ook weer voorbij zou gaan en dat ik me dan direct beter zou voelen. En ik was eigenlijk ook vooral bezig met ons kindje. Voor haar wilde ik alles zo goed mogelijk doen, dus ik deed precies wat de verloskundige zei dat ik moest doen. Ook dat gaf enorm veel houvast.

  Ik ga nu zelf volgende maand ook weer bevallen van de tweede en ook ik vind het toch weer super spannend! Maar ik weet nu wel dat als je rustig blijft en vertrouwt op je eigen kracht je echt een hele hoop kan. Een oud-collega van mij zei altijd: je moet maar denken; ‘ik ben een oervrouw, ik kan dit!’ En zo is het.

  Like

  • marjolijnvr zegt:

   Dankjewel voor je reactie Carolien en voor je tip. Ik denk ook dat het heel erg helpt om tijdens een wee aan iets positiefs te denken: ik ga dit dan ook zeker proberen tijdens de bevalling. Ik wens jou ook alvast een voorspoedige bevalling en dat je nog een keer zo’n positieve ervaring mag ervaren. Liefs, Marjolijn

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s