Bevallen met een doula: elitair?

“Een WATTUH?” zijn de twee meest gehoorde woorden die ik terugkrijg als ik vertel dat ik een doula heb. Een doula. De een vindt het Amerikaans, de ander vindt het overdreven. Maar de meeste mensen hebben er simpelweg nog nooit van gehoord of weten eigenlijk niet wat een doula kan betekenen. “Je hebt toch je verloskundige?”. Klopt. Zeker weten. En ik heb de meest toffe verloskundige die je je maar kan indenken. Waarom dan toch een bevallingscoach? 

Ik wist één ding heel zeker voordat ik weer zwanger werd. Ik wil méér persoonlijke begeleiding tijdens de bevalling. De angst en spanning die bij de bevalling van Levi overheerste, wil ik bij een volgende bevalling geen kans geven. Ik ben ervan overtuigd dat de angst en spanning ervoor heeft gezorgd dat de bevalling stagneerde.
En ondanks mijn besluit het tijdens een volgende bevalling positiever te bekijken, was toch direct een van mijn eerste gedachtes toen afgelopen zomer de zwangerschapstest positief bleek te zijn: “Kak, dan moet ik nu ook weer bevallen”. Niet heel positief zeg maar.
Natuurlijk was de blijdschap en dankbaarheid vele malen groter, maar ik kan niet onder stoelen of banken steken dat ik een behoorlijke bevallingsangst had. En misschien nog deels heb, maar door de begeleiding en voorbereiding met mijn doula Claudia van Bewust Geboren, kan ik beter omgaan met deze angst.
Tijdens de bevalling van Levi heb ik de gynaecoloog gesmeekt om bij me te blijven, maar tevergeefs. Logisch, want er waren nog meer vrouwen aan het bevallen. Maar mèn oh mèn, wat had ik graag iemand gewild – naast mijn vriend Stan – die mij intensief kon begeleiden tijdens het geboorteproces. Die mij meer kon laten ontspannen. Die er was voor mij. En alleen al het idee dat Claudia deze rol gaat vervullen bij de geboorte van babybroertje, stelt mij gerust. Geeft mij vertrouwen. En laat ik dat nou nét even nodig hebben.

Natuurlijk coacht een verloskundige (of gynaecoloog) je tijdens de bevalling. Maar deze persoon blijft medisch. Een doula niet. Een doula is er specifiek om van de bevalling een positieve ervaring proberen te maken. Een doula ondersteunt zowel de barende vrouw als de partner. Van het begin tot het eind.

“Hoeveel kost dat wel niet?”

Claudia staat tijdens mijn zwangerschap van 38 tot 42 weken stand-by. En mocht de bevalling zich aandienen, dan blijft ze bij me vanaf het moment dat ik haar bel tot na de bevalling. En ja, daar hangt een prijskaartje aan. Niet heel gek, want het is nogal intensief en een bevalling valt niet te plannen (meestal tenminste). Voor mij was het prijskaartje geen reden om het niet te doen. Ik prijs mij gelukkig dat ik in de mogelijkheid ben om überhaupt over een doula na te kunnen denken en besef mij dan ook goed dat veel andere vrouwen dat wellicht niet kunnen. Bevallen doe ik maar een enkele keer (vermoed ik…..) en ik zou het heel mooi vinden als ik straks positief kan terugkijken op de geboorte van ons kindje. Claudia helpt mij geloven om meer vertrouwen te krijgen in mijzelf, in mijn eigen lichaam en in mijn kindje. Want babybroertje en ik zijn al één. Hij en ik gaan dit samen even fixen. Met een beetje hulp van Stan en een beetje hulp van Claudia.

“Maar je hebt Stan toch?”

Klopt. Gelukkig wel. En hij zal me ook zeker steunen een aanmoedigen tijdens de bevalling. Claudia neemt niet de plek van de partner in. Nee, ze heeft Stan juist meer betrokken bij deze zwangerschap en bij de voorbereidingen op de bevalling. We zijn samen beter voorbereid. We hebben samen bewuste keuzes gemaakt en een geboorteplan geschreven. En juist die voorbereiding zorgt voor een bepaalde rust. Ik weet wat onze voorkeur heeft. Ik heb meer kennis dan zes jaar geleden. Ik weet wat me er ongeveer te wachten staat. Claudia heeft me verschillende handreikingen geboden en met mij doorgenomen om straks de weeën beter te kunnen opvangen en zal dat tijdens de bevalling ook doen. Ik kan niet zeggen dat ik uitkijk naar de bevalling, maar ik kijk stiekem wel uit naar bepaalde massagetechnieken die zij kan toepassen.

En los van de mentale steun, heeft een doula veel meer – uit onderzoek bewezen -voordelen. Zo blijkt dat continue begeleiding tot minder medische ingrepen leidt en maar liefst de helft minder keizersneden!
Vrouwen die bevallen met een doula blijken meer ontspannen te zijn en meer te geloven in hun eigen kracht waardoor er minder pijnstilling nodig is en de bevalling sneller verloopt. Klinkt zoals het hoort eigenlijk, nietwaar?

Weet je, ik kan nog uuuuuuren doorgaan met praten over waarom ik zo blij ben met Claudia. Nu al. En dan moet ik nog bevallen.
Dé reden dat ik voor een doula – voor haar – gekozen heb, wordt mooi samengevat in dit kaartje wat begin deze week op mijn deurmat viel:

37 weken zwanger… Bijna is het zover. Jullie hebben je heel goed voorbereid. Blijf vol vertrouwen in je lichaam, in je kracht in elkaar. Het wordt een mooie geboorte, hoe het ook verloopt. Pak nog even je rust, ontspan!! Liefs Claudia, Bewust Geboren

Te lief. Zij voelt aan wat ik nodig heb. Zij bereidt me voor op wat komen gaat. Zij draait mijn negatieve gedachten om tot iets positiefs en geeft mij vertrouwen en kracht. Vertrouwen en kracht die ik écht wel zelf heb, maar niet altijd naar boven kan halen (en tja, eigenwijs dat ik ben, neem ik niet alles van Stan aan….). Zij doet het. Door heel simpelweg een kaartje te sturen. Een garantie voor een voorspoedige bevalling is het niet, maar het voelt goed. En een goed begin is het halve werk, toch?

Bevallen met een doula. Elitair? In mijn ogen niet. Bewust en vol vertrouwen bevallen gun ik iedere vrouw. Natuurlijk moet je de financiële middelen hebben om een doula te kunnen bekostigen maar come on, ik werk in het basisonderwijs. Ik verdien geen bakken met geld. Wij hebben er bewust voor gekozen om de bevalling een ervaring te laten zijn waar ik straks met een positief en fijn gevoel naar terug kan kijken. Eigenlijk hetzelfde effect als een vakantie (die we nu een keertje overslaan), maar dan een beetje anders. En op vakantie gaan is luxe, maar niet elitair. Ik ga luxe bevallen en binnen zeer korte tijd kan ik je vertellen hoe zonnig onze reis is geweest. De eindbestemming is hoopvol en daar kijken we naar uit. Maar de reis ernaartoe is een beetje spannend. We gaan het beleven….
Wordt vervolgd!

Liefs, Marjolijn

 

Wat is jouw ervaring met een doula of hoe lijkt het jouw om intensiever begeleid te worden tijdens een bevalling? 

 

Over de schrijfster van dit artikel

Marjolijn Vreeburg is 31 jaar en woont samen met haar vriend Stan en zoontje Levi (6 jaar) in Katwijk aan den Rijn. In april 2018 verwachten zij hun tweede kindje.

Marjan Oesterholt Fotografie -32

Marjan Oesterholt Fotografie

Marjolijn werkt drie dagen per week als intern begeleider in het regulier basisonderwijs. Zij is druk met van alles en nog wat: leuke dingen doen met haar mannen, klussen in hun te leuke huis (uit 1910!), sporten (van alles een beetje: yoga, hardlopen, crossfit en skiën) en ze zoekt graag de gezelligheid van haar vriendinnen op. En ergens tussendoor probeert zij wat me-time in te bouwen, het huishouden te runnen en de rust en structuur te bewaren in haar gezin. Haar avonturen zijn te volgen op Instagram (onder de naam: marjolijn_vr).

Disclaimer

Marjolijn en haar collega’s Annette & Tessa bloggen alleen over dingen die ze zelf meemaken of producten die zij zelf (hebben) gebruikt. Zij geven hierover ‘slechts’ hun persoonlijke mening.

 

4 gedachtes over “Bevallen met een doula: elitair?

    • marjolijnvr zegt:

      Dankjewel Bea! Ik ben nog niet klaar met het zwanger zijn, maar kijk ook heel erg uit naar onze kleine jongen in mijn armen. Zo spannend! Wordt vervolgd 😉 Liefs, Marjolijn

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s