Een brief aan mijn firstborn

Lieve Levi,

De spanning stijgt. Je zenuwen nemen toe. Je weet dat het nu niet lang meer gaat duren voordat je broertje geboren gaat worden. Je babybroertje, zoals je hem zelf liefkozend noemt.
Vanochtend werd je wakker en kwam je naast me in bed liggen. Je kroop tegen me aan. Heel voorzichtig kwam daar een handje mijn kant op. “Even voelen mamma, of babybroertje nog in je buik zit”. Je leek teleurgesteld toen je concludeerde dat hij nog niet geboren was. Je wilt graag weten hoe hij eruit ziet. Je wilt graag weten hoe hij gaat heten.  Je kijkt uit naar zijn komst. Je kijkt uit naar de rol van grote broer.
Als je weggaat, aai je over mijn buik en zeg je “misschien wel tot straks babybroertje”.

En hoe dankbaar en blij ik ook ben met de komst van ons babybroertje, vind ik het ook lastig om het tijdperk van ons drieën af te sluiten. Pappa, jij en ik. Wij staan samen sterk. Door jou werden wij een gezinnetje. We hebben veel gedaan en veel beleefd met z’n drieën. We hebben gelachen. We hebben gehuild. We zijn boos op elkaar geweest. Maar bovenal: wat hebben we genoten. Vooral van jou. Vooral door jou.
Jij maakte mij mamma. Jij maakte mij trotser dan ooit. Je veranderde mijn leven, in positieve zin. Jij leerde mij te genieten van de kleine dingen. Te leven in het moment.  Een leven zonder jou, zonder jouw enthousiasme en praatjes, kan ik me niet voorstellen.
Door jou leerde ik angst kennen. De angst om jou te verliezen. De angst om jou niet te kunnen geven wat jij nodig hebt. Door jou leerde ik wat onvoorwaardelijke liefde is.

Zes jaar lang heb ik je alle aandacht kunnen geven die ik je wilde geven. Binnenkort komt hier verandering in. Ik weet dat er momenten gaan komen dat je weer met z’n drieën wilt zijn. Maar je bent niet de enige die het spannend vindt. Ik krijg al buikpijn als ik denk aan de momenten dat het lastig zal zijn om jou de aandacht te geven die je wilt, maar die ik je op dat moment niet kan geven omdat ik bezig ben met babybroertje. Het zal lastig zijn om jou de aandacht te geven die je gewend bent. De aandacht te geven die je misschien verdient. Je bent al zes jaar en met jouw wijsheid en begrip word je vaak overschat. Jouw gevoeligheid is moeilijker te zien. Maar ik weet dat het goed komt. Ik weet dat veranderingen tijd nodig hebben.
Een nieuw tijdperk breekt aan. Een tijdperk waarin jij de trotse rol van grote broer zal vervullen. Een tijdperk waar we lang naar uit hebben gekeken. Maar in mijn ogen blijf je die kleine jongen. Mijn eerste kleine jongen. Een bijzondere positie die je altijd zult behouden.

Lieve Levi, onthoud één ding: wat er ook gebeurt, mijn liefde voor jou verandert niet.

Dikke knuffel,

Mamma

 

Over de schrijfster van dit artikel

Marjolijn Vreeburg is 31 jaar en woont samen met haar vriend Stan en zoontje Levi (6 jaar) in Katwijk aan den Rijn. In april 2018 verwachten zij hun tweede kindje.

Marjolijn werkt drie dagen per week als intern begeleider in het regulier basisonderwijs. Zij is druk met van alles en nog wat: leuke dingen doen met haar mannen, klussen in hun te leuke huis (uit 1910!), sporten (van alles een beetje: yoga, hardlopen, crossfit en skiën) en ze zoekt graag de gezelligheid van haar vriendinnen op. En ergens tussendoor probeert zij wat me-time in te bouwen, het huishouden te runnen en de rust en structuur te bewaren in haar gezin. Haar avonturen zijn te volgen op Instagram (onder de naam: marjolijn_vr).

Marjan Oesterholt Fotografie -16

Disclaimer

Marjolijn en haar collega’s Annette & Tessa bloggen alleen over dingen die ze zelf meemaken of producten die zij zelf (hebben) gebruikt. Zij geven hierover ‘slechts’ hun persoonlijke mening.

3 gedachtes over “Een brief aan mijn firstborn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s