Kom maar door met die kraamcadeaus!

Nu baby 2.0 zich elk moment kan aandienen, begint onze omgeving regelmatig over kraamcadeautjes. Super lief natuurlijk, maar ik vind deze vraag lastiger te beantwoorden dan ik dacht. Natuurlijk is het leuk om iets te ontvangen, dat vooropgesteld. Ook al probeer ik minder materialistisch te zijn/worden, ik blijf het leuk vinden om iets te krijgen. Maar na de geboorte van Levi weet ik ook nog dat we overspoeld werden met cadeautjes. Overweldigend gewoon. En heel eerlijk: er zaten echt een aantal cadeautjes tussen die we niet of nauwelijks hebben gebruikt. Het een was te klein, niet onze smaak, we hadden al een soortgelijk iets of het cadeau bleek in de praktijk toch niet zo fijn als gehoopt. Je kent het wel. Dat soort redenen. Ik voelde me altijd heel ondankbaar als ik dan een cadeautje niet (volop) had gebruikt. Dat moet anders kunnen, toch?

Tijdens de zwangerschap heb ik een (online) lijstje bijgehouden en daarin producten of merken bijgehouden die ik erg leuk/mooi vond. Op die manier kon ik mijn nesteldrang enigszins binnen de perken houden en “parkeerde” ik even de te leuke items die ik graag had willen kopen.
Ook voor Levi’s verjaardag hebben we afgelopen jaren een (online) lijstje. Het is misschien wat minder “spannend” maar wel heel praktisch. En stiekem vind ik het zelf ook fijn als ik een lijstje kan raadplegen (soms alleen al ter inspiratie) als ik zelf geen cadeautje weet voor iemand anders. En sinds we een lijstje hebben, merk ik ook dat steeds meer mensen uit onze omgeving hiernaar vragen. En hé, ik verplicht ze niet om iets te kopen (dat gevoel had ik in het begin van ons lijstjes-tijdperk). En ik verplicht ze ook niet om zich aan het lijstje te houden. Het lijstje is er en kijk wat je ermee doet. Zo simpel is het. Ik probeer enkel tegen te gaan dat we veel cadeautjes krijgen die we niet echt gaan gebruiken. En veel mensen vragen wat je graag wilt hebben. Het is positief bedoeld! Dus waar maak ik me druk om?
1 + 1 = 2.

Terug naar de kraamcadeau’s. Van mijn vriendinnen, (schoon)moeder en (schoon)zusje, ben ik al enorm verwend tijdens mijn babyshower vorige maand. Als een van hen vraagt of ik wat kan noemen ter inspiratie voor een kraamcadeau, benoem ik eerst dat ik het niet nodig vind dat ik nóg een cadeautje ontvang. Ik heb immers al wat ontvangen! Maar het zijn enkel aanhouders in mijn omgeving lijkt het wel!

Wat antwoord ik als mensen vragen wat ik graag voor kraamcadeautje zou willen hebben (of eigenlijk babybroertje maar tja, die laat op zich wachten)?

Het lijkt mij heel fijn als mensen in de kraamweek (of de eerste periode daarna) een maaltijd geven. Of boodschappen voor een maaltijd. Ik vind het heerlijk als ik alleen iets hoef op te warmen of de oven in hoef te schuiven en geen zorgen heb over wát we gaan eten en welke boodschappen ik daarvoor nodig heb. Het hoeft echt geen ingewikkelde maaltijd te zijn; een pan met soep en wat brood is top. Dit is een van mijn eerste “cadeautjes” die ik zelf eigenlijk standaard probeer mee te nemen naar iemand die even iets anders aan zijn/haar hoofd heeft. Of als ik geen tijd/zin heb in een maaltijd bereiden, wil ik ook regelmatig mijn zelfgemaakte granola of bananenbrood geven. En afgaande op de reacties die ik terugkrijg, is het heel fijn om te ontvangen.

Het is misschien niet zo kinderlijk, maar wel heel wenselijk voor later. Bij de geboorte van Levi hebben wij van opa en oma een eerste storting gekregen op zijn spaarrekening. Dat stimuleerde ons ook direct om te gaan sparen voor zijn toekomst. Een van de eerste wandelingen was dan ook naar de bank om de desbetreffende rekening te openen. En nu zes jaar later, staat daar al een heel leuk bedrag op. Een win-winsituatie.

Een activiteit of leuk uitje. Wellicht is de baby daar nog wat jong voor en ik fysiek gezien nog niet helemaal de oude de eerste weken, maar dan is er altijd nog een grote broer die heel graag mee op pas genomen wordt. Hoe fijn als iemand hem meeneemt naar de speeltuin of het bos? Een cadeautje hoeft niet altijd voor het jongste gezinslid te zijn! Grote broer worden is ook een feestje!

Bij de geboorte van Levi hebben wij ook een aantal keer een tegoedbon gekregen voor oppas en/of een dagdeel hulp in huis (met wat dan ook). De eerste weken vond ik het nog niet zo nodig om oppas te vragen en samen de hort op te gaan, maar als de roze (ok, blauwe) babywolk een beetje opklaart is het ook wel weer heel fijn om samen met mijn lief wat te ondernemen. Even een hapje eten of een filmpje pakken in de stad. En hoe fijn als je dan niet hoeft te leuren om oppas. Dat maakt de drempel om te gaan, toch iets minder hoog. I like! En een dagdeel hulp is een dubbele like.

Een cadeaubon van je favoriete (kleding)winkel. Zo blijft de Hema hier altijd favoriet maar ik koop bijvoorbeeld ook graag wat luxere merken zoals Gro Company bij Suus en Suus. Hoe schattig is dit broekje? Alleen ik blijf (kleding) kopen en heb dit item dus maar even geparkeerd op het bekende lijstje. En dan laat ik het bijpassende rompertje en shirtje nog achterwege……

GRO-BASIC-AESTHETIC-DOTS_babylegging-nue

Een tegoedbon voor of een bijdrage aan een fotoshoot is ook altijd een hit. Dit hoeft echt niet perse een newbornshoot te zijn, ook een paar maanden later kan een familyshoot ontzettend waardevol zijn. Zo kijk ik al uit naar het moment dat Marjan Oesterholt ons gezinnetje weer gaat vastleggen, net als tijdens de zwangerschap. En hoe fijn is het dan als je al een bijdrage daarvoor ontvangen hebt.

Marjan Oesterholt Fotografie -43

Een zelfgemaakt cadeautje is eigenlijk altijd goed. Ik vind het tof als iemand iets zelf heeft gemaakt en de tijd en energie heeft genomen om jou een plezier te doen. Een cadeautje wordt dan ook direct een stuk persoonlijker.

Maar natuurlijk heb ik ook een paar materialistische cadeautjes. Wat een ieder die mij kent, weet dat ik een eigen smaak heb en dol ben om mooie producten bij te houden.

Mijn favoriet kraamcadeautjes op het lijstje voor babybroertje (en nee, deze producten zijn niet gesponsord en puur vermeld uit mijn oprechte enthousiasme):

Het grote opgroeiboek van Studio Demico. Ik vind het heerlijk om de ontwikkeling bij te houden en dit later terug te lezen. En zo’n boek stimuleert ook om het bij te houden en vast te leggen. Het boek voor alle schoolfoto’s lijkt me ook zo leuk! Ik lees nu met Levi zijn kraambezoekboek en het boek over zijn eerste jaar af en toe terug en ik ben niet de enige die zit te smullen…..

Voorleesboeken. Boeken zijn altijd goed (geen onverwachte uitspraak voor iemand uit het onderwijs, right?). Zo staat er een prentenbijbel op ons lijstje, maar bijvoorbeeld ook de boeken van Paco de hond.

Al eerder schreef ik dat mijn zwangerschapscrush was gevallen op het merk Mies & Co. Voor zowel het ledikant als het wiegje heeft Ester me geholpen met het samenstellen van een te leuke set. Maar ze heeft ook een schattige knuffel en spenendoekje in haar collectie. Of wat dacht je van deze roze diaper clutch? Ge-wel-dig toch? Al vermoed ik dat ik deze ook zou gebruiken naar een feestje als clutch – maar dan zonder luiers….


Wat ook zo’n merk is wat ik ben tegengekomen afgelopen maanden, is het merk Flying Dutch Mom. Check dit spenenkoord met naam. Check die wagenspanner. Op het lijstje dus.


Een wobbel. Wellicht wat vroeg voor een baby maar ach, het kan maar alvast op zijn lijstje staan. Als ik de moeders om mij heen moet geloven is dit de uitvinding van de eeuw. Ik ben benieuwd!

de-wobbel-blank-vilt_6Sophie de Giraf. Deze populaire natuur rubbere Giraf is BPA- en weekmakervrij, wat mij een geruststellend gevoel geeft wetende dat baby 2.0 erop gaat sabbelen. Ook zo’n ding wat zes jaar geleden nog niet bestond (volgens mij) en nu onmisbaar lijkt te zijn (voor zover we kunnen spreken van onmisbaar bij materialistische zaken).

9200000002830925
Iets leuks qua decoratie voor op de babykamer. En iets persoonlijks met de naam vind ik zelf altijd éxtra leuk. Vooral dit naambord, van Esther Maria Atelier, gemaakt van een boomschijf.

Esther_Heeneman_-_IMG_1882

 

Houten speelgoed. Waar ik bij Levi echt niet nadacht over duurzame cadeau’s, wil ik dat nu anders aanpakken. Minder plastic, meer hout. En auto’s. Elke jongensmoeder zal het herkennen. Auto’s zijn altijd goed. Houten auto’s in dit geval! En wat dacht je van dit houten fototoestel van Suus en Suus?

 

Wat was jouw favoriete kraamcadeau?

En had je ook een lijstje (wellicht alleen voor jezelf om producten bij te houden)?

Ik zou het heel leuk vinden om het te horen in een reactie. Daarmee inspireer je niet alleen mij, maar ook heel veel andere moeders! Kom maar door met die kraamcadeaus!

 

Liefs, Marjolijn

 

Over de schrijfster van dit artikel

Marjolijn Vreeburg is 31 jaar en woont samen met haar vriend Stan en zoontje Levi (6 jaar) in Katwijk aan den Rijn. In april 2018 verwachten zij hun tweede kindje.

Marjolijn werkt drie dagen per week als intern begeleider in het regulier basisonderwijs. Zij is druk met van alles en nog wat: leuke dingen doen met haar mannen, klussen in hun te leuke huis (uit 1910!), sporten (van alles een beetje: yoga, hardlopen, crossfit en skiën) en ze zoekt graag de gezelligheid van haar vriendinnen op. En ergens tussendoor probeert zij wat me-time in te bouwen, het huishouden te runnen en de rust en structuur te bewaren in haar gezin. Haar avonturen zijn te volgen op Instagram (onder de naam: marjolijn_vr).

Marjan Oesterholt Fotografie -16

Marjan Oesterholt Fotografie

Disclaimer

Marjolijn en haar collega’s Annette & Tessa bloggen alleen over dingen die ze zelf meemaken of producten die zij zelf (hebben) gebruikt. Zij geven hierover ‘slechts’ hun persoonlijke mening.

 

 

Een gedachte over “Kom maar door met die kraamcadeaus!

  1. Femke - thethingswelike.nl zegt:

    Onze jongste is nu een maand oud en we zijn echt verwend qua cadeaus. Ik schreef laatst ook een blog over persoonlijke kraamcadeaus en vind dat ook echt t leukste. Zo kregen we prachtige dingen die ook op dat lijstje stonden. Het boek &oskar, een naampuzzel van cre8, wagenspanner van Bezisa en speenkoord + rammelaar met naam van Mink en moon zijn denk ik wel de leukste!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s