momspiration blogger marjolijn

Luister jij naar je eigen advies?

Wat is het heerlijk: je hart luchten bij vriendinnen en eindeloos praten over wat je bezig houdt. Ik houd van vriendschappen waarin je je open durft te stellen, waarin je samen kan lachen en huilen, waarin je kan geven en kan ontvangen, waarin je je kwetsbaarheid durft te tonen, je elkaar een spiegel voor houdt en elkaar (soms ongezouten) van advies voorziet. Maar herken je dat? Wat je voor een ander zo goed weet, is voor je zelf soms o zo moeilijk. Voor een ander weet je het zo goed. Maar voor jezelf?

Zo ook een weekend, nog niet zo lang geleden, een gesprek met vriendin. Laten we haar Jacqueline noemen in deze blog. Jacqueline had het druk, heel druk. Ze zag door de bomen het bos niet meer: bomen van werk, bomen van huishouden, bomen van to-do-lijstjes, bomen van sporten, bomen van….. eindeloos veel meer.

Je kent het vast wel. De dagelijkse drukte (sleur?) die overheerst en die je opslokt en waar je niet aan lijkt te ontkomen. Je draaft en rent, doet tien dingen tegelijk, maar toch blijft er een enorme berg op je to-dolijstje staan. Je hoofd loopt over. En dan is er een vriendin die tegen je zegt: “STOP. Ga jij eens heel snel aan jezelf denken”. Zo was dat het afgelopen weekend en zei ik iets soortgelijks tegen Jacqueline: “Ga jij eerst eens even doen wat op dit moment belangrijk voor je is.” En weet je wat het fijne was? Jacqueline deed dat ook. Zij accepteerde mijn advies en erkende dat ze even de bomen het bos moest laten en de ruimte van het strand moest opzoeken: kalmte, rust, ademruimte en even voor jezelf kiezen. Heerlijk zo’n moment dat iemand naar je luistert (met mijn zesjarige mini-me heb ik zeer regelmatig het tegenovergestelde gevoel…).
Het lijkt soms het lastigste wat er is, terwijl het toch echt het meest belangrijke is. Ook als dat betekent dat je iets af moet zeggen. Ook als dat betekent dat je daarom iets mist. Ook als dat betekent dat je……. Ja, dat je wat? Wat mis je als je even een pas op de plaats maakt? Wat mis je als je dat doet wat het beste voor jou is? Wat mis je als je doet wat jij het meeste nodig heeft? Welke bijzaken mis je als jij de hoofdzaak volgt? Keuzes maken in het leven betekent niet dat dat ten koste moet gaan van anderen. Keuzes maken betekent ook dichter tot jezelf komen, de rust terug vinden en een lievere, leukere, kalmere moeder, partner, vriendin, dochter of collega of wat dan nog meer zijn.

Op zo’n moment ben ik blij dat ik Jacqueline heb kunnen helpen. That’s what friends are for! Maar tegelijkertijd begon er iets aan me te knagen. Marjolijn Vreeburg. Luister. De pot verwijst te ketel. It’s time to practice what you preach! 

Waarom zie ik wel wat Jacqueline nodig heeft en waarom signaleer ik dat niet bij mezelf? Waarom lukt het me wel om voor haar te beslissen wat goed is en waarom lukt me dat niet voor mezelf? Moet Jacqueline nu echt mijn eigen advies  als het ware kopiëren om het vervolgens terug te geven aan mij?

Gesteund door mijn eigen advies uit de mond van Jacqueline, durfde ik te gaan doen wat het beste voor mij was. Ik deed dát wat ik het meeste nodig had op dat moment. Ik maakte keuzes en stopte met rennen en draven. Keuzes maken zorgt er bij mij voor dat ik er uiteindelijk méér kan zijn voor mijn omgeving. Dat ik mij staande houd. Dat ik een leukere Marjolijn ben.

En weet je? Het voelde fijn. Zo ontzettend fijn om te luisteren naar mijn eigen advies. Om te luisteren naar mijn eigen behoefte.

Luister naar je eigen advies lieve mamma’s en volg dat ook zelf op. Wees lief voor jezelf. Dan ben je vast en zeker ook liever voor je omgeving.
Practice what you preach Marjolijn.

Wat is het advies dat jij jezelf zou geven? 

 

 

Over de schrijfster van dit artikel

Marjolijn Vreeburg is 31 jaar en woont samen met haar vriend Stan en zoontje Levi (6 jaar) in Katwijk aan den Rijn. In april 2018 verwachten zij hun tweede kindje. Levi is een energieke, vrolijke maar vooral lieve kleuter.

Marjan Oesterholt Fotografie -57

Marjolijn werkt drie dagen per week als intern begeleider in het regulier basisonderwijs. Zij is druk met van alles en nog wat: leuke dingen doen met haar mannen, klussen in hun te leuke huis van 106 jaar oud, sporten (van alles een beetje: yoga, hardlopen, crossfit en skiën) en ze zoekt graag de gezelligheid van haar vriendinnen op. En ergens tussendoor probeert zij wat me-time in te bouwen, het huishouden te runnen en de rust en structuur te bewaren in haar gezin. Haar avonturen zijn te volgen op Instagram (onder de naam: marjolijn_vr).

Disclaimer

Marjolijn en haar collega’s Annette & Tessa bloggen alleen over dingen die ze zelf meemaken of producten die zij zelf (hebben) gebruikt. Zij geven hierover ‘slechts’ hun persoonlijke mening.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s