Zó voel je je in 6 stappen MEGA oké

Het gezegde ‘dat we allemaal zelf verantwoordelijk zijn voor ons eigen geluk’ zou wat mij betreft bij iedereen op een tegeltje geschreven op het toilet moeten hangen. Lekker Hollands. Maar wat niet zo ‘lekker Hollands’ is, is dat wij kaaskoppen nogal kunnen klagen en ons humeur hierdoor laten verpesten. En zelfs ons eigen geluk. Das nie best natuurlijk. Maar gelukkig heb ik DE oplossing voor jullie allemaal. Leef deze 5 stappen na en het leven zal ook jou toelachen!

STAP 1 > van GROOT naar klein

Wanneer je je ergens druk over aan het maken bent, je aan iets irriteert of je boos voelt, zoom dan eens uit en kijk naar jezelf: Is dit probleem nu echt zo erg? Is het het waard om mijn energie hieraan te verspillen?

Relativeren kun je leren

En: Bedenk of je zelf iets aan de situatie kunt veranderen. Ja? Nou, regel het dan. Nee?

Let it go…. Let it goooooo…. 

Voorbeeld: Wij Hollanders zijn altijd zo met het weer bezig. Wanneer we op vakantie gaan checken wij al weken tevoren het weer, terwijl we wéten dat die voorspellingen nog alle kanten op kunnen. Maar we laten onze stemming hier wel door bepalen. Het allergunstigste voor menigeen is wanneer het in Nederland rotweer is en de vakantieganger heerlijk in het zonnetje zit.

Serieus. HOEZO?? Dat is toch eigenlijk best raar.

Maar wanneer dat nou allemaal niet zo is: De vooruitzichten geven regen/kou/weetikveel aan en tijdens de vakantie vallen die buien inderdaad met regelmaat. Wat doe je dan? Een potje zitten simmen? Nee toch?? Er zijn nog 100000 dingen die je gewoon kunt doen. En achter de wolken schijnt vast wel weer ergens de zon. MOMspiration’s kanjer Marjolijn toverde samen met vriend- & zoonlief hun hotelkamer om tot Picknick Paradise! Sunny Side Up. Always!

FullSizeRender-2

Marjolijn laat het weer niet haar stemming bepalen!

Ander voorbeeld:

Je kid heeft er vandaag of al dagen geen zin in. Niets is goed, alles is fout. Om in het weerthema te blijven noemen we het een ‘Ongezellig Donderwolkje’. Of het nu een baby, dreumes, peuter, kleuter, pre-puber of puber is: alle kinderen hebben dit soort dagen wel eens. De een wat vaker dan de ander. Maar hé, guess what? Dat hebben wij zelf toch ook?! De een heeft behoefte aan lieve knuffels en de ander wil met rust gelaten worden, maar het is sowieso niet het einde van de wereld. Het hoort er gewoon bij. Ga er niet in mee en laat het niet ook jouw humeur bepalen, want dan wordt het echt een onweersbui in de gehele familie.
Natuurlijk kun je wel duidelijk grenzen aangeven, maar daarbinnen mag je kid lekker in zijn of haar eigen sop of jouw veilige armen gaarkoken. Part of Being a Human Being! 

IMG_6050

Adem in, adem uit. It is what it is en het komt goed. Echt.

Nog 1 ding trouwens: STOP alsjeblieft met klagen dat het weekend of de vakantie voorbij is en je weer moet werken. (wat is er nu zo erg aan werken? juist leuk toch? en zo niet: DOE er wat aan!). Er zijn weinig dingen waar ik mij aan irriteren kan, maar dit is er wel eentje. Dat je een soort van aan het aftellen bent tijdens je weekend of vakantie en de overgang van ‘vrij’ naar werk hierdoor MEGA wordt.
Train je brain: Ik laat mijn geluksgevoel niet bepalen door wat ik doe of moet doen.

 

de2f-f680-4265-b40b-c4916dd175a5

Maar oké is ook al helemaal geweldig.

STAP 2 > Van klein naar GROOT

En nu precies andersom. Ook deze stap geldt dat oefening kunst baart, maar wanneer op een gegeven moment gaat het echt vanzelf. Dan kom je in een happy flow waarbij er weinig dingen zijn die jou van je stuk kunnen brengen. Stap 2 gaat op op den duur zó in je lijf en hoofd zitten dat ook de mensen om je heen dit op zullen merken. Hoe tof is dat??

Stap 2 is ontzettend leuk ook. Eerst moet je goed opletten, want je moet op zoek gaan naar kleine mooie momentjes. Die zijn voor iedereen anders, maar ze zijn er wel voor iedereen. Echt!

De kunst is om zo op te gaan in deze kleine mooie momentjes dat ze uitgroeien tot ware geluksmomenten die je hart verwarmen.

Je moet jezelf aanleren om door een andere bril te kijken waardoor je deze momenten gemakkelijker herkent en uitvergroot. Op den duur gaat dat vanzelf.

geluksmoment

STAP 3 > Wees lief voor jezelf en elkaar

Deze klinkt weer zooooooo simpel. Maar maken we zelf zooooooo moeilijk. Kan mezelf wel voor m’n kop slaan wanneer er weer een snauw, roddel of klaagzang uitkomt:

>> Voordat je weer eens je partner als pispaal gebruikt, bedenk dan: Wat zou de liefde zeggen? En warempel! Er komt een heel ander soort zin met heel andere intonatie en heel andere vibe uit! 

Kan mezelf wel voor m’n kop slaan wanneer ik weer vergeten ben om te ontbijten. Want ook dat heeft met lief zijn voor jezelf te maken: goed voor jezelf zorgen. Deze week ga ik ook écht die kappers date plannen, want ik ben niet lief voor m’n eigen haar geweest de afgelopen 4,5 jaar (ja, zo oud is onze oudste dochter)

> Wees lief voor je lijf en vind jezelf mooi zoals jij bent.

 

Kan de gemiddelde Nederlandse vrouw wel voor de kop slaan wanneer ik op het nieuws hoor dat 3/4 van ons zich onzeker voelt over hun lijf en het vreselijk vindt om in badkleding rond te lopen. NEEEE!!! LOVE YOURSELF lieve mensen. Je bent mooi! Met of zonder vetrol. Met of zonder zwabberarmen. Met of zonder cellulite. Je man, kinderen en vrienden houden ook van jou. Denk je nu echt dat ze dat meer gaan doen wanneer je strakke billen, benen en een sixpack hebt? Uhhh. Nee. Nou, misschien helpt een ander soort sixpack wel. Zo’n eentje met 6 ijskoude biertjes bijvoorbeeld.

Jij bent leuk. Jij bent mooi. Jij bent lief. Jij bent slim. Jij bent gezellig.

Omarm je gekkigheden, want jij bent goed zoals je bent.

BOEIEND, wat andere van jou vinden. (Tenzij het een tof compliment is natuurlijk…!)

3196f63df52890e513e2989749ecced4

Dit is toevallig ook wat wij op nummer 1 zetten wanneer het gaat over wat we onze kinderen mee willen geven. Nou kom op dan: PRACTICE WHAT YOU PREACH! 

>> Goed voor jezelf zorgen is NIET egoïstisch. We hebben het echt nodig en zijn daardoor een veel leuker mens. 

do-more-of-what-makes-you-happy

Hier ben ik gelukkig vrij goed in én heb ook de allerliefste partner, familieleden en vrienden die begrijpen hoe belangrijk Mama Me Time is. Een paar weken geleden voelde ik mij zelfs ON TOP OF THE WORLD, uhhhh Cyprus, toen ik helemaal in m’n up op Bloggersreis mocht met Eliza was here. Bizar genieten was dat en ik teer er nóg op!

 

STAP 4 > Leef in het nu

Hoe zonde is het wanneer je met je hoofd al bij morgen bent en hierdoor vandaag compleet langs je heen gaat. Zet dus je zintuigen open: Kijk, Luister, Proef, Voel en Ruik. Wanneer je dit combineert met stap 2 zul je al gauw verandering in je hele hoofd en lijf voelen. Zo is het leven écht leuker!

TIP: Kijk goed naar hoe je kinderen dit doen. Zij zijn echte naturals als het gaat om leven in het nu. Ga daar gewoon heerlijk in mee en geniet!

STAP 5 > Less is MORE

Eerder dit jaar schreef ik over wat voor invloed een veel te druk weekend op de gemoedsrust van ons hele gezin had. Ondanks dat het allemaal gezellige, leuke en gekke dagen waren, bleek het toch echt te veel geweest. We hebben hiervan geleerd dat wij toch echt het beste rollen op zo goed als lege weekenden die we op het moment zelf invullen met de dingen waar wij zin in hebben. Is die ene verjaardag net wat te veel? Sorry, dan komen we een keertje niet.

THESE HAPPY FEET ARE TAKING IT NICE AND SLOW

Screen Shot 2017-05-27 at 14.14.08

Het is nu zaterdagochtend, 10.00 uur en -afgezien van een heerlijke workout samen met Jools & Pippa- heb ik nog niets gedaan behalve wat MOMspiration ‘werk’.

Screen Shot 2017-05-27 at 14.11.21

 

STAP 6 > Je kunt niet 24/7 gelukkig zijn: oké is ook al geweldig

beautiful-vector-card-lettering-illustration-summer-quote-happiness-comes-waves-95661772

-Sh*t happens. Iedere dag. Pas daar STAP 1 op toe en je zult zien dat je veel beter met al die sh*t leert te dealen. Soms zelfs letterlijk ;_)
-Wanneer je tussen al die sh*ttie momenten door de mooie dingen lekker uitvergroot en ervaart als geluksmomenten, dan ROCK je STAP 2.
-Lach naar jezelf in de spiegel en zeg jezelf dat je het goed doet. STAP 3 is onnnnn.
-Geen zorgen voor de dag van morgen. STAP 4 is zo belangrijk om te leren genieten van hetgeen wat NU gebeurt. Dat is ook alles wat je zeker weet en een soort van controle over hebt.
-Doe het lekker rustig aan en doe waar je zin in hebt. Doe waar jij en je gezin blij van worden. Waar jullie lekker op rollen. STAP 5 helpt je om meer ruimte in je koppie te creëren zodat je plek krijgt om blije momenten uitgebreid te beleven.
-Accepteer dat je niet 24/7 gelukkig kunt zijn. Gelukkig zijn is eigenlijk ook zo’n ontastbaar begrip. Laten we het streven naar altijd gelukkig willen zijn loslaten. ZO: de druk is van de ketel.

Laten we naar oké zijn streven.
Met daarin heerlijke geluksmomentjes verweven
die ons oké zijn een gouden randje geven. 

Hopelijk inspireert dit alles (of een beetje) jou om ook als een blij ei in het leven te staan. Of misschien iets meer dan eerst. Vier ieder succesje GROOTS en je zult echt verandering merken!

YOU.CAN.DO.THIS.

 

liefs,

Annette

Over de schrijfster van dit artikel
Annette de Graaf (34 jaar) is vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops (32) en mama van dochters Jools (4) en Pippa (2,5). Zij is naast lerares Nederlands en Engels op de Internationale School van Amsterdam (waar ze momenteel een jaar onbetaald verlof van heeft gekregen), KLM Blogger en onderdeel van Team Canon Photography Nederland ook oprichtster van MOMspiration.nl; sinds februari 2015 een blog voor (wannabe) heppie mama’s.

Door te laten zien dat het leven veel leuker is met The Sunny Side Up inspireert zij moeders (en overige geïnteresseerden) om blij, gek, gezellig, genietend, luchtig, sportief, reizend, fashionable en gezond de dagen door te brengen. Maarrrr het is helemaal oké om soms even keihard te klagen. Hoort er ook bij! Zolang het niet te lang duurt….

Annette en haar gezinnetje zijn op dit moment samen een jaar aan het reizen. Van juni tot en met december 2017 reden ze in een Jeep met daktent Zuidelijk Afrika door (Zuid Afrika, Namibië en Botswana). Op 9 december vlogen ze -na een korte stop in Amsterdam- door naar Argentinië om vanuit hier Zuid Amerika te ontdekken per bus, taxi, trein, en boot. Met z’n viertjes probeerden ze op een relaxte manier zoveel mogelijk te zien en beleven van deze prachtige landen (Argentine, Uruguay, Brazilië, Paraguay en Chili). In april deden zij een ‘Rondje Nederland’ waarbij ze verbleven op het ss Rotterdam, in de Efteling op vakantiepark Het Loonsche Land, Recreatiepark Terspegelt, WILDLANDS Emmen/CenterParks Sandur. Eind mei gaan ze met Eliza het zuiden van Spanje ontdekken én gaat Annette in juli met een vriendin door Californië reizen.

Over dit alles wordt uitgebreid gerapporteerd op MOMspiration.nl, blog.klm.com en Instagram onder de naam @theflyingdutchfamily

Disclaimer
Annette & haar collega’s Tessa & Marjolijn bloggen alleen over dingen die ze zelf meemaken of producten die zij zelf (hebben) gebruikt. Zij geven hierover ‘slechts’ hun persoonlijke mening.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s