Twee onverwachte levenslessen van een kleuter

Woensdagavond 17.45 uur. We zitten aan tafel en er werd flink gegeten door onze kleuter (wat best een uitzondering is helaas). De bloemkool was niet aan te slepen, maar dat even terzijde. Stan en Levi kletsten volop, er werden grapjes gemaakt en er werd gelachen. Het was oprecht gezellig aan tafel.

“Zullen we even een rondje doen wat het leukste was van jouw dag?” vraagt Levi.

Vervolgens begint hij direct enthousiast te vertellen over het knutselen bij Oma.
Daarna vertelt Stan over een technische tekening die hij moest uitwerken voor iets wat hij moet gaan maken voor een klant.

“Goh, dat is leuk werk: tekenen! Dat wil ik later ook” zegt Levi enthousiast.

“Vandaag was het tekenen inderdaad erg leuk. Maar soms is het ook erg ingewikkeld of saai en dan is het soms even niet zo leuk” antwoordt Stan.

Levi kijkt beteuterd. Een paar seconden later worden zijn ogen groter en beginnen te schitteren:

“Maar dan zorg je toch gewoon dat het weer leuk wordt, Pappa?”

BAM.
Levensles 1.
Zo simpel is het. Gewoon zorgen dat het weer leuk wordt. Of als dat niet kan (I know, die situaties zijn er ook) dan denken aan het positieve en leuke aspect wat – na dit minder leuke ding – weer volgt.

Maar toen was ik aan de beurt.

“Mam, wat is het leukste wat jij vandaag hebt gedaan?”.

Ok, even een voetnoot. Het was de vijfde dag op rij die ik in bed had doorgebracht met koorts, hoofdpijn en bijholteontsteking  Ik baalde behoorlijk (ik had wel eens betere dagen gehad zeg maar). Ik was lichtelijk chagrijnig door mijn fysieke gesteldheid en had daarnaast best wel trek (lees: ik had honger en wilde eten. En als ik honger heb, ben ik óók niet op mijn best. Ken je die man van de Snicker-reclame? That’s me). Samengevat: ik had gewoon een blegh-dag en zo zat ik ook aan tafel.

“Ehm… ik weet het niet zo goed Levi. Mijn dag was niet zo bijzonder. Ik heb in bed gelegen en geslapen”.

Ik keek Levi aan. Zijn ogen werden groter van verbazing. Hij legde zijn bestek neer en boog zijn hoofd naar mij toe, om mij vervolgens heel indringend aan te kijken:

“Maar Mamma, er is toch wel IETS wat het leukste is van de dag?”

BAM.
Levensles 2.
Er is altijd íets het leukste aan een dag. Er is altijd een lichtpuntje waar je vrolijk van wordt, hoe klein dan ook. Er is altijd iets om dankbaar voor te zijn. Altijd.

Er ging van alles door mijn hoofd. Van: “Wat is het leukste wat ik vandaag heb gedaan?” tot “Verrek, hij heeft gewoon gelijk. Schop onder je eigen kont, Mar! Rechtop zitten, schouders naar achterenen blik op het positieve”.

“Dus Mam, wat kies je?” vroeg Levi enigszins geïrriteerd.

Ik was even in mijn eigen wereld met mijn gedachten, wat mijn ongeduldige kleuter te lang duurde en dat ook even liet merken.

“Ik heb net gedoucht en dat heeft me goed gedaan. Het douchen vond ik fijn vandaag” antwoord ik hem.

Maar dat douchen valt in het niets vergeleken met de spiegel die Levi me even voorhield. Gewoon even twee super belangrijke levenslessen tijdens het avondeten. Dankbaar dat mijn kleuter deze positiviteit in zijn hartje heeft zitten en zo in het leven staat. Dankbaar dat ik me beter voel dan vóór het eten, al had er geen fysieke verandering plaatsgevonden. Want tegen de wijze lessen van dit avondmaal, daar kan geen warme douche tegenop.

Wat is de levensles van jouw kind? Laat het weten in een reactie, dan kunnen we elkaar inspireren met de mooie inzichten van onze kinderen!

 

Over de schrijfster van dit artikel

Marjolijn Vreeburg is 31 jaar en woont samen met haar vriend Stan en zoontje Levi (6 jaar) in Katwijk aan den Rijn. Half april is zij bevallen van zoontje Mick.

Marjan Oesterholt Fotografie-13

Marjolijn werkt drie dagen per week als intern begeleider in het regulier basisonderwijs. Zij is druk met van alles en nog wat: leuke dingen doen met haar mannen, klussen in hun te leuke huis (uit 1910!), sporten (van alles een beetje: yoga, hardlopen, crossfit en skiën) en ze zoekt graag de gezelligheid van haar vriendinnen op. En ergens tussendoor probeert zij wat me-time in te bouwen, het huishouden te runnen en de rust en structuur te bewaren in haar gezin. Haar avonturen zijn te volgen op Instagram (onder de naam: marjolijn_vr).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s