zwanger zwangerschap anouk boetzer momspiration

Zwangerschapsupdate: 5 maanden onderweg

Dik 5 maanden zwanger. Hoe heb ik dat tot nu toe ervaren? Wat vind ik van roze en blauwe prietpraatjes? En wat ga ik de komende maanden nog tegemoet? Je leest het allemaal in deze eerste zwangerschapsupdate van Anouk.

Het is dinsdagochtend wanneer ik begin aan deze blog. Had je mij gisteravond gevraagd hoe het met mij en mijn zwangerschap gaat, dan had je een antwoord vol snikken en snottebellen gekregen. Want soms is alles gewoon even helemaal niet zo leuk. Doet alles gewoon even pijn, werkt niks mee, zit alles tegen en sta ik gewoon boos en overstuur te janken onder de douche om eigenlijk weinig. Met snot en alles.

Anouk Boetzer fotografie zwangerschapupdate-2

Het eerste trimester van mijn zwangerschap

Ik beschreef al eerder hoe ik de eerste weken van mijn zwangerschap heb ervaren. Onzekerheid en de innerlijke strijd waren een van de grootste uitdagingen. Dat niet alleen; de grootste uitdaging bleek vermoeidheid. En de bijbehorende goedbedoelde adviezen daarover. Je voelt je straks echt weer beter. Nog even volhouden. Die vermoeidheid hoort er bij. Ik snap het, ik hoor het aan en ik voel mij even totaal niet serieus genomen. Want na een burn-out van 1,5 jaar en een chronische vermoeidheid overgehouden aan de chemotherapie is dit het laatste wat ik wil horen. Klagen over vermoeidheid doe ik niet. Wel maak ik het kenbaar, door duidelijk mijn grenzen aan te geven en elke middag te gaan slapen. Dit is de enige opties om de dag door te komen. Ik ben eigenlijk niet anders gewend, maar moest wel wennen aan de extra vermoeidheid.

Smoesjes om je zwangerschap geheim te houden

Het grote geheim. Hoe bewaar je dat? Dat bleek niet zo heel lastig. Want aan het eind van mijn eerste trimester gingen wij twee weken op vakantie naar Rhodos. Best wel fijn, kan ik je vertellen. Want ik trok gewoon de kleding aan die ik fijn vond zitten. Bump of niet, dat maakte ineens niet zo veel uit. Verder vertelde ik eigenlijk geen smoesjes. Het was gewoon niet nodig. Het scheelt natuurlijk wel dat ik niet op een kantoor werk, waar iedereen de hele dag op je let. Ik drink al jaren geen alcohol, dus daar kijkt niemand van op.

zwanger zwangerschap momspiration.nl

8 weken zwanger op vakantie in Rhodos

Mam, ik ben zwanger. Of ik een grapje maakte…

Na de eerste afspraak bij de verloskundige vond ik het tijd om mijn ouders op de hoogte te brengen. Het was overigens niet de allereerste afspraak. Ik was daarvoor al twee keer voor controle in het ziekenhuis geweest. Dat hoort er nu eenmaal bij als je een ICSI-behandeling ondergaat. Ik vond het mega spannend. Behalve mijn beste vriendin (zij wist het al vanaf de terugplaatsing) wist namelijk nog niemand van het grote geheim. Mijn zusje en mijn moeder kletsten 100 uit over van alles, terwijl ze hun bekers hete thee in hun handen hadden. Het enige wat ik dacht, stil nou even, luister nou even naar mij en zet je thee neer. Ik verzamelde moed en zei het hardop; zet je thee even neer. Voor ik het wist werd ik besprongen door mijn zusje en was mijn moeder in tranen. Ze bleef maar vragen of ik een grapje maakte. Natuurlijk niet, mam.

cof

Het tweede trimester: genieten of afzien

Oké, afzien is misschien wel een heel sterk woord. Ik heb deze zwangerschap namelijk geen moment als afzien ervaren. Ja, ik heb wel last van kwaaltjes zoals maagzuur, de aanhoudende warmte (weet je nog) en bandenpijn. Maar ik zou mij zorgen maken als ik fluitend de eindstreep haal. De meeste ongemakken zijn na een paar dagen weer verdwenen. Het enige wat is gebleven (ook nu het week 23 is), is de vermoeidheid.

Toch ben ik niet iemand die zo mega zwanger is. Je kent ze wel. Ik ben vooral bezig met mijn bedrijf, het uitwerken van ideeën en van tijd tot tijd maak ik ruimte voor babyactiviteiten, zoals shoppen. Af en toe klets ik eens wat blauwe en roze prietpraat. Over hydrofiele doeken, een baby die een radslag oefent en maak ik een selfie met die kekke buik erop. Misschien hoor ik het zelf niet meer, dat zou natuurlijk kunnen. En vindt mijn omgeving wel dat ik 24/7 zwanger ben en over niets anders meer praat. Dan zijn ze in ieder geval zo lief om dat voor zich te houden

Je zwangerschap delen met anderen en op social media

Aan het begin van het tweede trimester kwam ook het moment om het nieuws wereldkundig te maken. Na de laatste controle in het ziekenhuis vonden wij het dan ook tijd om het langzaam aan te delen met anderen. Ik regelde een beker met soy cappucino voor “baby” bij de Starbucks en we deelden deze in een bericht naar familie en vrienden.

zwanger zwangerschap momspiration

Hello BABY

Ik ben niet iemand die gelijk uitgebreid alles op Facebook en Instagram plaatst. En het delen van een echo, dat doe ik sowieso niet. Dat is een beslissing die ik heel duidelijk voor mijzelf had gemaakt. Dat is iets van mij, van ons en dat hoeft geen eigen leven te gaan leiden in de online wereld. Op Instagram plaatste ik ergens tussen mijn stories door een stiekeme babybump. De oplettende volgers stuurde direct privé-berichtjes. Heb ik iets gemist? Nee, niks gemist.

cof

Naar mate de weken vorderde en mijn buik groeide begon ik met het delen van een selfies op Instagram. Gewoon lekker gek, zoals ik ben. Inclusief onopgemaakt bed en rommel op de achtergrond. Toch wel leuk om te hebben. Ik houd ook een zwangerschapsdagboek bij maar hier heb ik dus niet elke week een foto in geplakt van mijn buik. Vind ik dat jammer? Nee, eigenlijk niet. De komende tijd kan ik nog genoeg leuke foto’s maken en delen.

zwanger zwangerschap momspiration

Wordt het roze of blauw?

Na de 20 weken echo kon ik het natuurlijk niet laten om een toffe gender reveal video te maken. Daar had ik stiekem al weken naar uitgekeken. Een klein feestje voor mijzelf.

Mijn ouders en schoonouders wisten al eerder wat er in mijn buik groeit. Ik kon mijn nieuwsgierigheid namelijk niet meer onderdrukken en maakte daarom in week 15 een afspraak voor een geslachtsbepalende echo. Gelijk daarna kocht ik het allereerste cadeautje voor onze baby: een knuffeltje met een muziekdoosje. Die pakte ik in en gaf ik aan mijn man. Nu denk je misschien, waarom? Uhm.. omdat hij dus niet wist dat ik die afspraak had gemaakt. Verrassing. Menig man zou dit waarschijnlijk niet kunnen waarderen, maar ik weet dat het kan. En dat hij mij dat gunt. Ik moest er namelijk best wel even van bijkomen. Ik had echt even tijd nodig om de uitslag te verwerken. Het liefste had ik vervolgens alles uit de kast gehaald. Confetti kanonnen, taart en zo’n grote ballon die je doorprikt. Maar ik hield het netjes bij versierde stroopwafels.

cof

En dan het derde trimester

Over vier weken begint het derde trimester. Het derde trimester al. Zo lijkt het nog een eeuwigheid weg. Zo is het bijna voorbij. De komende weken gaat er nog van alles gebeuren. De meubeltjes worden over twee weken geleverd en kan ik het derde trimester beginnen met alles klaar maken voor de komst van de smurf. Verder staan er afspraken in de agenda zoals informatieavonden, rondleiding door het geboortehuis en starten met zwangerschapsyoga. Verder ga ik mijn verlof voorbereiden. Het financiële jaar van beide ondernemingen gaan afsluiten. En dan ook nog mijn eigen deadline halen voor het moment dat ik helemaal klaar wil zijn met alles. Oh, en we gaan ook nog een paar dagen weg met de familie. Ik ga nog vier workshops geven (twee voor de Lettertantes en twee over fotografie). Oftewel er is nog genoeg te doen. Wat ik vooral wil, is straks alles afronden. En ontspannen. Gewoon lekker wandelen, films kijken, tekenen en schrijven voor MOMspiration.nl. Ik ben benieuwd hoe dat gaat lopen. Ik zal in de volgende zwangerschapsupdate dan ook zeker deze laatste alinea er weer bij pakken om te kijken hoe het mij afgaat.

Liefs, Anouk.

Anouk Boetzer fotografie zwangerschapupdate-3.jpg

Een gedachte over “Zwangerschapsupdate: 5 maanden onderweg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s