momspiration zwanger namen baby

Zeg, hoe noemen we onze baby eigenlijk?

Een naam voor je baby. Voor de een is de keuze simpel. Voor de ander is het een iets grotere uitdaging. Zo ook in huize Boetzer. Alleen als je overal rekening mee wilt houden, hoe maak je dan een keuze? Benieuwd waar wij allemaal aan gedacht hebben en of het ons is gelukt? Je leest het in deze blog.

Begin op tijd en neem de tijd

Tijd, ja dat is een relatief begrip. Dus wat is dan op tijd? Je hebt immers 9 maanden de tijd. Eerlijk is eerlijk, een naam voor meisje, dat vond ik geen probleem. Dat wist ik al voordat ik zwanger werd. Ik moest dus wel even schakelen toen er een piemeltje op het beeldscherm verscheen. Hallo zoon. We noemen je…uh tja. Hoe eigenlijk?

Maak van de voorletters geen rare combi

Niet heel moeilijk, want meerder voornamen, dat doen we niet. Wij hebben beide ook één voornaam en dat bevalt eigenlijk prima.

Geen rare betekenis?

In eerste instantie stonden we daar nog niet echt bij stil. Toch is het best interessant om eens de betekenis van een naam op te zoeken. Het is voor ons niet doorslaggevend in het maken van een keuze maar het kan een naam wel een andere betekenis geven. Anouk is bijvoorbeeld een Hebreeuwse naam voor meisjes. De betekenis is genadig. Mijn man heet Sander. De betekenis is beschermer van het volk. Grappig feitje: de naam Sander wordt het vaakst gegeven aan Noorse jongens (BRON: Babybytes.nl). Overigens vind ik dit echt zo leuk om te doen, dat ik soms wel uren bezig ben om allerlei namen in te zoeken en betekenissen te lezen.

Je babynaam over de grens

Hoe internationaal is de naam van jouw baby eigenlijk? En dan de volgende vraag; hoe belangrijk is dat? Ik moet eerlijk toegeven het is iets waar ik wel over nadenk maar waar ik niet heel veel waarde aan hecht.

Anouk Boetzer fotografie (4 van 12)

De afgekorte variant van je babynaam

Noem je je kind Dominique, Fabian of Suzanne en dan is alles wat je hoort Do, Fab en Suus. Tja, voor de een een dingetje en voor de ander geen probleem. Ik hou het er maar bij dat een afkorting altijd gebruikt wordt uit liefde en verbinding. Je doet het namelijk niet bij een wildvreemde. En uitzondering natuurlijk daargelaten. Want een afkorting voor Gijs, Luuk, Tom en Freek? Ik heb ze nog niet gevonden.

Een te uitdagende spelling of uitspraak

Oké, hier komt mijn ongezouten mening. Niet om iemand te schoppen maar ook gewoon even eerlijk te schrijven wat ik vind van de generatie kinderen met Scrabble-namen (zoals ik ze noem). Hoe werkt dat? Ja, we hebben gewoon wat letters gehusseld, vonden we leuk. En dat je kind de rest van zijn leven zijn naam moet spellen? Dat vind je ook leuk zeker? Maakt hem zo lekker bijzonder. Of zo’n naam waarbij je zelf de eerste weken ook nog boos wordt als anderen het verkeerd uitspreken. Ja, joehoe! We zijn nou eenmaal niet allemaal zo goed met taal. Anyways, I rest my case. En bovendien is het iets waar ik zelf ook nog wel eens mee te maken heb. Was getekend, Anoek, Anoeck, Annouk.

Pestgevoelige namen?

Pesten is stom. Dat is een feit. En je kind een naam geven die zich nogal makkelijk leent voor gemene pesterijen is, in mijn ogen, niet lief. Ook niet onder het mom “hij leert wel van zich af te bijten”. Nu ben ik mij bewust van de creativiteit van kinderen en rijmt er uiteindelijk overal wel wat op. Toch vind ik het zelf wel belangrijk om hier bij stil te staan. Niet omdat het vanzelfsprekend is dat ieder kind die Ties, Lies of Mies gepest wordt met “ruikt naar kattenpies”. En niet elke Joep naar poep stinkt, maar vooral omdat ik zelf weet uit ervaring hoe het is om gepest te worden. Je gunt het geen enkel kind. Een pest-proof naam kan een kind daar niet tegen beschermen, dat weet ik ook.

Te populaire babynamen?

Vroeger waren namen zoals Jan, Piet of Kees populair. Vonden we niet gek. Nu zijn er op dit moment toch een aantal namen, die al jaren de top 10 aanvoeren. Menig klaslokaal is inmiddels gevuld met Sem, Luuk, Daan, Sophie, Emma en Julia. Alleen vinden we het nu wel gek. Want als de meester dan vraagt of Luuk even wil opletten kijken er 4 kinderen om. Tja, wat doe je er aan? Wij kiezen er in ieder geval niet voor naam uit de top 10, noch top 20. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik Lucas een leuke naam vind, maar dat kan ik mijn moeder echt niet aandoen. Dan zijn er twee kleinzoons met nagenoeg dezelfde naam. Julian viel ook af. Want Julia is al bezet.

Vernoemen

Vernoemen naar een van de opa’s vonden wij best een leuk idee. De opa in kwestie was er echter stellig over. In de familie Boetzer was dit altijd gebruikelijk. De kleinzoon kreeg de naam van zijn opa. Bij geboorte van Sander (mijn man) zijn we daarmee gestopt want het zorgde altijd voor ongelijkheid en dat wilden we niet langer voortzetten. Dus het werd geen Andries maar Sander. Aldus Opa Joris. Goed, daar kon dus ook een streep doorheen.

Anouk Boetzer fotografie (3 van 12)

Allebei tevreden

Dit laatste is nog wel een ding. We probeerden het eerst met App BabyNames. Lekker swipen door alle opties en als je geluk hebt, dan komt er een match uit. De match bleef echter uit. Over namen als Stijn, Anton, Valerio, Abel en Florian konden we het dus niet eens worden. Toen kwam er een moment waarop ik dacht, dit moet het zijn. Deze naam. De mensen om mij heen weten inmiddels dat ik een hele sterke voorkeur had (heb) voor de naam Otis. Ik wist het zeker. Manlief daarentegen wist het ook zeker. Dit werd het zeker niet. Veto. Echter bleef een tegenvoorstel uit. Ja, zo zijn we natuurlijk niet getrouwd. Want menig naam werd afgedaan als nee, nope, mweh. Maar zijn suggesties bleven uit. Ik zei, dat kan natuurlijk niet. Dus ik bedacht opnieuw een naam en daarbij de mededeling dat hij alleen met een tegenvoorstel mocht komen om deze van de lijst te halen. Hij dacht er een paar weken over na. Hij moest er ook een beetje aan wennen misschien. Zei nog eens ‘ik weet het nog niet, maar ik heb ook geen bezwaren’. To be continued… 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s