Deze keuze wil ik graag met jullie delen

Sinds begin 2018 heeft iedere zwangere vrouw een keuze, maar het lijkt erop dat deze mogelijkheid nog lang niet bij iedereen bekend is. Graag deel ik met jullie welke keuze ik maakte.

Zeg zwangere mama-to-be, wist jij dat?

Waarschijnlijk denk je nu, keuze? Waar heb je het over? Sinds begin 2018 hebben zwangere vrouwen de mogelijkheid (en dus de keuze) om zich tijdens de zwangerschap, in het 3e trimester, zich in te enten tegen kinkhoest. Iets wat in landen om ons overigens al veel langer wordt gedaan. Nu schrijf ik dit verhaal absoluut niet om de discussie over wel of niet vaccineren aan te gaan. Het volgen van het vaccinatieprogramma is een keuze. Evenals de keuze om je tijdens je zwangerschap te laten vaccineren. Of je dat wel of niet doet, om welke reden dan ook dat mag iedereen voor zichzelf weten.

In de loop van 2019 krijgen alle zwangere vrouwen deze prik aangeboden.

Dat heeft Staatssecretaris Blokhuis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op 17 juli 2018 besloten. Naar verwachting worden de eerste prikken gegeven na de zomer van 2019. Tot die tijd kunnen zwangere vrouwen deze zelf halen bij de huisarts of GGD. Het is dan voor eigen kosten.

Dit is mijn keuze

Ik maakte de keuze om mijzelf wel te vaccineren tegen kinkhoest om zo mijn baby in de eerste 2 maanden op deze wereld te beschermen. Ik heb helaas van dichtbij meegemaakt hoe ernstig ziek een pasgeboren baby van kinkhoest wordt. Dat is voor mij een van de redenen om het wel te doen.

Op dit moment zijn de kosten voor het vaccin (en het consult voor het toedienen) nog voor eigen rekening. Het verkrijgen van het vaccin zou eenvoudig moeten verlopen via de huisarts. Echter was mijn ervaring iets anders. Mede ook daarom wil ik dit graag delen. Volgens de huisarts was ik namelijk de eerste die een aanvraag deed voor dit vaccin en dat terwijl ik toch echt niet de enige zwangere vrouw ben, die door Lisse waggelt. De huisarts had dan ook in eerste instantie geen idee waarom ik dit vroeg. Mijn antwoord: ‘Omdat ik hier informatie over heb ontvangen van de verloskundige en ik graag gebruik maak van deze mogelijkheid’. Er gingen wat telefoontjes en overleg aan vooraf maar uiteindelijk kon ik het vaccin bij de apotheek ophalen.

Kleine moeite

Ik geef eerlijk toe, ik hou niet van prikken in mijn lijf. Gelukkig is mijn moeder jeugdverpleegkundige en heeft zij eindeloos veel ervaring met het toedienen van vaccins. Dus op naar mama voor een prik. En omdat ik zo stoer was, kreeg ik ook nog een poezenpleister. Ach, viel het allemaal toch nog reuze mee.

Nogmaals, dit is geen pleidooi voor of tegen vaccineren. Ik vind het wel fijn dat ik mijn ervaring kan delen en zo andere zwangere vrouwen op de hoogte kan brengen van de mogelijkheid. Laat je altijd juist informeren over kinkhoest en het vaccin. Het RIVM biedt hiervoor uitgebreide informatie aan.

btf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s