Waar heeft iedereen het toch over?

Het is zaterdagochtend. Buiten is het guur en regent het. ‘Blijf nog maar even lekker warm binnen zitten’ klets ik tegen het bewegende mannetje in mijn buik. Wanneer ik deze blog publiceer ben ik 37 weken zwanger. De baby is af, klaar, compleet. En bovenal meer dan welkom. Ondertussen zat ik de afgelopen weken op een hor(or)monale sneltrein met een lach en een traan. Tijd dus voor een zwangerschapsupdate en wie weet wel de laatste.

Anouk 36 weken-11.jpg

Zwangerschapspraat, ik begrijp er niks van

De afgelopen weken ben ik een beetje in de war. Ik begrijp namelijk niet zo veel van zwangerschapspraat. Wat bedoelen anderen dan als ze zeggen: ‘Succes met de laatste loodjes?’ vraag ik aan mijn therapeut. Ik snap het gewoon niet. Het is zo abstract en voor mijn gevoel wordt het te pas en te onpas mij toegewenst. ‘Laatste loodjes zeker?’ Uhm, blijkbaar. Eerlijk is eerlijk, bewegen met een bolle buik is niet altijd even handig. Zeker niet bij het aankleden of wanneer ik in bed lig maar verder kom ik aardig uit de voeten. Om nou te zeggen dat het afronden van deze zwangerschap de meeste moeite kost, dat denk ik niet. En dan is er ook nog de rest van het ongeschreven protocol over ‘hoe te praten tegen een zwangere vrouw’. Een ongeschreven lijstje met vragen en opmerkingen die je blijkbaar mag stellen of toepassen.

  1. Je gaat zeker bijna bevallen?
  2. Hoelang moet je nog?
  3. Spannend, joh.
  4. Weet je al wat het wordt?
  5. Geniet er maar van.

lrm_export_28396122825352_20181206_2223309897025844705563623566.jpeg

Beleefdheidspraat, ik weet het. Maar hoezo ‘spannend’? En het wordt niet, het is al maanden. En zinnen met gebiedende wijs zijn sowieso al niet helemaal mijn ding. Verplicht genieten bestaat niet. Mijn therapeut vraagt nog: ‘Wat zou je willen dat mensen aan je vragen of tegen je zeggen?’ Goede vraag. Misschien wel iets wat meer gericht is aan mij en niet zozeer aan mijn bolle buik en zwangerschap. Ja, ik ben zwanger, maar ik ben toch ook meer dan dat?

Nesteldrang bestaat echt

Daar sta ik dan met mijn mandje vol poetsdoeken, sopjes en meer van dat soort dingen die ik dus stiekem nooit in huis heb. Ik ben namelijk geen schoonmaakwonder. Ik haal ergens een doekje over heen en hupsakee klaar. Maar de afgelopen weken is het anders. Alles moet geordend worden en terwijl ik de keukenlades sta uit te soppen, lach ik hartelijk om mezelf. Gelukkig was daar ook de schoonmaakcrew to the rescue. Papa zeemde alle ramen, mama stofzuigde het hele huis en dweilde de vloeren. Ik ging ondertussen vrolijk door met het wassen van babytroepjes en schoot nog een keer uit mijn slof toen ik moest bepalen welke troep er wel en niet naar het depot gebracht ging worden door manlief. Bedenk het even zelf riep ik hem toe, smeet met de deur en ging op zolder verder met het uitzoeken van de kast. Daar waar even niemand mij kon vinden en ik gewoon even ongegeneerd een potje kon huilen . Ik geef het gewoon eerlijk toe, ik ben niet altijd mijn aardige en gezellige ik.

Heb je hier wel aan gedacht?

Anouk 36 weken-8Ik vind het namelijk best wel overweldigend allemaal. Dat ik ineens allemaal dingen wil, nog bedenk en vooral zelf moet denken. Ik dacht namelijk dat ik best goed voorbereid was, maar dagelijks komen er nog ‘heb je daar wel aan gedacht?’ dingen bij.

Zijn dat dan die laatste loodjes waar iedereen het over heeft?

Dingen waar je blijkbaar vanaf moest weten maar wat niemand je vertelt. Of misschien zijdelings eens wordt benoemd, vervolgens verschillende meningen over gedeeld worden en jij dus met een kluitje in het riet wordt gestuurd. En wat zijn dan die dingen? Tja, dat gaat van zorgpolis tot badolie. Van voedings-bh naar het inpakken van de vluchtkoffer. En van luieremmer tot navelstreng ring. Het resulteerde in een moment vol tranen en snottebellen en ‘ik wil niet meer’. Zijn dat dan die laatste loodjes waar iedereen het over heeft?

Liefs, Anouk


De foto’s in deze blog zijn gemaakt door Stacey. Zij is net als ik zwanger van een zoon en begin december uitgerekend. Zij schrijft op haar eigen blog: Legally Brunette.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s