Zwemmen met je baby?! Oh help!

Yes! Ik heb mijn angst overwonnen.Oké, ik geef toe angst is misschien een groot woord. Zwemmen met je baby; het was nog net niet mijn grootste nachtmerrie. Daar waar ik er eerst naar uitkeek en riep dat ik dat na de eerste vaccinatie gelijk ging doen, duurde het uiteindelijk nog tot 1,5 maand daarna voor dat ik mijn grote teen in het zwembad dipte.

Babyzwemmen! Hoe moet dat allemaal dan?

Mijn grootste angst was toch wel dat ik Oscar zou laten vallen. In het zwembad. Want het zwembad is glad en de baby is nat en.. Oh echt, ik maakte het voor mezelf zo onmogelijk groot. Waarom is het om 9 uur ’s ochtends? Want dat is slaaptijd voor Oscar. En hoe moet dat dan met omkleden? Want het is altijd zo koud of juist vies warm in het zwembad.

Waar laat ik de kinderwagen? En mijn spullen? Wat moet Oscar aan? Een zwemluier. Oké, maar waar koop ik die? Of wil ik liever gebruik maken van wasbare zwemluiers. Wat doe ik dan als Oscar het helemaal niet leuk vindt? Heel hard gaat huilen? Hoe weet ik of het niet te koud is voor het ventje? En wat doe ik dan na de zwemles? Hoe moet ik hem dan afdrogen? En ik meen het serieus, als ik zeg dat ik al deze vragen heb gegoogeld. En heb gevraagd aan mijn zusje. En aan vriendinnen. Goed. Anouk. Adem! Want het kwam goed. Ik ga je vertellen hoe ik het deed.

Voor het eerst zwemmen met je baby

De zomertijd bleek de uitkomst om voor mijzelf het tijdstip van de zwemles te tackelen. Oscar kan namelijk nog geen klok kijken en sliep dus “een uurtje langer” en de zwemles, die was een “uurtje eerder”. Het leek mij een mooi moment om te gaan. Bovendien, zo bedacht ik, zijn er vast wel een aantal ouders die niet zo goed gaan op dat uurtje eerder en dus thuis blijven. Evenals de papa van Oscar. Want hoe gezellig ik het ook vind als hij mee gaat, het is gewoon een extra uitdaging. Dus ik dacht, die challenge komt wel op een later moment. Je begrijpt nu misschien ook wel gelijk dat ik dus niet zo sentimenteel bezig ben met eerste ditjes en datjes. Waar was ik? Oh ja, ik ging op zondagochtend naar het zwembad.

Wat neem je mee naar babyzwemmen?

In een tas stopte ik zwemspullen voor Oscar, handdoek, badcape, hydrofiele doek, schone luier, ondergoed voor mijzelf en geld voor het kaartje. Uiteraard was ik nog 100 dingen vergeten die ik allemaal in mijn Google-speurtocht had gevonden. Zo las ik ergens dat het handig is om babyolie mee te nemen om je kindje na het zwemmen mee in te smeren. Het water kan de babyhuid uitdrogen. Op zich wel handig maar ik dacht dat doe ik thuis wel. Overigens pas nadat ik in lichte paniek concludeerde dat ik dat dus vergeten was.

Wat trek je je baby aan tijdens het zwemmen?

Super schattig; een zwembroekje voor je baby. Uiteraard had ik die ook gekocht. Voor een prikkie bij Otis & de wolf. Behalve een zwembroek had ik ook een zwemluier. Gewoon uit zo’n pak met van die Dora-gevallen. Iets waar mij zusje heel lief mee aan kwam zetten, nadat ik 4 keer had gevraagd waar ik die moest kopen. Welk merk ik dan moest hebben? En of ik niet beter een wasbare zwemluier kon aanschaffen? ‘Hier’ zei ze. ‘Nu heb je geen excuus meer om niet te gaan.’

Nog even over die zwembroek. Want hoewel super schattig, zou ik nu zeggen, lekker overbodig. Of eigenlijk zelfs onhandig. Waarom? De zwembroek blijft nat. Dus als je je baby na het zwemmen in de badcape vouwt dan wordt deze ook heel nat. Terwijl als je baby alleen een zwemluier aan heeft, dan is dat een stuk minder. Bovendien zijn billen maat 62 niet gemaakt voor  een zwembroek. Of andersom; zwembroeken worden niet gemaakt voor billen maat 62. Daar kan zelf een zwemluier niet aan meewerken.

Uitkleden, aankleden, klotsende oksels

In mijn meest charmante outfit ging ik naar het zwembad. Joggingbroek, sweater. That’s it. Thuis trok ik mijn badpak al aan, zodat ik in ieder geval snel klaar was met uitkleden. Voor je baby is het ook handig om iets aan te trekken wat makkelijk aan en uit kan. Overslagromper, vestje met rits en broekje. Maar als je baby er natuurlijk altijd fashionable uit moet zien, dan weet je in ieder geval dat je even moet klooien met knoopjes, drukkers en dingen over het hoofd. Zelfs deze eenvoudige outfits voor ons beide bezorgden mij al klotsende oksels dus ik hou het bij mijn uber-praktische gedoe.

Gelukkig stond er in het aankleedhok nog een andere moeder op wie ik mijn vragen kon afvuren. Wat doe ik met mijn tas? Die neem je mee. Waar laat ik de kinderwagen? Die laat je hier staan. Heb ik verder nog iets nodig? Nee hoor, gewoon lekker gaan. Je doet het super. Zo fijn, behulpzame mama’s.

Lekker spetteren

Goed, om 9:05u liep ik richting het water. Uiteraard was de les al begonnen. Maar maakt niet uit, we zijn er. Dat is het belangrijkste. Na de uitleg van de gezellige badmeester over hoe ik Oscar het beste kan vasthouden in het water gingen we al snel heen en weer door het bad. Oscar keek zijn ogen uit. Daar waar hij in bad altijd heerlijk aan het spetteren is, hield hij zijn beentje nu opgetrokken en zijn armpjes stil. Het vasthouden van de gele bal werd als een uiterst serieuze taak opgepakt. En zelfs onder water zwemmen gaat zonder tranen. Wat een kleine kanjer.

Voor ik het weet zijn de 25 minuten al voorbij en is de les afgelopen. Het laatste obstakel is dan nog douchen en aankleden, maar na alles wat we deze ochtend al hebben overwonnen, wist ik zeker dat ook  dat goed ging komen. Vijftien minuten later zaten we allebei aangekleed en wel weer in de auto. Terug naar huis na een geslaagd zwemavontuur. Trots want ik deed het. Trots op Oscar want hij huilde niet en liet het allemaal maar gewoon over zich heen komen. En met klotsende oksel. Want tja, dat hoort er nou eenmaal bij.

Ik ga zeker vaker zwemmen met Oscar en ik ben blij dat ik mijn angst overwonnen heb! Snel meer spetter-verhalen dus.

Liefs, Anouk

Met de volgende tags: