Bewust kiezen

Gaan wij de luiers de deur uit doen?

De komst van een baby is onlosmakelijk verbonden met de komst van luiers in je huis. Er zijn een heleboel dingen die je gewoon in de winkel kunt laten liggen, maar luiers behoren hier niet toe. Tenzij je echt heel goed bent met hydrofiele doeken en een veiligheidsspeld. Gelukkig zijn luiers makkelijk verkrijgbaar, in de supermarkt, drogist of ze worden zelfs bij je thuisbezorgd. Wegwerpluiers wel te verstaan.

Wat is het alternatief voor wegwerpluiers?

Dat er een alternatief is voor de wegwerpluier, dat wist ik al. Nog voor Oscar geboren werd opperde ik namelijk al het duurzame alternatief: wasbare luiers. Ik wist er eigenlijk helemaal niets vanaf, behalve dat het ons een hele berg afval en dus kosten zou besparen. Afval weggooien kost in de gemeente waar ik woon namelijk extra geld. Een paar euro voor iedere keer dat je de ondergrondse container opent. Maar de papa van Oscar gebruikte zijn veto. Als alternatief opperde ik dat we als hij het verschonen wat beter onder de knie hadden, we dan nog wel een keer zouden kijken.

Achteraf gezien was een luier met drukkers 10 keer makkelijker geweest. Goed, het alternatief voor wegwerpluiers is dus de wasbare luier. Allang niet meer zo stoffig en ingewikkeld “als vroeger” maar daarna houdt mijn kennis op. En dat niet alleen. Ook in mijn directe omgeving zijn er geen ervaringsdeskundigen.

Mijn 1e kennismaking met wasbare luiers

Wie de deur naar de wasbare luiers opent wordt overspoelt met termen en mogelijkheden die nogal (kunnen) afschrikken. Om vervolgens ook nog de input van de omgeving over alle onmogelijkheden te moeten overkomen. Overigens niet onoverkomelijk. Daar waar de aanschaf van wergwerpluiers eenvoudiger is omdat je het fysiek koopt (en aanraakt) in een winkel speelt de wereld van wasbare luiers zich vooral online af. De aanbieders laten zich wel zien op de babybeurzen of bieden mogelijkheden tot een consult bij je thuis waar ze alles uitleggen.

De club van de wasbare luiers

Mijn eerste (fysieke) ontmoeten met wasbare luiers was op de 9 maanden beurs. Een mevrouw (die ik graag verder had beschreven maar verder weinig indruk heeft gemaakt) stapelde van alles op elkaar en zei zoiets als je en dan doe je dit dus zo en dat is het. Oké? Hoe dan? En wat? Ze liet me achter met nog meer vragen, dan dat ze me wist te overtuigen. Ik kreeg een flyer in mijn handen geduwd met prijzen waarvan ik bijna stijl achterover sloeg en dat was het. Wasbare luiers. Ik pas vast niet bij het clubje, dacht ik nog. Ik kom niet over als een mama die dit kan of echt wil en daarom bonjourt ze me zo weg.

Wasbare luiers en geitenwollensokken

Gelukkig zijn er een paar hele lieve groene mama’s op Instagram die maar wat graag op een toegankelijk manier vertellen over hun ervaring met wasbare luiers, wolbroekjes (oh wacht, daar ben je me al kwijt) en bovendien het stoffige geitenwollensokken imago er af weten te gooien. Alleen toen ik deed die deur opnieuw open en werd niet alleen overspoeld maar raakte al snel het spoor bijster. Want informatie is er wel, maar vaag, slecht beschreven, onduidelijk of van het niveau “kijk maar wat je doet”. Ik dacht, dit moet toch anders? De eenvoudige route is (waarschijnlijk) een afspraak met een consulent van een van de populaire aanbieders, maar met een carrière als IT-consultant weet ik wel hoe het werkt. Wij van WC-eend adviseren, juist.

Word ik van wasbaar luieren een blije mama?

Oké even terug naar het begin, want waarom wil ik eigenlijk wasbare luiers gaan gebruiken? Gemak dient de mens en de wasmachine en ik zijn nou niet bepaald beste vrienden. Dus WAAROM? Mijn eerste antwoord is dan dat het beter is voor het milieu. Alleen op welke manier dat is, kan ik niet helemaal goed uitleggen. Bovendien heb ik daar ook vragen over. Iets wat eigenlijk vreemd is, want hoe kan ik me nou (serieus) afvragen of iets van plastic minder milieuvervuilend is dan luiers die je zelf wast. En waarom vraag ik me af of wasbare luiers een duurzamere keuze zijn dan de stapels vuilniszakken gevuld met luiers, die we de afgelopen maanden hebben weggegooid?

Wat je niet ziet, dat is er niet. Die vuilniszakken verdwijnen in de ondergrondse container en die zie je niet meer. En wat je niet weet, dat moet je gaan ontdekken. Tijd dus om me helemaal te gaan verdiepen in de wereld van wasbaar luieren en om te testen of en wat het beste bij ons past. To be continued…

Ik kan mij voorstellen dat jij ook vragen hebt over wasbare luiers of er misschien al ervaring hebt en die graag wilt delen. Laat dan een reactie achter deze blog of op onze Facebook-pagina.

Liefs, Anouk

p.s Volg je mij al op Instagram? Voor inspiratie over #mamadingen, lekker eten en een kijkje in mijn dagelijkse bezigheden als thuismama.

Anouk (1985) is een enthousiaste creatieveling, die altijd vol nieuwe ideeën zit. Maar bovenal is zij trotse mama van zoontjes Oscar Yule (2018) en Nordin (2021) en dochtertje Charlie Lena (2022). Ze is getrouwd met Sander, een grappig meneertje die iets met computers doet. Samen wonen zij in het gezellige Lisse met hondje Evi. Anouk is zelfstandig onderneemster. Zij werkt als foto-, en videograaf samen met andere vrouwelijke ondernemers om hun passie en verhaal te vertalen naar beeld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.