Op vakantie; vliegen met baby is gewoon heel leuk

Met je baby op vakantie, dat is al een onderneming. En laten we dan met het vliegtuig gaan; vliegen met je baby. Het merendeel van de kersverse ouders zal het labelen als uitdagend. Ervaringsdeskundigen op het gebied van vliegreizen met baby’s en kinderen zullen het bestempelen als easy peasy. En dan zijn er je medepassagiers. We weten allemaal wel wat de gemiddelde reactie is als jij met je baby het gangpad instapt. Uit ervaring of omdat we onszelf er in het verleden stiekem ook schuldig aan hebben gemaakt.

Vliegen met je baby: Challenge excepted

Ik, Anouk, viel tot voor kort in de eerste categorie. Vliegen met een baby, moeten we dat nou wel doen? Ik voelde me nog niet zo stoer als Pippi. Ik dacht niet, ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. En het was ook niet bepaald een #mommygoal. Oscar was nog geen 4 weken oud toen het onderwerp vakantie in Spanje op tafel kwam. Onder het mom “tegen die tijd” boekten we een weekje vakantie aan de Costa Dorada. Om het geheel nog iets uitdagender te maken besloten we dat mijn man met de auto naar Spanje ging rijden en dat ik, samen met Oscar, in het vliegtuig zou stappen. Bestemming: Reus. Twee uur vliegen vanaf Amsterdam. Ik, alleen met baby. Ja, joh. Geen probleem. En anders zijn die twee uur zó voorbij. Komt wel goed, toch?

Reist u alleen met de baby?

Een paar dagen voor vertrek begon ik me toch een beetje zorgen te maken. Dacht ik er niet te makkelijk over? Of dacht ik er juist te ingewikkeld over? Het waren maar 2 uurtjes. Bovendien heb ik inmiddels een veel beter beeld bij de behoeften van mijn baby. You got this, dacht ik maar steeds. En zo stapte ik op zaterdagochtend om 04:25u bij de vertrekhal uit de auto. In de stromende regen. Met een baby in de draagzak en een rugzak met babytroepjes. Door te reizen met alleen handbagage kon ik de rij bij de check-in balie overslaan en direct door naar de controle. Dat verliep allemaal vrij vlot. Daar werd ik wel voor het eerst geconfronteerd met het feit dat ik er helemaal alleen voor zou staan de komen de uren. Want bij uit de draagzak dat gaat nog makkelijk. Maar de draagzak weer om doen én de baby vasthouden. Dat is een grotere uitdaging maar niet onoverkomelijk.

Een vliegtuigstoel + baby = alles behalve comfortable

Laat ik hier wel een kleine kanttekening maken: ik ben geen fan van vliegen. Ik heb geen vliegangst maar ik vind vliegen veelal oncomfortabel. Voeg daar een baby aan toe, die 2 uur op mijn schoot moet zitten (of waar hij meer zin in had: hangen en draaien) en je hebt mij helemaal uit mijn comfort(able) zone. Maar goed, na twee uur vliegen landden we in Reus was alles achter de rug. Was het zo eenvoudig? Ja, eigenlijk wel. Heeft Oscar dan niet gehuild? Ja, eigenlijk wel. Maar dat had helemaal niets met het vliegen te maken.

Haal een baby om 4 uur uit zijn bed, draag hem rond in een vreemde omgeving, vraag iedereen die je tegenkomt om nog even naar hem te lachen en dan is iedere baby, in een vliegtuig of niet na 2 uurtjes helemaal total loss. Rustig in slaap vallen dat was er dus niet bij. Dat ging gepaard met een aantal minuten (oké, het voelde als een uur) keihard huilen. Maar zere oren bij het steigen of landen? Nope. En een hele fijne bijkomstigheid: de meneer en mevrouw naast ons waren ongekend lief en behulpzaam.

Een huildende baby? Je ziet je medepassagiers toch nooit meer

Je ziet die mensen toch niet meer, zei mijn zus toen ik haar omhelsde in de aankomsthal van Reus. Ik moest even wat tranen wegslikken wan hoewel ik er nu heel makkelijk over doen, vond ik het gewoon heel zwaar. Het dragen van de tas en Oscar in de draagzak, lopen, zelf geen ontbijt, te weinig slaap en gewoon de “pre-vakantie stress”. Bij het verlaten van het vliegtuig en de wandeling richting de bagagebanden werd ik namelijk aangesproken door meerdere medepassagiers die op een subtiele manier de klaagzang van mijn zoon wilde aankaarten. Ik probeer nog uit te leggen dat hij “gewoon heel moe” was en dat hij dan wel vaker zo hard gaat huilen. Hij is immers pas 5 maanden en dit is de eerste keer dat we vliegen. Of het nou bedoeld was al bezorgdheid, uiting van irritatie of gewoon gezellige kletspraat, het voelde alles behalve een compliment dat hij de andere 1 uur en 55 minuten zich als een lieve jongetjes had gedragen.

De tweede keer vliegen met baby

De terugvlucht was op een iets schappelijker tijdstip dan de heenvlucht. Ik had dus goede hoop en was positief gestemd. Echter ging het “je ziet die mensen toch niet meer” niet helemaal op. En dat niet alleen; we hadden indruk gemaakt en werden direct herkend. Ja, mevrouw. Hij ging inderdaad huilen op de heenvlucht. Hij was echt heel erg moe. En laat me nu met rust of haal koffie. Of houd mijn baby even vast zodat ik kan plassen. Dat zei ik natuurlijk niet. Ik lachte lief en telde mijn zegeningen.

Nadat ik ons op de stoel naast het raampje had geparkeerd, was ik blij dat we deze keer niet op de voorste rij zaten. Op de voorste rij mag je namelijk je tas niet bij je houden en al die speelgoedjes, dingetjes en datjes die niet in het vak voor je passen verdwijnen dus in de bagage vakken. Dat betekent dus dat je vrij tactisch items uit de tas moet halen. Op de terugvlucht had ik gelukkig niet met dit euvel te maken. Er gingen dan ook in 2 uur tijd 3 flesjes, 4 speeltjes en een heel repertoire aan liedjes doorheen. Uiteindelijk viel Oscar vlak voor de landing in slaap. Zonder een kik te geven. Als beloning mocht ik als eerste het vliegtuig verlaten.

Het was gelukt. Ik had nog twee dagen nodig om er van bij te komen. Maar ik deed het. Ik ging vliegen met mijn baby. Alleen met Oscar in het vliegtuig. Ik heb nu gedaan, en ik weet dat ik het kan 🙂

Liefs, X Anouk

Met de volgende tags: