Een feestdag zonder feestje (maar met de allerlekkerste taart!)

Nog maar héél even en dan mogen de ballonnen weer opgeblazen worden: mijn verjaardag komt in zicht. Of eigenlijk: is in zicht. De eerste verjaardagspost is vandaag al op de deurmat gevallen (met weliswaar de boodschap op de achterkant geschreven dat ik de envelop pas op mijn verjaardag mag openen…. nog even geduld dus – niet mijn kwaliteit). En ondanks dat ik geen feestje geef, heb ik toch altijd zo’n speciaal (kinderlijk) gevoel als ik het over mijn verjaardag heb. Het voelt als een feestdag zonder feestje. 

Dat wordt een verrassing…

Eigenlijk sla ik mijn verjaardag nooit over. Bij mij geen gedoe over ‘ik word oud’ of ‘zucht, wat een leeftijd’. Nee. Ik ben dankbaar dat ik nóg een kaarsje mag uitblazen. Ik vind dat je moet vieren dat je het kúnt vieren. En natuurlijk vind ik het te gezellig om de mogelijkheid tot een (klein) feestje voorbij te laten gaan. Maar dit jaar loopt alles een beetje anders en zag ik het niet zo zitten. Niks groots en geen gestress alstublieft. En zo heb ik niets geregeld voor mijn verjaardag. Niks voor mij. Ik heb mijn omgeving niet laten weten wat ik doe met mijn verjaardag (en dat nog voor een verjaardag in het weekend…). Ik heb mijn gevoel gevolgd en het geprobeerd een keertje los te laten: Let. It. Go. We zien het wel. Komt er visite? Gezellig. Zowel op de taart als bij de borrelhapjes geldt: samen delen en op = op. Komt er niemand? Ook goed. Ik heb werkelijk geen idee wat mijn omgeving gaat doen, want ‘normaal gesproken’ stuur ik altijd een berichtje. Surprise.. Surprise!

Taart is altijd een goed idee!

Maar… geen feestdag zonder taart. De ingrediënten voor mijn lievelingstaart zijn in huis: ik moet toch ergens die 32 kaarsjes op uitblazen. Een super simpele no-bake chocoladetaart die alles behalve gezond is. Maar dan ook écht alles behalve gezond… deze taart is mijn guilty pleasure. Zó slecht en zó lekker (het is maar goed dat ik één keer per jaar jarig ben). Waar je misschien het idee had dat ik altijd bezig was met gezonde voeding: deze taart maakt alles anders. Je krijgt direct een ander beeld van me als je de ingrediënten hebt bekeken. Maar nog beter: wanneer je de taart geproefd heb, wil je geen andere meer. En geloof me, deze taart bakken kan iedereen. 

Aangezien ik jullie niet allemaal kan uitnodigen bij mij thuis, maar jullie wel allemaal de allerlekkerste taart kunnen maken, hieronder het recept. Dan hebben jullie zondag ook een beetje een feestdag zonder feestje. 

Het recept

Je hebt nodig:

 • 300 gram digestives koekjes
 • 135 + 60 gram roomboter in blokjes
 • 150 gram slagroom
 • 210 gram pure chocolade in kleine stukjes + extra ter garnering
 • 30 gram volle melk
 • 60 gram kristalsuiker
 • 250 ml slagroom + 2 eetlepels kristalsuiker (beide ter garnering)
 • Springvorm (doorsnede 24 centimeter) met daarin een velletje bakpapier
 • Steelpannetje
 • Keukenmachine
 • Mixer

Je start met het maken van de taartbodem:

 • Smelt langzaam 135 gram van de boter in een steelpannetje. 
 • Verkruimel de koekjes in een keukenmachine.
 • Meng de gesmolten boter door de koekkruimels en vul de springvorm met het mengsel. Druk aan met een lepel. Je kunt eventueel ook een randje maken van de koekkruimels.
 • Laat de bodem een klein uurtje stevig worden in de koelkast.

Vervolgens maak je de ganache:

 • Meng de suiker, slagroom en de melk in een steelpannetje en breng aan de kook.
 • Wanneer het mengsel kookt, zet je het vuur uit en voeg je de stukjes chocolade toe zodat de chocola begint te smelten.
 • Als het een egaal chocolademengsel is geworden, voeg je de resterende blokjes boter toe.
 • Wanneer de boter gesmolten is, laat je de ganache even 5-10 minuten afkoelen.
 • Vul de taartbodem met de ganache en laat minstens drie uur afgedekt opstijven in de koelkast. Je geduld wordt op de proef gesteld….

De taart is het lekkerste met luchtig geklopte slagroom en schaafsels pure chocolade.

Het originele recept van deze taart (bovenstaand recept is met mijn aanpassingen) vind je hier

En jij?

Wat doe jij met je verjaardag? Ben jij team #Party of team #NoParty?
En laat je in een reactie weten hoe de taart heeft gesmaakt en hoe jouw feestdag zonder feestje is geweest? Dat vind ik heel erg leuk!

Fijn weekend!

Liefs,

Marjolijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s