Wat mij interesseert: de ‘Opgejaagd’ podcasts van Jennifer Pettersson.

Al maanden zit ik te broeden op een blog met een titel die ongeveer gaat klinken als ‘Alle CITO toetsen het land uit’ of ‘Waarom scheren we basisschoolleerlingen van dezelfde leeftijd over 1 kam?’. Ik kletste hier (al hardlopend door het Amsterdamse Bos) over met mijn collega Daan (ja, zo vergaderen wij wekelijks), die precies hetzelfde in deze kwestie staat. Wij mogen onszelf heel gelukkig prijzen dat we werken op een school die staat voor ‘Thinking & Learning’ en niet (zoals bijna alle Nederlandse scholen) voor ‘Teaching & Testing’. Daan raadde mij aan om de podcasts van Jennifer Pettersson eens te luisteren, genaamd ‘Opgejaagd’. Hij wist zeker dat ik dit heel interessant en herkenbaar zou vinden. Daan kreeg groot gelijk. Wow. Ik kan niet stoppen met luisteren!

Jennifer is een Zweedse vrouw met twee jonge dochters in het Nederlandse onderwijssysteem: eentje op de peuter- en de ander op de kleuterschool. Jennifer haar man is Nederlands. Nooit heeft Jennifer zoveel terugverlangd naar haar geboorteland als nu haar kinderen naar school gaan. De verschillen tussen Zweedse en Nederlandse scholen zouden haast niet groter kunnen zijn. Ze voelt zich bij het Nederlandse onderwijs niet prettig en overweegt terug naar Zweden te verhuizen. Speciaal voor het onderwijs.

Tijdens de podcasts spreekt Jennifer met allerlei verschillende mensen die ook een uitgesproken mening hebben over het Nederlandse onderwijs. Ze luistert aandachtig naar hun verschillende verhalen. Later bespreekt ze alles met haar man. Samen wegen ze af wat ze nu echt van het Nederlandse onderwijs vinden. Komt een verhuizing naar Zweden dichterbij? Want wanneer ze Jennifer’s Zweedse (en kritische!) zus lovend horen spreken over het onderwijs van háár kinderen klinkt dat als een logisch vervolg.

Inmiddels heb ik 3 podcasts geluisterd en kan ik niet wachten op weer een autorit zonder kids. Dan kan er eindelijk met volle aandacht verder geluisterd worden. Wellicht na aflevering 9 genoeg inspiratie opgedaan voor dat blog waar al maanden op gebroed wordt. Want m’n missie staat in de steigers: Alle CITO en andere gestandaardiseerde toetsen het land uit!

Ben je ook nieuwsgierig? De 9 podcasts zijn via de (paarse) Podcast app op je iPhone of Ipad te beluisteren of via de website van VPRO.  

Opgejaagd VPRO - Jennifer Pettersson

Veel luisterplezier!

Laat je weten wat je van de podcasts vond?

 

liefs,

Annette

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s