Mijn ervaring: een vakantie zonder social media

Eerder schreef ik (in deze blog) over onze vakantie zonder social media. Tijd voor het vervolg: hoe is het gegaan? In deze blog lees je mijn social media-loze vakantie-ervaring, neem ik je mee in mijn uitdaging (die langer duurde dan vooraf ‘afgesproken’) en geef ik je tips om ook jouw break te laten slagen.

Maar eerst even dit: hoe vaak denk je dat jij per dag je telefoon aanraakt? En met aanraken bedoel ik iedere klik, swip en tik. Denk even na… hoe vaak zal dat zijn? Ik kom er later op terug!

Easy peasy in Oostenrijk

De eerste week van de vakantie – tijdens ons verblijf in Oostenrijk – ging me gemakkelijk af. Het hielp dat we de gehele dag op pad waren (I love skiën), het uurtje tussen het skiën en het diner gevuld was met twee kids douchen, aankleden & vermaken, om vervolgens ’s avonds vrijwel direct in slaap te vallen na de avondwandeling. 

Maar die tweede week van de vakantie: poehee. Die viel niet mee. De tweede week waren we weer thuis en had ik het best een beetje moeilijk. Sowieso heb je thuis bepaalde vast patronen & rituelen en wordt dat goed duidelijk wanneer je een element uit het vaste regime verwijdert. Maar het was ook een week waar ik niet op was voorbereid. 

We doen er een weekje bij

Het idee was om de uitdaging een week vol te houden. Maar Marjolijn zou Marjolijn niet zijn als ze er niet nóg een schepje bovenop zou doen. Ik ben namelijk vet goed in mezelf het een beetje lastig maken (in positieve én negatieve zin). Dus toen ik op de bank plofte nadat de 7 tassen en de 36 wasjes gedraaid (en gevouwen & gestreken) waren, verveelde ik me. Dat wat ik normaal deed (social media checken), deed ik nu even niet.

En daar zat ik dan: 2 keer scrollend door de NOS app. Puur uit verveling. Vanuit de NOS app, door naar de weersvoorspellingen. Twee apps die ik echt meerdere keren per dag bekeek, terwijl ik ze voor de social media break nauwelijks gebruikte. Tja… Je gaat vreemde dingen doen tijdens het ‘afkicken’ van je verslaving. 

Mijn ervaring

Het is zo’n gewoonte om ‘even’ op je telefoon te kijken. Het is zo’n gewoonte om dan ‘even’ Instagram of Facebook te openen. En ondanks ik er behoorlijk aan gewend leek te zijn om niet online te koekeloeren, had ik wel m’n telefoon in mijn hand. Die ik dus soms maar weglegde met een zucht als ik realiseerde dat ik nutteloos en doelloos op mijn telefoon zat te kijken: ‘wat doe ik eigenlijk op dat ding?’ En dát was voor mij precies de kern die ik even wilde bereiken. Even terug naar: waarom doe ik wat ik doe? Wat gebeurt er als ik dat even niet doe?

Ik vond het fijn. En soms ook saai. Soms miste ik ook een bepaald contact, moest ik aan iemand denken en wilde ik even vragen hoe het met haar ging. Om vervolgens tot de conclusie te komen dat ik enkel via Instagram contact met haar heb. Oeps. Nog even wachten dus. 

Inzicht

De social media break heeft me bewust gemaakt welke momenten ik op mijn telefoon zit en hoe vaak ik dat eigenlijk – onbewust – doe. Het was fijn om bepaalde momenten op een andere manier in te delen. De break heeft mijn ogen (opnieuw) geopend en met de ervaring van de 16 dagen-challenge ga ik komende periode tegemoet.

En heel eerlijk: Ja, ik heb het sommige momenten gemist. Maar die momenten waren prima. Het was geen zwaar negatief gevoel, het was een constatering. Niet meer dan dat. Want hoe leuk het online ook is, het echte leven speelt zich hier af. Zonder filters, zonder hashtags. Hier en nu. 

Ongevraagd advies van mij voor jou

Een paar tips voor om jouw social media break te laten slagen (altijd leuk ongevraagd advies):

Zet de pushmeldingen uit.
Over het algemeen wil een pushbericht je ‘waarschuwen’: je informeren. En je moet een goede portie discipline hebben, wil je alle bushmeldingen aan hebben staan en deze kunnen negeren. Bij mij werkt het zo dat een pushbericht nieuwsgierigheid opwekt, wat er voor zorgt dat ik binnen een bepaalde (= korte) tijd toch ga kijken. Voor mij werkt het heel fijn – niet alleen tijdens de break maar überhaupt – om alle meldingen en geluiden uit te hebben staan. Het maakt het voor mij een stukje gemakkelijker om bewust te kiezen om social media te bekijken op een moment dat ik wil.

Zet de emailmeldingen uit.
Maar waar ik dus niet aan had gedacht, waren de emailmeldingen. Ik dacht dat ik deze ook uit had gezet, maar schijnbaar ontvang ik nog steeds mailtjes als ik een bepaalde tijd niet online ben geweest of een bepaalde groep heb geopend. En zo kreeg ik na een paar dagen dagelijks – of soms meerdere op één dag – een mailtje dat iemand een update had geplaatst, een bericht had gedeeld of werd mij verteld waar er over gepraat werd in een bepaalde groep. Informatie die ik eigenlijk niet wil hebben. Mailtjes die ik zonder te lezen verwijder. Geen toegevoegde waarde. Na een week kreeg ik een email van Facebook met een update hoeveel berichten ik had gemist, hoeveel updates ik moest bekijken en welke meldingen er klaar stonden voor mij. Shut. The. Fuck. Up. Ik wil het gewoon niet horen. Het boeit me echt niet of ik nou 2 meldingen of 89 meldingen heb. Deze meldingen lieten me echt koud.

Verwijder de apps.
Zo bekijk ik Facebook al jaren via Safari en heb ik enkel de app van Instagram op mijn telefoon staan. Heerlijk.

Verander de plek van de apps.
En eigenlijk nog beter: zet de apps niet in je beginscherm.
Dit was fijn. Dit was helpend. Want ik had bepaalde routines, automatismes. Ik pakte m’n telefoon, ontgrendelde deze onbewust en whopwhop ik opende Instagram. Gewoon zonder over na te denken. Automatisme. Verslaafd. Noem het hoe je noemen wilt. Na een paar dagen heb ik de app’s van mijn beginscherm afgehaald en in een tweede scherm gezet. Uit beeld, uit de routine. Heerlijk. En zo heb ik nog heel wat keren de app van de zorgverzekering geopend (die nu op de ‘plek’ van Instagram staat), zonder er over na te denken.

Laat je omgeving weten dat je even een time out neemt.
Enerzijds omdat het gemakkelijker gaat als je je uitlaat over je uitdaging want sowieso geloof ik dat woorden enorm kunnen bekrachtigen. Je omgeving kan je motiveren en steunen. Maar anderzijds ook om ervoor te zorgen dat je omgeving weet dat je op andere manieren dan social media bereikbaar bent. Sommige mensen (ik noem geen namen) communiceren via een algemeen gedeeld berichtje op social media. Ieder z’n eigen keus. Maar als je je dan even een tijdje niet op de sociale kanalen bevindt, kan het zo zijn dat je iets ‘mist’. En in sommige gevallen is het fijn als je omgeving je dan even een apart berichtje stuurt.

Maak concrete plannen.
Maak concrete plannen om invulling te geven aan de momenten dat je normaalgesproken op je telefoon kijkt/zit. Zorg bijvoorbeeld voor een tijdschrift of leesboek binnen handbereik. Of misschien ben je graag wel creatief bezig en pak je je oude hobby op? Je weet vast wel iets wat je graag wilt doen waar je nu misschien het gevoel bij hebt er niet helemaal aan toe te komen. Een bad nemen, een yogales volgen, een fotoalbum maken, een blog schrijven…. Er is genoeg te bedenken!

Shockerende getallen

Ik had beloofd nog even terug te komen op hoeveel keer een gemiddelde gebruiker zijn/haar telefoon aanraakt…… dat is maar liefst 2617 keer! Dat is bizar toch? Als ik je nu vraag 2617 keer op tafel te tikken met je vingers, dan verklaar je me voor gek. Helemaal als ik je vraag dat dagelijks te doen. Crazy shit, right? Een gemiddelde gebruiker zit zo’n 2  uur en een beetje op z’n telefoon. En om nog even extra te shockeren, de actiefste gebruikers die meededen aan dit onderzoek, zaten bijna 4 uur per dag op hun telefoon, met maar liefst 5427 aanslagen. En 87% van deze diehards, checkte ’s nachts zijn/haar telefoon.

En jij?

Ik ben heel benieuwd of jij wel eens bewust hebt gekozen voor een social media-loze periode en hoe je dit is bevallen. Maar ook als je er bewust niet voor kiest om social media eens te laten voor wat het is vind ik het leuk om je motivering te horen. Klets je mee in de reacties hier op de site, op Facebook of Instagram?

Liefs,

Marjolijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s