Annette de Graaf MOMspiration Safe Foodies Stef Meijns Stichting Weg met Allergie

Wanneer je kind een levensbedreigende voedselallergie heeft: durf je dan uit eten te gaan?

Ja, ik wist dat ze bestaan: levensbedreigende voedselallergieën. Een jaar geleden schreef Melissa Jedeloo-Lewensztain hierover op MOMspiration.nl. Komt haar zoontje Maddox in aanraking met een enkel een kruimeltje pinda, dan kan het al heftig misgaan. Melissa’s verhaal maakte een enorme indruk op mij en MOMspiration’s lezeressen. Maar zoals dat meestal zo gaat: een aantal maanden later denk je er veel minder aan. Tot ik vorige week tijdens een korfbalwedstrijd met een ontzettend leuke oude bekende, genaamd Ruud Meijns. Hij sprak vol trots vertelde over de missie van zijn zoon Stef: met grote zorg restaurants in Nederland selecteren die voedselveiligheid kunnen bieden, zodat mensen met een allergie zonder angst aan tafel kunnen. Toen moest ik weer aan Melissa denken! Maar natuurlijk ook aan alle andere ouders van kinderen met een voedselallergie. Hoe mooi en bijzonder zou het zijn wanneer zij ook met plezier uit eten kunnen?

De reden dat Stef de stichting Weg met Allergie en de bijbehorende app SafeFoodies is gestart, komt voort uit zijn persoonlijke ervaringen. Stef heeft zelf vanaf zijn 14e een notenallergie ontwikkeld, die in de loop der jaren steeds sterker is geworden. Thuis heeft hij steeds zelf de regie in handen en zijn er weinig tot geen incidenten voorgevallen. De keren dat het heftig mis ging, waren op plekken waar hij niet zelf het eten bereid had. In een korfbalkantine (er zat pesto onder een plakje kaas wat hij niet gezien had) en in verschillende restaurants. De angst om buiten de deur iets te eten werd steeds groter en op een gegeven moment durfde hij het helemaal niet meer aan. Maar, positief als Stef is, begon hij een plannetje te ontwikkelen: wanneer hij hier zo tegenaan liep, dan zouden er vast vele anderen met een voedselallergie zijn die dezelfde angst en last ervaren. Dit probleem zette hij om in een mogelijkheid: hij startte de stichting Weg met Allergie. Met behulp van topchef Ben van Beurten selecteert hij wekelijks restaurants op voedselveiligheid. Deze voedselallergie-bewuste restaurants worden gebundeld in een speciale Safe Foodies app.

Stef is continue in beweging en zijn ambities zijn groot. Door zijn topsportverleden (zo kennen wij elkaar, want ik was zijn trainer en coach) heeft hij een enorme winnaarsmentaliteit waardoor hij met minder nooit genoegen neemt. Wekelijks bezoekt Stef ongeveer 3 restaurants die zeer scherp onder de loep worden genomen. Komt het restaurant door de keuring? Dan wordt het toegevoegd aan de app. Nog niet veilig genoeg? Dan krijgt het restaurant tips mee om te verbeteren, zodat ze de volgende keer hopelijk ook op de lijst van SafeFoodies mogen komen.

Safe Foodies MOMspiration Annette de Graaf Stef Meijns stichting Weg met Allergie

Via de SafeFoodies app kun je in je reservering aangeven met welke voedselallergie het restaurant rekening dient te houden. Het is het fijnst voor het restaurant wanneer zij hier ruim van te voren vanaf weten, zodat het voltallige personeel de speciale wensen scherp in het vizier zal houden voor en tijdens het etentje.

Wil je meer weten over stichting Weg met Allergie en SafeFoodies? Check dan hun website en volg ze op Facebook en Instagram.

Liefs!
Annette
PS: Ook ik heb een voedselallergie. Het is niet levensbedreigend, maar wel heel vervelend: wanneer ik ui eet (in welke vorm dan ook), krijg ik blaren in m’n mond. Regelmatig maak ik mee in restaurants dat ik heel specifiek deze uienallergie heb duidelijk gemaakt, maar dat er van alles mis is gegaan in de communicatie naar of in de keuken. Gelukkig zijn het bij dan ‘alleen maar’ blaren… Ik kan mij bijna niet voorstellen hoe heftig dat moet zijn wanneer je met een ambulance afgevoerd moet worden, zoals bij Stef meerdere malen is gebeurd. Thank goodness liep dat steeds goed af en sterkte dit zijn missie om mensen met een voedselallergie op een veel veiligere manier uit eten gaan aan te bieden. Ga zo door, Stef!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s