Hoe ik vandaag een andere moeder aan het huilen maakte…

Eigenlijk vind ik dat je nooit een andere moeder aan het huilen mag brengen. Dat het vandaag toch gebeurde, vond ik behoorlijk shocking. Toch had ik er geen centje spijt van! Het werd juist een prachtig moment tussen twee moeders onderling.

De tranen vloeiden vanochtend in de gang van de language department bij mij op school. Net voor de lessen begonnen, kwam de klassenmoeder van mijn kleuterklas een afscheidscadeautje brengen. Morgen is namelijk al de laatste dag voor onze leerlingen op school. Het is bijna zomervakantie!

Deze moeder en ik hadden elkaar nog nooit ontmoet. Als ‘specialists teachers’ hebben wij maar heel weinig contact met de ouders. Super lief dus dat de moeder in kwestie naar mij toe kwam met een heerlijk pakketje met thee & chocola.

Ik had wel gelijk door wie z’n moeder dit was. De moeder van T. Ze vond het leuk dat ik de ogen van haar zoon herkende in die van haar. En ik wist gelijk dat ik een heel bijzonder moment, dat net voor moederdag plaatsvond, met haar wilde delen.

————————————–

Tijdens de Nederlandse les gingen we met de kinderen een kaart maken voor hun moeders. De meeste kinderen spreken maar een klein beetje Nederlands, dus voerden we eerst een gesprek in het Engels over de moeders van de kinderen. Ik vroeg welke woorden in hun hoofd kwamen wanneer ze aan hun moeder dachten. En vervolgens of ze het woord ook in het Nederlands konden zeggen.

Maar wat een gezellig gesprekje had moeten worden, liep uit op iets heel heftigs. Een jongetje, G, vertelde dat hij niets liefs over zijn moeder kon zeggen. Hij zei dat hij zijn moeder haatte. Zijn moeder was nooit lief voor hem.

De andere kinderen en ik waren daar in eerste instantie stil van.

Ik nam het jongetje even apart om 1-1 met hem te kunnen praten. Hij luchtte zijn hart over zijn moeder en ik heb hem daarna een knuffel gegeven. Ik gaf hem de keus om iets anders te gaan doen en dat wilde hij.

Daarna was het tijd om de andere kinderen aandacht te geven. Ik schoof bij 3 jongetjes, waaronder zoontje T, aan en hoorde dat zij het hadden over hun moeders. T zei: “Maar hoe kun je nou niet van je moeder houden? Ik hou echt heel veel van mijn moeder en ik ben zo blij dat zij mijn moeder is. Ik knuffel iedere dag met haar en ze zegt allemaal lieve dingen tegen mij. Ik vind het heel zielig voor G dat hij zijn moeder niet lief vindt. Ik begrijp niet hoe het kan dat hij niet van zijn moeder houdt. Dat is echt heel erg.

————————————–

Toen ik dit aan T zijn moeder vertelde, luisterde ze ademloos. Ik zag haar ogen steeds wateriger worden. Aan het einde van mijn verhaal stroomden de tranen over haar wangen.

Ze zei dat ze het ten eerste echt verschrikkelijk vond voor het andere kind. Ze zei dat ze geen idee had over wie het ging (ik had ook geen naam genoemd), maar dat het zo erg was dat een kind zo over zijn moeder spreekt is vreselijk. Maar ze zei ook dat ze zo blij was dat ik dit verhaal met haar had gedeeld. Om van mij te horen dat haar zoontje zo vol liefde over haar had gesproken was één van de mooiste complimenten die ze ooit had gekregen.

Ondanks dat we elkaar helemaal niet kenden, omhelsden we elkaar. Ze dankte mij en ik dankte haar voor dit bijzondere moment. En natuurlijk voor het ontzettend lieve cadeautje.

Toen de kleuters iets later naar mijn klas kwamen om afscheid te nemen, heb ik ze stevig geknuffeld. G extra lang. Hij gaat verhuizen naar een ander land.

T heb ik verteld dat ik zijn moeder ontmoet had en dat hij maar boft met haar. Wat een mooie en lieve moeder heeft hij! T glunderde van trots.

Toen ik vanmiddag thuiskwam heb ik Thaddeus, Jools & Pippa extra veel gekust en extra lang geknuffeld.

Laten we toch alsjeblieft lief zijn tegen elkaar.

liefs,

Annette

PS: Natuurlijk is er een follow-up gekomen wat betreft G. Ik heb met zijn leraar gesproken en er zijn stappen ondernomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s