Ik ging alleen op vakantie

BLOG & VIDEO | Ik zat gisteren in de gangkast, zei mijn vriendin lachend tegen me. Om iets te pakken, dat wel. En ik kwam niet meer overeind. Ik kreeg gelijk zo’n flashback naar de geweldige scene uit Alles is liefde waar de uberschoolplein-mama Simone Coelwijn zichzelf opsluit in de kast om daar ongegeneerd uit te huilen. Mijn vriendin bedoelde wat anders, maar ineens dacht ik wat zou het toch heerlijk zijn. Even helemaal niets, niemand en alleen zijn. Gewoon soms, heel even.

Ik ben iemand die graag alleen is. Om op te laden. Een echte introvert. Wat ik dus ook graag doe, is alleen op vakantie gaan. Er zijn mensen die zeggen dat zij dat dus nooit van hun leven gaan doen. Mensen die zeggen dat ze dat heerlijk lijkt maar die niet zo goed weten of ze dat wel durven, kunnen, willen, zien zitten etc. En mensen, die dat dus gewoon doen. Ik behoor tot die laatste categorie. Dus toen ik vorige maand ineens dacht, ik moet eruit, ik moet even weg. Even niet en niemand besloot ik: Ik ga alleen op vakantie. Of nou ja, alleen.. Met baby Oscar. Die ging ook mee.

Zeker even kijken, want En die heerlijke beelden van Oscar, die ik zo graag wil onthouden, die zitten ook in de video.

Genieten van wat je belangrijk vindt

Wellicht kunnen we nu nog een vierde categorie toevoegen. Namelijk de mensen die op vakantie met kind(eren), zonder partner, NEVER-EVER-NOOIT-NIET gaan doen. Maar als jij het belangrijk vindt om tijd te hebben voor je kind. Om je kind onverdeelde aandacht te geven dan is dit juist een fantastische manier om te doen. En ja, het is ook hard werken, want alles gaat gewoon door, maar al die andere dit, dat en afleiding valt even weg. En je telefoon, die leg je even weg. Dan ben je ook zelf even helemaal weg. Ik in ieder geval wel, want ik kwam helemaal ontspannen terug. In drie versnellingen lager. Want het was allemaal zonder gedoe, zonder moetjes en met heel veel regen, dat wel.

Alleen op vakantie, dat is toch niet..

Zoals ik al zei, zijn er heel veel mensen die alleen op vakantie écht geen goed idee vinden. Die al slapeloze nachten krijgen van het idee. Begrijp ik ook. Vragen zoals, is dat wel gezellig? Verveel jij je dan niet? En ben je dan niet alleen? Die worden mij ook gesteld. En terecht dat je die vragen stelt, maar onterecht dat je denkt dat alleen op vakantie een negatieve ervaring is, of kan zijn. Ik vind het daarentegen echt geweldig. Gewoon even helemaal niks, niets, en met niemand rekening houden. Behalve met jezelluf. Mijn eerste keer op vakantie was in 2009. Dat is al weer even geleden. Om mijn moeder slapeloze nachten te bezorgen, ging ik in mijn eentje op vakantie naar Ibiza. Ik was verkocht. Ibiza was geweldig en ik had ervaren dat alleen op vakantie gaan ook echt een super ervaring is. De jaren erna volgde er vakantieloze jaren. Mijn reisje gingen alleen maar naar het ziekenhuis. Gelukkig kwam dat allemaal goed en in 2015 besloot ik om weer eens alleen op vakantie te gaan. Ik boekte een weekje naar het zonnige Kos. 7 Dagen slapen, niksen en zonnebaden. Ik kwam herboren terug. In 2016 ging ik alleen naar Kefalonia. Daar wil(de) ik het liefst voor altijd blijven.

Met de baby op vakantie

Afgelopen zomer gingen wij voor het eerst op vakantie met de baby. Met je baby op vakantie, dat is al een onderneming. Dat ondervond ik zelf ook. Toch was ik naderhand positief gestemd. Ik vloog heen en terug naar Spanje. Alleen met Oscar (Lees ook: Op vliegvakantie met je baby) Maar eenmaal op plaats van bestemming was daar ook de rest van de familie. Het viel me alles mee, maar vooral omdat ik meeging in de flow. Laat het los, het komt wel goed, geniet er van was wat ik mee terug nam. En dus was het besluit om alleen, zonder de rest van de familie, weg te gaan makkelijk gemaakt. Dit keer niet zo ver van huis, al was ik net zo lief met mijn kleine vriendje in het vliegtuig naar Kefalonia gestapt.

Tips en dingen waar je niet te veel over na moet denken

Alleen op vakantie doe je voor jezelf

Wat nou als anderen en van alles van vinden, dat jij alleen op vakantie. Nou en. Lekker belangrijk wat anderen vinden. Als jij dit wil, als jij denkt dat het goed is voor jou, dan moet je het doen! Ook wanneer je kind(eren) mee gaan, doe je het nog steeds voor jezelf. Je kinderen vinden hun weg wel en genieten nog meer als jij geniet. Als jij ontspannen bent.

Laat zoveel mogelijk spullen thuis

En dit geldt eigenlijk niet alleen als je op vakantie gaat. Spullen = stress. Want je moet ze inpakken, opruimen, uitpakken, meesjouwen. En dat terwijl je het vaak niet eens nodig hebt. Je bent zo geneigd om uit te gaan van de “wat als-jes” dat je blijft pakken. Maar hoe meer je nadenkt over de wat als er dit of dat gebeurt, hoe meer beren er op de weg verschijnen én hoe minder ruimte je voor jezelf creëert om te genieten. In de video vertel ik je meer wat ik wel en niet mee heb genomen. Ook handig: zorg dat je bij de accommodatie checkt wat er wel en niet aanwezig is, met name als je baby mee gaat.

Maak tijd voor wat je belangrijk vindt

Of je nou wil genieten van de natuur, uitrusten of eens eindelijk dat boek lezen, maak dat je prioriteit tijdens je vakantie. Je kan nou eenmaal niet alles doen, maar je kan wel doen wat jij nodig hebt. Na het ontbijt nog even in bed liggen, heerlijk. Gewoon even zitten in een stoel en helemaal niet. Gun jezelf dat dan ook echt! Ga niet proberen om ondertussen ook nog bezig te zijn met lezen, appen of al die andere dingen die je normaal ook doet. Gun jezelf de tijd om te genieten van lanterfanten. Stel die grenzen voor jezelf, en daarna ook voor je kind(eren) als die mee zijn. Spreek af: ik ga nu dit doen. Zonder oordeel. Dan komt de rest ook helemaal goed.

Nu ben ik wel benieuwd of jij al eens alleen op vakantie bent geweest of dat dat nog een wens van je is? Laat je het mij weten in reactie hieronder, of op Facebook?

Liefs, X Anouk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s