Lieve gestreste Sinter-kerst-mama

Lieve gestreste Sinter-kerst-mama, het is weer zover. Het seizoen van de feestdagen, de tradities, de cadeau’s en de dagen dat we hopen op een witte kerst is aangebroken. De sint is gearriveerd. En daarmee is ook het startsein gegeven voor de gekte in de winkels. De koopgekte. En om er dan maar een traditie van te maken (het is immers het seizoen van) deel ik ook dit jaar een blog met jullie over het geven van cadeau’s. Vorige jaar schreef ik al over nostalgische kneuterheid en handig tips voor het kiezen van een cadeau. En een jaar eerder schreef Annette ook een mooie blog over het ultieme cadeau voor je kind. Ik heb een haat-liefde verhouding met deze laatste maand van het jaar. Om het een beetje leuker te maken deel ik vandaag in deze blog mijn inspiratie met jou.

Het gesprek van de dag

Ik: Hej C, wat heb jij vandaag gedaan?

C: Oh lieverd, ik ging vandaag even alleen naar Haarlem, om bij te komen van gisterenπŸ™ˆ.

Ik: Wat dan😳?

C: Ik ging gisteren met mijn moeder inkopen doen. 4 Uur winkelen met mama voor kerst en Sinterklaas. Je raad al..dat was ver-schrik-ke-luk. Winkel in, winkel uit met een lijst en pleurt voor €100,- zooi in een winkel tas.

Ik: Oooh noo😣

C: Maar vandaag was zo’n verschil. Ik liep min of meer tegen een mooie cadeau aan voor Oscar. Wat ik natuurlijk kocht, alvast voor zijn verjaardag❀️. Ik dacht zo moet het zijn. Je ziet iets moois en je hart gaat open. Je koopt het met liefde.

Ik: Van die momenten dat ik overweeg wijn te drinken of jointjes te roken. Van dat winkelen dan. Niet van dat mooie cadeau.

Cadeau’s zonder stress

Dit Whatsapp-gesprek met mijn lievelings-vriendin, het lijkt wel de weergave van twee uiterste. Hetgeen waar ik zelf ook zo’n verschrikkelijke hekel aan heb, namelijk kopen om het kopen. En cadeau’s gekozen met liefde, met een verhaal. En bovendien alles zonder stress, of in ieder geval zo relaxed mogelijk. Want eerlijk is eerlijk, Sinterklaas is een bijzonder feest, maar voor veel mama’s stress. Wat moet geven we dit jaar? Mijn kind heeft alles al! Dan heb ik het nog niet eens over de mama die een zoontje heeft, die 1e kerstdag jarig is. Γ‰n hoe ik de afgelopen dagen nogal tureluurs wordt van de BLACK FRIDAY spam. IK WIL HET NIET. Dus ik doe het anders. Dit jaar is duurzaam en bewust wat mij betreft the way to go.

Ga voor GREEN FRIDAY

Green FRIDAY, ja! Want kopen, kopen en nog eens kopen. Wie wordt daar nou echt gelukkig van? En ik geef eerlijk toe, ik ben zelf ook een sucker voor korting en ook ik maak en voel me schuldig over wat ik soms ondoordacht koop. Dat supertoffe kerstblousje kon ik namelijk niet laten hangen. En als die te gekke oorbellen de komende dagen met korting zijn, dan stuur ik de link toch ook door naar een vriendin die er om vroeg.

Maar wat ik ook belangrijk vind, is de planeet en de toekomst voor mijn kind. Dus ik maak stapjes en probeer anderen te inspireren dit ook te doen. En hoewel we allemaal denken dat stoppen met vlees eten en vliegen beter is voor het milieu, heeft minder consumeren of liever gezegd stoppen met spullen kopen een veel grotere impact. Daarnaast zijn kleine ondernemers ook keihard de dupe van dit soort acties. Die gigantische hoge kortingen kunnen zij niet evenaren. Gelukkig is er een tegengeluid. Wil je goed doen? Koop lokaal en steun de kleine ondernemer!

//www.instagram.com/embed.js

Kies voor Γ©cht leuke en duurzame cadeau’s.

Γ‰cht leuke en duurzame cadeau’s. Klinkt makkelijk. Is het ook. Duurzaam is namelijk ook iets waar je kind lang plezier van heeft. Iets wat Γ©cht leuk vinden, waar ze blij van worden. Dit versje helpt: Something they want – Something they need – Something to wear – Something to read

En dat vul je zo in:

WANT – een hartenwens | Laat je kind één cadeau opschrijven in bijvoorbeeld een brief. Een cadeau waarvan je weet dat je kind hier blij mee gaat zijn.

NEED – iets praktisch | Iets wat ze echt nodig hebben, maar wat je niet zomaar even gaat kopen. Denk bijvoorbeeld aan een schooltas of nieuwe sportkleding

WEAR iets om te dragen | Een toffe accessoire of een mooi kledingstuk met een verhaal. Mijn ultieme tip = COMING UP

READ iets om te lezen| Een boek om gezellig samen te lezen. Wij van MOMspiration houden van boeken. Ook voor dat boek heb ik nog een super tip!

Geef een cadeau met een verhaal

Maar hoe doe je dat dan? Iets moois kiezen? Iets duurzaams. Ik help je alvast op weg met een aantal tips.

Geef deze prachtige trui cadeau en geef daarmee ook aan Kika

Bij Mini_ian staan kinderen op nummer 1. Kinderen moeten kind kunnen zijn en kunnen genieten van allerlei avonturen. Helaas worden er nog veel kinderen getroffen door ziektes waaronder kanker, daarom vinden zij het zo belangrijk dat er gedoneerd wordt aan de goede doelen. Mini_ian is daarom in actie voor Stichting kinderen kankervrij, (www.kika.nl) Samen met een kunstenares uit ArgentiniΓ« (www.antsandlove.com) hebben zij prachtige t-shirts & truien ontworpen met daarop een illustratie  die symbolisch staat voor de zware last die deze kinderen moeten dragen. Van ieder verkocht shirt doneert Mini_ian €5,- aan Kika.

Goed om te weten is dat alle t-shirts zelf met de hand bedrukt worden d.m.v zeefdruk en hiervoor wordt alleen ecologische inkt op waterbasis gebruikt.
Mini_ian staat voor eerlijke kleding die op een eerlijke manier vervaardigd wordt.

Geef ook een boek voor een ander

Lezen met Oscar vind ik echt geweldig. Daarom ben ik fan (echt fan, no spon of iets dergelijks) van het nieuwe Nijntje boekje ‘Kijk en lees mee met Nijntje. Boeken zijn belangrijk voor elk kind, want door te lezen verruim je je wereld.

Koop je dit Nijntje-boek bij Hema, dan doneer zij er één aan een kind dat thuis weinig boeken heeft! Helaas is opgroeien in een taalrijke omgeving niet altijd vanzelfsprekend voor alle kinderen. Daarom gaat de volledige opbrengst van β€˜kijk en lees mee met Nijntje’ naar de HEMA Foundation. Met deze opbrengst wordt het Nijntje-boek via Vereniging Humanitas, Stichting Kinderpostzegels en De Voorleesexpress gegeven aan kinderen die weinig in contact komen met boeken. Zo kunnen ook zij ontdekken hoe fijn het is om te kijken en te lezen in een eigen boek. Mooi toch?

Meer inspiratie voor duurzame cadeau’s

Wil je meer inspiratie opdoen voor duurzame cadeau’s. Dan is mijn laatste tip deze cadeaugids. Want die is gewoon geweldig, overzichtelijk en natuurlijk duurzaam!

Lieve mama, ik hoop dat je inmiddels een beetje minder gestrest bent. Even kan ademhalen. En natuurlijk geΓ―nspireerd bent geraakt. Ik ben benieuwd naar jouw cadeau-ideeΓ«n en hoe jij om gaat met al die Sinte-Kerst-gekte. Klets je gezellig mee op de Facebook-pagina?

Liefs, Anouk

Volg je mij al op Instagram? Come and say hello!

—————————————————————————————————————-

P.S Voor ik het vergeet, nog 1 tip voor een webshop met fantastische mooie items, is gingerroots.nl van Marjan Oesterholt. Deze shop is nog niet online, maar via Instagram volg je haar nieuwe avontuur Γ©n kun je alvast toffe items bij haar bestellen.

//www.instagram.com/embed.js