Mama's met ambitie

Mama met ambitie: Marjan Kouwenhoven

Wij, mama’s, zijn een kei in ballen hooghouden. Zorg voor je kinderen, het huishouden, de boodschappen. Een leuke partner én een fijne vriendin zijn. Dan nog iets wat lijkt op tijd voor jezelf. En dan is er ook nog werk. Of ondernemen. Steeds meer mama’s kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap. Tenminste, mama’s om ons heen. Wij zijn benieuwd: hoe doen zij dat? En wat kunnen we van deze mama’s met ambitie leren? Wij interviewden Marjan Kouwenhoven over het moederschap én haar nieuwe avontuur als eigenaar van de gloednieuwe webshop ‘Ginger Roots’.

Wie is deze mama met ambitie?

Ik ben Marjan, moeder, vrouw van, dromer, ondernemer, denker én doener die het leuk vindt om van een huis een thuis te maken en tegelijk heel graag buiten op avontuur gaat. Ik ben moeder van Tijn (2010) & Guusje (2013) en in 2018 getrouwd met Rob. Met ons gezin van vier wonen wij in Hillegom tussen de bollenvelden. En ik ben eigenaar van de webshop Ginger Roots; een webshop vol stijlvolle accessoires voor kinderen en grown ups.

Op sociale media ben ik voornamelijk het gezicht van mijn website. Daar deel ik mooie plaatjes van artikelen, maar ook van momenten uit het dagelijks leven. Ik ben op Facebook en Instagram dan ook te vinden als @gingerroots.nl.”

Wat voor mama ben jij? 

“Voorop staat dat ik er ben en wil zijn voor mijn kids. Ik breng ze elke dag zelf naar school en haal ze altijd zelf weer op. Na schooltijd gaan ze niet naar de opvang, maar zijn we thuis of bezig met sportclubjes. Ik vind dat fijn.

Ik vind mezelf best streng. Mijn kids mogen héél veel. Er is véél mogelijk, tot op zekere hoogte. Ik laat ze zoveel mogelijk zelf doen en verwacht daarmee ook best wat van ze. Als ze een keer gevallen zijn, ben ik geen ‘pamper-moeder’. Aai erover en klaar.”

Wat is het mooiste wat je kinderen jou leren? 

“Ik hoop ze een stabiele basis te bieden waar ze altijd naar terug kunnen. Een basis waar zij met liefde op terugkijken. Dat ze later zeggen dat ze het heel fijn vonden thuis. Ik laat ze best veel zelf doen en ontdekken. Daardoor zijn ze op jonge leeftijd al zeer zelfstandig. Wat ik ze zeker mee wil geven is dat je veel bereikt door je hart te volgen. Dat je dromen waarmaakt door er aan te werken.” 

Je bent naast mama ook ondernemer. Wanneer ben jij begonnen met ondernemen? 

“In 2014 ben ik mijn eerste bedrijf gestart. Ik ben begonnen als familie-, en gezinsfotograaf. Heerlijk vond ik het. Werken vanuit huis en bouwen aan je eigen succes. In 2019 heb ik de switch gemaakt naar webshop-eigenaar en ben ik gestopt met de fotografie. De grootste reden hiervoor was dat ik de balans tussen werk en gezin beter wilde indelen.”

Waarom doe jij wat je doet?

“Naast moeder ben ik ook Marjan. Iemand met dromen en ambities. Ik ben opgegroeid in een ondernemersgezin en het ondernemen zit er gewoon in. 

Heerlijk vind ik het om aan mijn eigen bedrijf te werken. Om te zien hoe het groeit, om klanten blij te maken. Onderaan de streep wil ik geld verdienen. Juist om mijn dromen waar te maken!” 

Hoe combineer je jouw passie voor ondernemen met het moederschap?

“Mijn werktijden zijn tijdens de schooltijden van de kids. Als de kids uit school komen, werk ik in principe niet en ben ik er voor hun. Soms betrek ik de kids in het bedrijf. Ik laat ze kleine klusjes doen of laat ik ze meedenken over kleine dingen. Door mij te helpen verdienen zij een klein bedrag voor in de spaarpot. Ze vinden het super interessant als ik ze in het bedrijf betrek. Vooral bij de oudste zie je het ondernemersbloed ook al een beetje kruipen”.

Hoe ziet een gemiddelde maandag er voor jou uit? 

“Ik hou van de maandag! Na het weekend heb ik altijd zin om weer aan de slag te gaan. Na de ochtendroutine kruip ik om 8.45 uur achter mijn computer. Uiteraard met een lekkere cappuccino. Rust is dan het belangrijkst! Muziekje op de achtergrond en tot 14.30 uur ongestoord aan de slag gaan. 

8:45 uur | Ik check de e-mail en daarnaast maak ik een indeling voor de week. Ik bedenk welke blogs er geschreven moeten worden, welke artikelen ik wil uitlichten en wat voor content er nog meer nodig is. Ik hou mij bezig met het verwerken van bestellingen en alles wat er verder bij het runnen van een webshop komt kijken. 

15.00 uur | Om 15.00 uur haal ik de kinderen weer van school. We eten en drinken wat en daarna gaan we naar de judoles van Tijn. Terwijl hij aan het trainen is, ga ik een uurtje sporten in dezelfde sportschool. Zo slaan we twee vliegen in één klap.

17.30 uur | Als Rob thuis is, staat het eten op tafel als we terugkomen. Wanneer hij werkt en niet thuis komt, moet ik zelf nog koken. 

19.00 uur | Om 19.00 uur gaat Guusje naar bed. Om 20.00 uur volgt Tijn. Daarna kruip ik lekker op de bank met een serie. Maar regelmatig ga ik ook achter de computer zitten om te werken.” 

Waar ben jij enorm trots op?

“Alles wat ik gedaan heb als zelfstandig ondernemer, heb ik helemaal zelf gedaan. Ik heb zoveel geleerd de afgelopen jaren, op alle vlakken die horen bij het ondernemen. Dat maakt mij best trots. Van website bouwen tot administratie tot marketing. Dat, in combinatie met het grootste deel van de zorg voor de kids op mijn schouders, voelt echt goed!”

Wat is jouw grootste uitdaging in de combinatie moederschap en ondernemen?

“Mijn grootste uitdaging is toch wel het werk loslaten als de kids thuis zijn. Je bent als ondernemer nooit klaar. Helemaal niet als je vanuit huis werkt, zoals ik doe. De boel de boel laten en de werktijden begrenzen vind ik wel heel lastig. Dat blijft na al die jaren toch een ding.” 

Wat is jouw advies aan andere mama’s die twijfelen over het ondernemerschap? 

“Ik zeg doen! Als het al een tijdje door je hoofd spookt, waarom niet? Je kunt het rustig opbouwen als dat meer zekerheid geeft. Het heeft mij zoveel gebracht. Zowel persoonlijk als zakelijk.

Het is hard werken, het gaat niet vanzelf . Bovendien zit het echt niet altijd mee. Het maakt niet uit welke branche je in wilt, er is voor iedereen plek. Volg je hart, het leven is te kort om het niet te doen.” 

In welke situatie of bij welke gebeurtenis moet jij echt tot 10 tellen (of tot 386)?

“Heb je even? Herrie makende kinderen op de achterbank, kids die lopen te rekken tijdens bedtijd, eeuwige rommel in huis, treuzelen tijdens het eten, zeurende mensen, een opa achter het stuur van de auto die veertig rijdt op een plek waar je zestig mag, als mijn man zegt dat hij om 18.00 uur thuis is voor het eten en dan 17.57 uur appt dat hij twee uur later komt.”

Wat is je grootste onzekerheid als mama? 

“Echt grote onzekerheden over het moederschap heb ik niet. Wel vind ik het lastig als mijn kids niet lekker in hun vel zitten en ik er niet achter kom wat er aan de hand is. Of als ik zo boos op ze ben geweest en tekeer ben gegaan. En dan weet ik achteraf dat het écht niet handig was van mijzelf. Dat zijn wel van die momenten dat ik soms even niet meer weet. Ik baal dan vooral van mezelf.” 

Wat is je grootste onzekerheid als ondernemer?

“De eeuwige vraag of je goed genoeg bent. Daarnaast weet ik nooit zeker weet welke inkomsten ik heb in een maand. Soms vind ik dat vervelend. Ik heb daardoor altijd het gevoel dat ik ‘aan’ moet staan. Achterover leunen is geen optie.”

Waar word jij blij van? 

“Ik word van heel veel dingen gelukkig en blij! Verse bloemen, mooi licht, verre reizen maken, camping weekenden met onze camper, de hysterische lach van onze Guusje die écht uit haar tenen komt, de ontzettende gedrevenheid van Tijn, een avondje Netflix met Rob op de bank, spontane koffiedates met vriendinnen, zakelijk succes, plannen maken voor de toekomst.” 

Mama me-time; onzin of noodzakelijk?

“Absoluut noodzakelijk! Tegelijkertijd iets wat ik dus echt te weinig doe! Ik ga me er de komende periode meer mee bezig houden. Beloofd!” 

Wie inspireert jou?

“Ik heb niet specifiek één persoon die mijn inspireert. Ik laat me wel inspireren door verschillende bronnen. Via Instagram bijvoorbeeld krijg ik veel inspiratie. Maar ook een serie of documentaire via Netflix, goede nieuwsbrieven of tijdens onze reizen raak ik geïnspireerd.” 

Wat zijn we vergeten jou te vragen?

“Wat er boven aan mijn lijstje staat om te realiseren komende periode: ik wil graag een verre reis maken naar Vietnam en daar loempia’s eten met het gezin. De kids zijn er dol op! Samen herinneringen maken, de wereld ontdekken, cultuur snuiven, op avontuur.  Deze reis wil ik  volledig financieren vanuit mijn eigen bedrijf. Dat is waar ik nu voor aan het werk ben.”

Lieve Marjan,
Wat een heerlijk interview was dit! Je bent een inspirerende vrouw met een mooie kijk op het moederschap. We zijn trots en blij dat jij als allereerste deze nieuwe categorie wilde inwijden!
Liefs, Anouk & Marjolijn 

Lees ook: Mama met ambitie: Lisanne Hannema

Anouk (1985) is een enthousiaste creatieveling, die altijd vol nieuwe ideeën zit. Maar bovenal is zij trotse mama van zoontjes Oscar Yule (2018) en Nordin (2021) en dochtertje Charlie Lena (2022). Ze is getrouwd met Sander, een grappig meneertje die iets met computers doet. Samen wonen zij in het gezellige Lisse met hondje Evi. Anouk is zelfstandig onderneemster. Zij werkt als foto-, en videograaf samen met andere vrouwelijke ondernemers om hun passie en verhaal te vertalen naar beeld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.