Al die eerste keertjes

Hoe kies ik onderwijs voor mijn kind?

Terwijl dit allemaal in mijn hoofd omgaat, weet ik de curlingmama af te schudden en stellen we gelukkig nog wat kritische vragen. Dat ik zelf in het onderwijs werk is nu heel voordelig. We maken een vervolgafspraak met de intern begeleider erbij. Eenmaal buiten sta ik toch gauw met beide benen op de grond. Al komt alles nu wat sneller en is deze situatie vrij uitzonderlijk, dit hebben we eerder gedaan! Met al die eerste keertjes.

We hebben eerder samen een peuterspeelzaal uitgezocht, een school uitgezocht, passend onderwijs voor ons kind gekozen. Maar ook kleinere dingen als een zwemles die bij ons kind past, een sport. Dingen in je opvoeding: wat sta je wel toe en wat niet? Eigenlijk ben je altijd wel op zoek naar dat wat het beste is voor jouw kind en wat past binnen je gezin. We praten en denken samen na. We spreken gelijk af dat we alle opties uit gaan zoeken. En dat gaan we zo doen:

  1. VO school voor slimmeriken bellen en een afspraak maken.
  2. VO school in ons eigen dorp bellen en een afspraak maken.
  3. Informatie inwinnen binnen ons netwerk: internet, collega’s, kennissen, andere ouders. Wat adviseren zij? Hebben zij tips voor ons?
  4. We gaan onszelf voorbereiden op het vervolggesprek met de juf en intern begeleider. Wij willen weten of vervroegd naar het voortgezet onderwijs écht de enige optie is? Is er iets wat de school kan doen? Wat betekent passend onderwijs in deze situatie? We hebben zo veel vragen die we nu allemaal opschrijven.
  5. Nils hierbij betrekken; de vraag is alleen hoe we dat gaan doen?

Samen zoeken we de oplossing voor deze eerste keer

Als ik ons als ouders een beetje ken, zal de uitkomst van dit onderzoek wat we samen doen, gedeeltelijk van invloed zijn op onze uiteindelijke keuze. Minstens zo belangrijk is het “gevoel” dat hier een grote rol bij speelt. Als ik dat gevoel de overhand laat nemen, gaat het niet goed komen. Maar de informatie die je krijgt in combinatie met hoe je je erbij voelt, zal ons vast leiden tot een beslissing waarvan we denken dat dat het beste is voor Nils. Zo hebben we het altijd gedaan. Met al die eerste keertjes.

Wat is het laatste eerste keertje waar jij mee te maken had? En hoe pak jij dat aan? Neem jij beslissingen op gevoel of rationeel? Laat een reactie achter onder deze blog, of klets mee over dit onderwerp op de Facebook-pagina.

Meer verhalen van Leonie lezen? Je vindt ze hier!

Met de volgende tags: