Bewust kiezen,  Blogs 2020,  Meest gelezen blogs

Al die eerste keertjes

Hoe kies ik onderwijs voor mijn kind?

Terwijl dit allemaal in mijn hoofd omgaat, weet ik de curlingmama af te schudden en stellen we gelukkig nog wat kritische vragen. Dat ik zelf in het onderwijs werk is nu heel voordelig. We maken een vervolgafspraak met de intern begeleider erbij. Eenmaal buiten sta ik toch gauw met beide benen op de grond. Al komt alles nu wat sneller en is deze situatie vrij uitzonderlijk, dit hebben we eerder gedaan! Met al die eerste keertjes.

We hebben eerder samen een peuterspeelzaal uitgezocht, een school uitgezocht, passend onderwijs voor ons kind gekozen. Maar ook kleinere dingen als een zwemles die bij ons kind past, een sport. Dingen in je opvoeding: wat sta je wel toe en wat niet? Eigenlijk ben je altijd wel op zoek naar dat wat het beste is voor jouw kind en wat past binnen je gezin. We praten en denken samen na. We spreken gelijk af dat we alle opties uit gaan zoeken. En dat gaan we zo doen:

 1. VO school voor slimmeriken bellen en een afspraak maken.
 2. VO school in ons eigen dorp bellen en een afspraak maken.
 3. Informatie inwinnen binnen ons netwerk: internet, collega’s, kennissen, andere ouders. Wat adviseren zij? Hebben zij tips voor ons?
 4. We gaan onszelf voorbereiden op het vervolggesprek met de juf en intern begeleider. Wij willen weten of vervroegd naar het voortgezet onderwijs écht de enige optie is? Is er iets wat de school kan doen? Wat betekent passend onderwijs in deze situatie? We hebben zo veel vragen die we nu allemaal opschrijven.
 5. Nils hierbij betrekken; de vraag is alleen hoe we dat gaan doen?

Samen zoeken we de oplossing voor deze eerste keer

Als ik ons als ouders een beetje ken, zal de uitkomst van dit onderzoek wat we samen doen, gedeeltelijk van invloed zijn op onze uiteindelijke keuze. Minstens zo belangrijk is het “gevoel” dat hier een grote rol bij speelt. Als ik dat gevoel de overhand laat nemen, gaat het niet goed komen. Maar de informatie die je krijgt in combinatie met hoe je je erbij voelt, zal ons vast leiden tot een beslissing waarvan we denken dat dat het beste is voor Nils. Zo hebben we het altijd gedaan. Met al die eerste keertjes.

Wat is het laatste eerste keertje waar jij mee te maken had? En hoe pak jij dat aan? Neem jij beslissingen op gevoel of rationeel? Laat een reactie achter onder deze blog, of klets mee over dit onderwerp op de Facebook-pagina.

Meer verhalen van Leonie lezen? Je vindt ze hier!

Pages: 1 2

Leonie (1985) is een actief duizendpootje. Altijd wat te doen en altijd nieuwe avonturen om zich in te storten. Tegelijkertijd stort ze daarmee ook regelmatig in haar eigen valkuil. Haar doel is om de prioriteiten goed in het vizier te houden en daar de meeste energie in te steken. En prioriteit nr. 1 is haar gezin dat bestaat uit haarzelf en Ramon met wie ze getrouwd is. Samen hebben ze drie kinderen; Nils (2011), Maud (2013) en Fleur (2014). Samen wonen ze in Nieuw-Vennep, gezellig met poes Suus.

6 Comments

 • Eefke

  Spannend, grote keuze. Fijn dat je je op tijd kan gaan oriënteren en dat je momenteel een school hebt die je hierbij kan begeleiden. Heerlijk als ze oog hebben voor uitbreiden op de sterke kwaliteiten, in plaats van een omgeving waar ze blijven hameren op mogelijke zwakkere onderdelen.
  Succes Nils, geniet van je uitdagingen, persoonlijke ontwikkeling, gezelligheid met vriendjes en je creativiteit! Da’s toch het allerbelangrijkst 🙂

  • Leonie

   Hoi Eefke,
   Leuk dat je mijn blogs leest. En je hebt helemaal gelijk. Het sociale aspect is inderdaad ook zo belangrijk en maakt een mens en dus ook kind uiteindelijk happy.

 • Debbie

  Mooie blog Leonie. Het ontroert mij. Veel succes, wijsheid en vertrouwen gewenst bij jullie keuze. Onze oudste zoon van vier is laatst voor het eerst helemaal ´zelf´ naar zijn opa en oma (mijn ouders) gefietst. Ze wonen drie straten achter ons. Onze zoon moest twee keer oversteken in een woonwijk. Ik heb het vooraf vaak met hem geoefend. Die dag nog echt op zijn hart gedrukt dat hij moest stoppen en kijken, vóór het oversteken. Ik belde mijn ouders dat hij er aan kwam, zij stuurden mij na twee minuten een berichtje dat hij er was. Hij was zo trots en het doet hem zo goed dat wij hem dit vertrouwen geven. Ik probeer steeds te zoeken naar een goede balans tussen ruimte geven en meer begeleiden (wat soms echt ´beschermen´ is). Ik wil hem niet benauwen, maar ook niet té makkelijk zijn. Ik wens dat hij met een gevoel van basis veiligheid, vertrouwen in zichzelf en een open blik plus frisse moed de wereld in treed. Dat hij vooral durft te gaan waar hij wil gaan. Dit wens ik jullie Nils ook. Liefs, een mede moeder

 • leoniegabel

  Dankje Felix,
  Tja die schoolkeuze. Lijkt me al een dingetje als je kind het gewoon gemiddeld doet op school. Als je kind iets heeft dat extra aandacht vraagt moet je extra goed opletten! En vooral ook door het verkooppraatje heen prikken. Als leerkracht van groep 8 heb ik wel meegemaakt dat de kinderen na de open dagen zo enthousiast waren over een bepaalde school omdat ze daar van die leuke lichtgevende pennen kregen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.