Hoe een virus zo klein, grote kansen biedt voor wie dat wil zien

Deze maand draait alles op MOMSPIRATION om het thema NIEUW. Hadden we ooit kunnen vermoeden met zijn allen, hoe erg we in een “nieuwe” situatie terecht zouden komen? Een situatie als gevolg van een virus die zo ver van ons bed leek? Hoe we allemaal riepen: “het is gewoon griep. Het is nog super ver weg. Ja, China weer natuurlijk met hun mondkapjes.” Totdat het ineens heel dichtbij was. En totdat we ineens beseften dat het bij dit virus niet perse gaat om of je zelf ziek wordt, maar dat het gaat om de impact van het virus op onze gezondsheidszorg, de mensen die erin werken, het aantal bedden (of het gebrek eraan) en het risico voor de zwakkeren in de samenleving. Chantal deelt haar inzichten over hoe een virus zo klein, grote kansen biedt. Ook voor jou.

Is het wel te vergelijken?

Onze generatie maakte nooit een oorlog mee. Nooit een watersnoodramp. We hadden nooit honger. We maakten geen echte crises mee. We hadden de illusie dat we alles onder controle hadden en bovendien ook nog het idee dat alles om ons heen maakbaar is. Nu vraagt mijn relativeringsvermogen zich af hoe ik het corona virus durf te vergelijken met een oorlogssituatie of een watersnoodramp, gegeven het feit dat wij als Nederlanders “slechts” worden gevraagd extra hygiëne maatregelen te nemen, thuis te werken waar mogelijk en niet in paniek te raken of te hamsteren.

Verrassend flexibel

We zijn het niet gewend. We zijn het niet gewend dat er iets groters is dan onszelf en ons individuele belang dat we normaliter dienen. Wat dat betreft drukt dit kleine virus met grote gevolgen ons even mooi met onze neus op de feiten. De volgende generatie, die van onze kinderen gaat er heel anders mee om. En daar ben ik blij om. Ik vind het bemoedigend.

Mijn kleine prepuber gaat veel flexibeler om met de situatie dan ik veel volwassenen heb zien doen. We moesten zijn verjaardagsfeest cancelen, maar hij heeft er geen last van. Hij snapt volkomen dat er andere dingen belangrijker zijn nu: de gezondheid van iedereen om ons heen. “Ik kan mijn verjaardag ook nog vieren in mei, juni of zelfs september toch, mam?” En natuurlijk kan dat. Tijd, dagen, frames, kaders en hokjes waarin we onszelf plaatsen. We hebben het allemaal zelf bedacht. Dus we kunnen het ook loslaten en er anders naar kijken.

De nieuwe situatie is zo gek nog niet

Hij kan niet naar school, maar hij snapt heel goed dat het geen vakantie is. Hij denkt mee over oplossingen, denkt na over wat hij dan zelf zou willen leren in de tijd dat hij nu thuis zit en probeert dat (uiteraard!) wel zo leuk mogelijk voor zichzelf in te richten. Zo staat er naast rekenen ook kookles op zijn eigen gefabriceerde home school programma; “want daar hebben we nu mooi de tijd voor mam.”

Ik vind het bemoedigend dat onze kinderen die flexibiliteit hebben om met nieuwe situaties om te gaan. Met een vermogen om te accepteren, los te laten en je aan te passen aan de nieuwe situatie. Dus, generatie die nooit écht iets dramatisch meemaakte: laten we kijken naar onze kinderen en leren van hen. Laat de angst niet regeren, maar de hoop en het vertrouwen dat het straks weer goed komt. Laten we een voorbeeld nemen aan hen, in plaats van dat we hen het voorbeeld geven hoe ze wc-papier moeten hamsteren 😉

Met de volgende tags: