Liefdevol mamablogger momspiration.nl

Laat je niet gijzelen

Debbie is mama van twee jongens van 4 en bijna 3 jaar. Zij is getrouwd met Zef. In het dagelijks leven werkt zij als coördinator Welzijn in een woon-zorgcentrum voor senioren en is zij doula. Als doula begeleidt zij zwangeren en hun partners op weg naar, tijdens en na de bevalling. Als coördinator Welzijn probeert zij iedere dag een verschil te maken in het leven van de ouder wordende mensen. Zo staat zij aan het begin en het einde van mensenlevens. Vanuit haar werk als coördinator is Debbie de Post HBO opleiding Verlieskunde gaan doen. Daar is ze blij mee, want leren houdt je jong.

Verplichte kost? Helemaal niet erg!

Bij het volgen van een opleiding hoort uiteraard ook het lezen van studiemateriaal. Op de literatuurlijst stonden meerdere boeken vermeld waarvan één titel er voor mij echt uit sprong: ¨Laat je niet gijzelen¨. Het boek, ¨Laat je niet gijzelen¨staat beschreven als de internationale bestseller over leiderschap, verbinding, dialoog, en werkelijke verandering. En ik? Ik ben er enorm enthousiast over! Ken je dat gevoel dat je een boek niet weg wil leggen? Dat het je zo inspireert en het zelfs een soort richting lijkt te geven aan iets waar je mee bezig bent? Zo’n boek is het, als je het mij vraagt!

Goed voor goede voornemens!

In mijn enthousiasme heb ik het boek ook aanbevolen aan mijn vader en dat terwijl ik het nog niet eens uit gelezen heb. Dat laatste ben ik wel van plan. Ja echt, van A tot Z, met meer dan 350 pagina’s. Want zelfs na een drukke dag vol snotneuzen, kleutergrappen, hutten bouwen en eindeloze was weg werken, snak ik naar een beetje van die materie. Ik vind het boeiend en ik hoop dat het mij gaat bekrachtigen in mijn goede voornemens voor 2020. Wat ik eruit gehaald heb, zijn adviezen rondom leidinggeven. Blijf altijd in gesprek met anderen, ook als het soms lastig is. Weet dat het uiteindelijk om de relatie gaat. Ieder mens heeft behoefte aan verbinding, veiligheid en erkenning. Vanuit het gevoel gekend te zijn en de dialoog kom je verder.

Focus op wat écht belangrijk is

Mijn goede voornemens zijn; mij focussen op wat er écht toe doet en onbelangrijke/niet helpende gedachten los laten. Elke keer wanneer ik er aan denk of het erover heb, hoor ik Elza haar fameuze ‘Let it go’ in mijn hoofd galmen. Zo heerlijk. Hoe bevrijdend zou dat zijn! Ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik ben er niet altijd even goed in. Ik trek mij dingen soms veel te veel aan. Dan lijkt het wel of ik gevangen zit in mijn eigen gedachten. Vandaar dat ik mij heb voorgenomen vaker nee te zeggen én mij minder druk te maken. Het lukt tot nu toe redelijk. Met grote ups en kleine downs maar ik kan trots zeggen dat ik een goed begin heb gemaakt. Ik voel mij evenwichtiger en visualiseer mijzelf stevig in het zadel.

Zo ga ik om met belemmerende gedachten

Daarbij komt dat ik de downs begin te tackelen. Ze komen met regelmaat terug en ik heb inmiddels door wanneer ze de kop op steken. Namelijk in de week nét voor mijn menstruatie. Dat zijn vaak de dagen waarop mijn gedachten met mij aan de haal gaan. Op die momenten kan ik mij voelen als een hamstertje in een rad. Rennen, rennen, rennen vol oordelen over mijzelf, waar ik geen stap verder mee kom. Herkenbaar? Nou, daar ga ik dus afscheid van nemen. Echt bewust zeggen, tot hier en niet verder. Toedeloe. Aju paraplu. Vanaf nu ontwikkel ik een strategie om die gedachten onderuit te halen, van mij af te schudden en vooral door te gaan met dat wat er toe doet.

Als ik het kan, kan jij het ook!

Wat mij helpt en jou misschien ook:

  1. vanuit een helikopterview naar een situatie kijken (feitelijk, wat zie ik gebeuren)
  2. mij realiseren dat ieder mens zijn/haar krachten als ook zijn/haar onzekerheden heeft en we veel van elkaar kunnen leren
  3. op sommige momenten mijn schouders ophalen en diep zuchten

Ik ga er voor

Er is zoveel wat er toe doet. Zoveel mooie, fijne, belangrijke en waardevolle zaken waar ik mijn kostbare tijd en energie in wil steken. Dat ga ik doen en ik heb er zin in! Ik laat mij niet gijzelen door mijn gedachten. Heb jij ook een goede tip om aan de slag te gaan met nieuwe voornemens? Of heb je een goede boekentip over dit onderwerp? Deel het in een reactie onder deze blog of klets gezellig mee op Facebook.

Tot slot; weet dat het nooit te laat is ergens mee te starten. Morgen kan het begin van een nieuw tijdperk zijn.

Met de volgende tags: