Editorial

EDITORIAL | Groen, Groener, Groenst

In een wereld die volledig op zijn kop staat en uitersten van emoties de boventoon voeren, heb ik de eer om ons nieuwe thema aan jullie bekend te maken. Komende maand zal MOMSPIRATION in het teken staan van GROEN. Groen is zoveel. Groen is de natuur, het milieu en duurzaam zijn. We kunnen groen van jaloezie of onervarenheid zijn. Groen is zó belangrijk, in vele opzichten. Het is onmisbaar, zorgt voor vele kleine momenten van geluk en zou, in ieder geval bij mij, hoger op mijn prioriteitenlijstje moeten staan. Ik zou me toch een potje groener willen leven (and I know, waar een groene wil is, is een groene weg). Groen is noodzakelijk. Voor jou. Voor mij. En misschien nog wel het allerbelangrijkste: voor onze kinderen. Zonder geitenwollen sokken of het stigma van alternatief zijn. Groen is MOMSPIRATION.

En om maar gelijk met de deur in huis te vallen: voor dit thema hoef je geen groene vingers te hebben (die heb ik ook niet). Laten we zeggen: het is beter als je niet in mijn tuin komt kijken. Of vele Katwijkers zullen niet eens spreken van een tuin maar van ‘een plaats’: er is zoveel mogelijk bestraat. De boomperkjes zijn bezaaid met grint en ik heb het geluk dat mijn moeder haar groene enthousiasme ook wilt uitoefenen op de drie plantenpotten die ik wél heb. Thanks mam.

Sommige keuzes kunnen echt milieubewuster in huize Sprunken-Vreeburg. Want de droger draait vaker dan nodig is. Gevalletje te lui om (vaak ’s avonds té laat) de was op te hangen. Ik eet zelf het liefst zoveel mogelijk vegetarisch, maar mijn mannen willen vlees. En dus koop ik dat regelmatig voor ze. Mijn groene ruggengraat is zo sterk als een poffertje. Plastic rietjes: ik heb ze nog in huis (maar beloof ze niet meer te kopen). Setjes LEGO bewaar ik in boterhamzakjes (die ik op de een of andere manier altijd in huis heb). En de houtkachel brandt regelmatig. Daar kan ik geen enkel excuus voor bedenken, want dat het zo gezellig, knus en warm is, telt vast niet. Voordeel is dat de was zo lekker snel droogt naast de kachel. Maar of dat punten scoort op de groener leven ladder; ik vrees van niet.

Wetende dat ik echt niet van alles hoef op te geven om de wereld mooier achter te laten voor mijn eigen kroost, zou ik dit onderwerp meer energie en aandacht mogen (of moeten) geven. Maar ik scheid ons afval, gebruik zoveel mogelijk de fiets, koop seizoensgebonden fruit en groenten en let op welke kledingmerken ik koop. Ik doet iets, maar ik doe vooral mijn best. Want: wanneer ben je groen? Wat is groener leven? Kijkend naar mijn omgeving, ben ik het groene haantje de voorste. Geen plastic bewaardozen meer voor leftovers maar de glazen versie. Biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel. En toch was ik in de alinea hierboven me een potje aan het verdedigen. Ik vind mezelf namelijk een groentje op dit vlak. Ik zou graag met volle overgave willen kunnen zeggen dat ik een groene moeder ben. Maar ik ben, naar mijn eigen maatstaf, nog lang niet groen genoeg. 

Lief zijn voor mezelf. Kleine stapjes. Groeien. Ik ben nu nog groen, over een tijdje ben ik groener en ooit ben ik groenst (of niet). Want even terug naar de missie van MOMSPIRATION de mamablog (note to self): we zijn er voor jou, voor elkaar, om jou te ondersteunen, te inspireren en om de uitdagingen van het ouderschap bespreekbaar te maken. Groene uitdagingen dit keer. In alle opzichten.

Ik doe mijn best. En voor nu ben ik gewoon nog een beetje groen in het groene moederschap. Want dat ben ik: groen. Net als het thema van deze maand

Liefs, Marjolijn

De foto is gemaakt door Photosessions by Shirley Schreuder.

Marjolijn (1987) houdt van gezelligheid, chocola en warmte. Warmte van de zon, een grote kop verse thee & een warme douche, maar ook van de warmte van de lieve mensen om haar heen. Het lijkt alsof ze alles onder controle heeft, maar dat lijkt alleen maar zo. Ze woont samen met haar drie mannen: vriendlief Stan, grote broer Levi (2012) en babybroertje Mick (2018) in het leukste huisje van Katwijk aan den Rijn. Drie dagen per week is ze te vinden als intern begeleider op een reguliere basisschool.

One Comment

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.