Stilstaan.

De hele wereld staat even stil. Winkels, scholen, sportscholen, restaurants, bedrijven… alles is dicht. Op een veilige afstand van 1,5 meter doen we boodschappen en praten we met de buren. En ja, dat is best een uitdaging. Voor jou en voor ons. Want hoe doen mensen met kleine kinderen dat? Hoe kunnen we alle ballen hoog houden op een leuke manier? Mamablogger Leila deelt haar ervaringen en tips.

Thuiswerken, de kinderen entertainen (en dan bij voorkeur nog een beetje educatief verantwoord), het huis opgeruimd laten lijken en er dan ook nog voor zorgen dat het gezellig is. Wij doen het goed op structuur. Weten waar je aan toe bent, wie wat wanneer hoe doet. Dat soort dingen. Nu is er geen structuur en proberen we die aan te brengen om niet helemaal gek te worden.

Wat voor ons werkt is het volgende:

1. Niet te laat uit bed komen ’s ochtends (het is tenslotte geen vakantie en als je eenmaal in de laat-maar-waaien-allemaal-modus gaat kom je er niet zo makkelijk meer uit).

2. Weg met die pyjama! Aankleden, make-up, haar kammen – het helpt gewoon écht om je een beetje meer mens te voelen.

3. Een schema voor de dag (wat gaan we doen en in welke volgorde ongeveer). Duidelijk is fijn, voor iedereen.

4. Zelfstandig werken (lifesaver, écht!)!

5. Belonen, want hé, voor die kids is dit ook niet niks… Dus elke week zijn er er een paar dingen die ‘moeten’. Van schoolwerkjes tot spelletjes doen en buiten voetballen. En voor elke activiteit is daar de sticker! Stickers zijn altijd goed heb ik inmiddels geleerd.

6. Klusjes doen kan ook als je 4 jaar bent (tafel dekken, hout halen voor de open haard, dat soort dingen). Voor elke leeftijd valt wel iets te bedenken.

7. Een beetje gezond eten (want anders komen we straks allemaal lui en dik weer naar buitengerold als het weer kan).

8. Sporten met het hele gezin! Yoga is favoriet hier bij de kleine, maar ook dansjes & parcoursjes doen het goed. YouTube to the rescue hier! Je hoeft alleen maar een filmpje op te zetten en bewegen maar.

Let it GOOO!

Tot slot: laat het los. Want elke dag gaat toch anders zijn dan je van te voren dacht dat de dag zou zijn. Werken moet je ineens tussendoor doen, kinderen willen toch niet volgens dat fijne schema… De dag gaat anders lopen dan je in de ochtend denkt. Als je dat accepteert wordt het voor iedereen een stuk fijner. Dat is soms best lastig. I know. Vind ik ook. Want die mails blijven komen. Je hebt niet altijd geduld voor een piepend en zeurend kind. Maar die stofzuiger kan morgen ook, die mails doe je vanavond even als de kids in bed liggen. We are in this together. Iedereen zit in hetzelfde schuitje en aangezien gedeelde smart nog steeds halve smart is, kunnen we daar maar beter regelmatig even bij stil staan.

Mijn persoonlijke take away is nu al dat ik er ook enorm van geniet. Meer tijd samen. Minder moeten. Meer vrijheid. Minder druk. Meer kleine dingen. Minder groots. Heerlijk vind ik het (overigens ook als het straks weer anders is)! Dus voor nu geniet ik er óók van. Mijn kleine mannetje lekker elke dag bij me. Elke avond met het gezin aan tafel om te eten. De open haard lekker vaak aan. Dat soort dingen. Het zijn de kleine dingen die het doen. Laten we afspreken dat we er met elkaar gewoon het beste van maken. En de rest gewoon lekker laten. Zien we na deze bizarre tijd wel weer verder.

Liefs, Leila

Lees ook: Terug naar wat écht belangrijk is