Blogs 2020

Mama, waar komen tomaten vandaan?

Yeah, het zonnetje begint weer meer te schijnen en dat doet ons allemaal goed. Na een periode van regen, begint het buitenleven weer wat meer op gang te komen. Er is weer ruimte voor dagelijkse tripjes naar de speeltuin of het bos (met inachtneming van de huidige maatregelen uiteraard) en te genieten van het voorjaar. Mamablogger Maaike is samen met haar dochter een moestuintje begonnen en neemt ons mee haar tuin in.

Vorig jaar ben ik heel spontaan aan een moestuintje begonnen. Dat -‘tje mag je trouwens echt heel letterlijk nemen, want we hebben namelijk nauwelijks buitenruimte bij ons huis. We moeten het zowel voor als achter doen met slechts een klein strookje stenen, wat door moet gaan als tuin. Met wat planten hier en daar probeer ik er nog iets leuks van te maken maar ideaal is anders. We dromen van een vrijstaande boerderij met genoeg speelruimte. Met daarnaast een grote moestuin: mijn ideaalbeeld! Maar die droom laat nog wel even op zich wachten… dus even terug naar de realiteit. Terug naar ons moestuintje.

Een groot succes

Eigenwijs als ik ben, besloot ik vorig jaar dat die moestuin niet langer kon wachten. Ik sloopte een aantal stenen weg in de voortuin en maakte daar ruimte voor wat groen: zelf zaaien, planten en oogsten. Op de markt kocht ik een aantal zaadjes & plantjes en zowaar begon alles enorm te groeien. Ook een kleine moestuin kan een groot succes zijn: enkele maanden later maakte ik soep van courgette uit eigen tuin, plukte dochter Harper zelf de tomaatjes voor haar snackmomentje en aten we vers geoogste broccoli. Het was zó leuk om Harper zelf iets te laten plukken en dit vervolgens samen klaar te maken. En nog beter: de groenten verdwenen zowaar zonder problemen van haar bord!

GROEN OP JE BORD

Nu de lente weer aanbreekt, begint het weer te kriebelen. Harper is nu op een leeftijd dat ze steeds vaker dingen vraagt over haar eten: “Waar komt het vandaan? Is het gezond voor je? Hoe groeit het?”
Joel en ik vinden het heel belangrijk om haar zo veel mogelijk bij te brengen over gezonde voeding. Wij zijn niet van die ouders die elk snoepje of taartje verbieden. Maar we willen wel dat ze heel duidelijk weet wat het verschil is tussen snoepen en gezond voedsel. Door haar te laten zien waar haar eten vandaan komt en haar daar actief bij te betrekken, hoop ik ons stadsmeisje toch de nodige groene kennis spelenderwijs bij te brengen. Een moestuin is niet alleen lekker en goed voor het milieu, maar ook heel leerzaam.

SAMEN DE TUIN IN!

En hoe kan je dat beter doen dan samen met haar de tuin in duiken?! Omdat het nog wat fris is ’s nachts, heb ik een kweeksetje voor Harper gekocht. Hierin kunnen we vast kleine plantjes kweken die we over een paar weken kunnen overplanten naar buiten.

Harper heeft zelf de zaadjes geplant en water gegeven. Laat het lange wachten maar beginnen… En dat is nog wel een dingetje. Nog geen uur na het zaaien vroeg ze namelijk al of haar plantjes aan het groeien waren en sindsdien rent ze regelmatig naar haar eigen kleine kasje om te kijken. Ik ben benieuwd of ze tegen de tijd dat er eindelijk groentes gaan groeien ze het nog steeds leuk vindt…. Geduld is een schone zaak maar voornamelijk ook heel erg lastig voor een (jong) kind. Gelukkig kunnen we de komende tijd nog veel meer gaan planten en dus ik hoop op veel zonnige en zanderige middagen samen.

Bij gebrek aan groene vingers

Gruwel je bij het idee dat je zelf met je handen de aarde in moet? Of misschien heb je geen buitenruimte. Er zijn gelukkig ook genoeg opties buitenshuis om het groeiproces te bekijken. Zo heeft een kinderboerderij in onze buurt ook een grote moestuin, die ook voor bezoekers toegankelijk is. Ook zijn er veel pluktuinen waar je straks samen met je kroost ingrediënten voor een gezonde maaltijd bij elkaar kan sprokkelen. Of misschien mag je helpen bij de een buurman, kennis of familielid. Er zijn vast ook bij jouw in de buurt alternatieven als je zelf geen (eigen) moestuintje kunt creëren.

Voor ons zijn de groene momenten samen heel gezellig, leerzaam en uiteindelijk ook heel lekker. Hopelijk helpt het onderhouden van een moestuintje ook voor jou om te zorgen dat die groenten ‘s avonds iets gemakkelijker van de borden verdwijnen.

Ga jij wel eens met je kinderen de tuin in en wat doe je dan zoal? Hopelijk kunnen we elkaar inspireren met onze groene tips aan elkaar!

Liefs, Maaike

Lees ook: Gewoon, een gewone ma(ma)andag

Maaike (1988) schrijft, fotografeert en reist zoveel ze kan. Ontspannen doet ze het liefst met een goed boek of serie in bad. Ze woont samen met haar man Joël en dochters Harper & Jools in hartje Hilversum maar haar droom is een klein boerderijtje.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.