Hoe duurzaam ben jij eigenlijk?

Ik merk dat ik duurzaamheid een moeilijk iets vind. Want hoe leg je aan je kind uit dat we er met z’n allen de afgelopen jaren voor gezorgd hebben dat de wereld minder mooi wordt? Dat dieren uitgestorven zijn? Plantsoorten verdwenen? Het gat in de ozonlaag groter wordt terwijl je er naar kijkt en we het echt nodig schijnen te vinden om allemaal een vervuilende auto voor de deur te hebben staan om van A naar B (150 meter verder) te rijden. En tegelijkertijd doe ik er vrolijk aan mee. Want ook ik heb een auto (elektrisch, maar toch). Ook ik eet vlees (niet elke dag en biologisch, maar toch). Ook ik doe – lang niet altijd – aan afval scheiden en pak het vliegtuig als we op vakantie gaan. Zoals gezegd; ik vind het een lastig onderwerp. Want wanneer doe je het goed?

Duurzaamheid gaat over het milieu en over het klimaat, maar duurzaamheid gaat voor mij ook over hoe wij mensen met elkaar omgaan. Ook niet altijd helemaal duurzaam als je het mij vraagt. En laten we dan voor het gemak maar eens beginnen met hoe wij als moeders tegen elkaar ‘doen’. Hoe we elkaar veroordelen. Hoe we vooral zien wat de ander niet goed doet. Hoe we het normaal vinden om overal maar iets van te mogen vinden. Als je niet werkt en thuis blijft bij de kinderen is het niet goed. Als je je kind naar het kinderdagverblijf brengt is het niet goed.

momspiration mamablog duurzaam duurzaamheid

We vinden er wat van

Als je parttime werkt trappen we in het stereotype beeld dat men van werkende moeders heeft en moeten we meer werken en ambitieuzer zijn. Als we meer werken en ambitieus zijn krijgen we de vraag “waarom ben je in vredesnaam aan kinderen begonnen als je er toch nooit bent?!”. Waarom? Ik vind van mezelf dat ik een vrij hoge tolerantiegrens heb voor anderen en andere denkwijzen, maar ik begrijp gewoon echt niet waarom iedereen elke willekeurige mening maar altijd en overal moet ventileren zonder even na te denken over wat dit met een ander doet. Want wat jij zegt doet iets met een ander! Wel eens over nagedacht? 

Wat je zegt, ben je zelf

En eerlijk, ik geloof dat wat jij zegt en vindt vooral iets zegt over jezelf. Je eigen onzekerheid. Want – laten we eerlijk zijn – uiteindelijk doen we allemaal maar wat toch? Wij moeders. We doen ons best en maken er allemaal op zijn tijd een ongelofelijke puinhoop van. We zijn niet perfect. Gelukkig niet zelfs! Want perfectie bestaat niet en van perfectie leren onze kinderen ook niet dat dingen soms tegenzitten, je soms niet lekker in je vel zit en de wereld niet alleen maar mooi is. Ook dat moeten ze leren! 

Duurzaam kan ook makkelijk zijn

Stel je eens voor… Wat zou er gebeuren als we elkaar eens zouden supporten en elke moeder in haar waarde zouden laten, respect zouden hebben voor andere denkwijzen? Zou de wereld dan niet ook een beetje mooier worden? Lief zijn voor de ander, begint bij lief zijn voor jezelf. Lief zijn voor de wereld overigens ook. En in beide gevallen geldt: alle beetjes helpen! Het hoeft niet perfect. Maar het niet perfect kunnen zijn betekent niet dat je dan maar niets moet doen.

Als we allemaal dat kleine beetje ons best doen, gaan we er best komen met elkaar. Want we hoeven niet allemaal morgen vegan te zijn en alle auto’s en vliegtuigen in de ban te doen. We hoeven ook niet altijd onze eigen koffiebeker mee te nemen en ons afval altijd te scheiden. We hoeven niet altijd lief en geduldig tegen onze kinderen te zijn. We hoeven er niet altijd op ons mooist uit te zien. We hoeven niet elke maand werknemer van de maand te worden. We hoeven niet allemaal carrièretijgers te zijn en een eigen onderneming te starten.

Kleine moeite, grote impact

Als we maar ons best doen en ons bewust zijn van de impact die wij met z’n allen hebben op elkaar en op de wereld waarin we leven! Dan weet ik één ding zeker: we laten de wereld in ieder geval wat mooier achter dan dat we hem ooit betreden hebben en zorgen dat onze kinderen daarvan kunnen genieten. Als dat niet duurzaam is…

Liefs, Leila

Lees ook: Twee onverwachte levenslessen van een kleuter