Blogs 2020

Challenge accepted: een jaar lang niets nieuws kopen

Een jaar niets nieuws kopen. Lukt dat? Dat vroeg Saskia zich af en daarom is ze een challenge aangegaan: in 2020 koopt ze een jaar niets nieuws. En over al haar ervaringen houdt ze een blog bij: thegreenlist.nl. De eerste honderd dagen zitten er op. We maken de balans met haar op.

Waarom deze challenge?

‘Vooral uit liefde voor tweedehands. En soms uit zorgen over het klimaat, roep ik dan altijd. Door mijn werk (ik werk aan duurzaamheid bij ABN AMRO) heb ik mij de afgelopen jaren verdiept in het onderwerp en zo werd ik aangestoken. Het begon met de basics van duurzamer leven thuis, maar ook mijn ‘koop tweedehands’ hobby laaide weer helemaal op. Helemaal toen ik de onderzoeken las over de impact van onze spullen. Eind vorig jaar bleef er een vraag in mijn hoofd spoken: kan ik een heel jaar niets nieuws kopen? Dat deelde ik op (toen nog mijn persoonlijke) Instagram en zo is het idee van de challenge en thegreenlist.nl geboren.’

Echt niets nieuws?

‘Dat is wel het idee. Nu heb ik wel een aantal jokers voor bijvoorbeeld schoonmaak, gezondheids- & verzorgingsproducten of sokken en ondergoed. Maar dan heb ik mezelf voorgenomen om op zoek te gaan naar de duurzame variant of duurzamer gebruik ervan. Over mijn zoektocht om mezelf een eco lifestyle aan te meten, blog ik ook. Als ik met duurzame onderwerpen worstel, zullen er meer vrouwen zijn, denk ik dan. Dus hopelijk kan ik met mijn ervaringen hen verder helpen.’

Hoe bevalt het?

‘Heel goed. De challenge leert mij creatiever om te gaan met (minder) spullen. En ja soms moet ik inderdaad geduld hebben want een item vinden in de kringloopwinkel laat zich niet plannen. En dat is soms vervelend voor een ongeduldig type zoals ik, maar het levert vooral veel energie op. Van dingen kopen wordt niemand gelukkig, van dingen doen wel. Ik raak daar steeds meer van overtuigd.’

Doet de hele familie mee?

‘Mijn zoontje van vijf probeer ik zoveel mogelijk mee te laten doen en dat gaat best makkelijk. Mijn man doet niet mee, maar is wel door mij aangestoken en een stuk bewuster geworden.’

Van te voren nooit bedacht?

‘Dat een challenge enorm verbindend werkt en zoveel positieve reacties en PR oproept. In mijn eerste maand stond ik in de Telegraaf met een Interview, publiceerde Trouw mijn opinie over btw op tweedehandskleding en stond er een interview met VIVA Mama in de agenda. Over lifegoals gesproken…. En mijn Instagram-account groeit hard. En wat daarbij heel leuk is: mijn groeiende achterban weet raad met elk probleem. Ik noem ze ‘mijn kringloopzusters’. Zo waren in week één mijn haarelastiekjes op. Dat deelde ik en zo kreeg ik tal van tips waaronder één echt briljante: kijk eens op straat. En verrek ik zie ze nu overal liggen! Ik neem ze mee, stop ze in een sok en doe ze in de wasmachine. Nu hoef ik nooit meer elastiekjes te kopen.

Nog een recenter voorbeeld: mijn rouge is op. Hup, ik weer een oproep geplaatst op Insta. Toen kreeg ik weer een aantal gouden tips waaronder het gebruik van lippenstift als rouge. Dat doe ik nu. Ook het ontvangen van post van volgers had ik vooraf niet kunnen bedenken. Echt hartverwarmende brieven met haarelastiekjes, zelfgemaakte make-up pads tot en met een duurzaam beauty-pakket aan toe. Hoe geweldig is dat?’

Moeilijkste?

‘Kleding en speelgoed zijn echt een eitje. Maar ik zou bijvoorbeeld graag een elektrische VanMoof fiets willen. Die koop je niet makkelijk tweedehands. Ook staat een nieuw koffiezetapparaat hoog op het verlanglijstje: een nieuw duurzaam model zonder cupjes. Ik weet precies welke ik wil hebben. Deze koop ik nu niet door mijn challenge. Moeilijk zou ik het ook vinden als bijvoorbeeld mijn koelkast of ander witgoed kapot gaat. Het schijnt dat je deze apparaten beter nieuw kunt kopen (want duurzamer in gebruik). Dus wat moet ik dan doen? Misschien eentje huren ofzo als dat zich voordoet…’

Gouden tip?

Kringloopwinkels, ook -juist- voor kleding.

Lees ook het interview met Lotty over haar tweedehands kinderkleding winkel Toost

Meer weten:
Blog: thegreenlist.nl
Instagram: @thegreenlist.nl


Volg MOMSPIRATION op social media

Ben jij enthousiast over MOMSPIRATION? Zeg het voort! Vind ons leuk op Facebook of volg ons via Instagram. Ben je niet zo van de social media, maar wil je wel graag weten wanneer er nieuwe blogs zijn? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

De mama’s van MOMSPIRATION schrijven gepassioneerd over het moederschap. Eerlijke verhalen, heerlijk geschreven met de nodige zelfspot, bemoedigende woorden en bovenal zoals het écht is

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.