momspiration mamablog perfectionisme

#doeslief. Tegen jezelf.

Wat is het heerlijk: je hart luchten bij vriendinnen en eindeloos praten over wat je bezig houdt. Ik houd van vriendschappen waarin je je open durft te stellen, waarin je samen kan lachen en huilen, waarin je kan geven en kan ontvangen, waarin je je kwetsbaarheid durft te tonen, je elkaar een spiegel voor houdt en elkaar van advies (soms ongezouten) voorziet. Maar herken je dat? Wat je voor een ander zo goed weet, is voor jezelf soms best een beetje moeilijk. Voor een ander weet je het zo goed. Maar hoe zit dat als je even naar jezelf wijst: weet je het ook zo goed voor jezelf?

Zo ook een weekend, nog niet zo lang geleden, een gesprek tussen een vriendin en mij. Laten we haar – mijn vriendin – Jacqueline noemen in deze blog. Jacqueline had het druk, heel druk. Ze zag door de bomen het bos niet meer: bomen van werk, bomen van huishouden, bomen van to-do-lijstjes, bomen van sporten, bomen van… Gewoon eindeloos veel bomen.

Kampioen onaardig doen

Je kent het vast wel. De dagelijkse drukte (sleur?) die overheerst en die je opslokt en waar je niet aan lijkt te ontkomen. Je draaft en rent, doet tien dingen tegelijk, maar toch blijft er een enorme berg op je to-do-lijstje staan. Je hoofd loopt over. En dan is er een vriendin die tegen je zegt: “STOP. Ga jij eens heel snel aan jezelf denken”. Zo was dat het afgelopen weekend en zei ik iets soortgelijks tegen Jacqueline: “Ga jij eerst eens even doen wat op dit moment belangrijk voor je is.” Gewoon in het kader van lief voor jezelf zijn. We zijn soms zo lief voor anderen, maar vergeten onszelf. Mama’s zijn daar kampioen in. Zorgen, verzorgen en onaardig doen naar jezelf.

Weet je wat het fijne was? Jacqueline luisterde. Ze handelde. Zij accepteerde mijn advies en erkende dat ze even de bomen het bos moest laten en de ruimte van het strand moest opzoeken: kalmte, ademruimte en even voor jezelf kiezen. Heerlijk zo’n moment dat iemand naar je luistert. Met mijn achtjarige entertainer die de grenzen opzoekt en een peuter die alles doet wat grote broer doet, heb ik zeer regelmatig het tegenovergestelde gevoel. Maar dat terzijde.

Zo belangrijk en zo lastig

Lief zijn voor zichzelf. Het lijkt soms het lastigste wat er is, terwijl het toch echt het meest belangrijke is. Ook als dat betekent dat je iets af moet zeggen. Eveneens als dat betekent dat je daarom iets mist. Ook als dat betekent dat je……. Ja, dat je wat? Wat mis je als je even een pas op de plaats maakt? Wat mis je als je dat doet wat het beste voor jou is? Kan iemand je kwalijk nemen dat je lief bent voor jezelf? Wat mis je als je doet wat jij het meeste nodig heeft? Welke bijzaken mis je als jij de hoofdzaak volgt?

Keuzes maken in het leven betekent niet dat dat ten koste moet gaan van anderen. Keuzes maken betekent ook dichter tot jezelf komen: de rust terugvinden en een lievere, leukere, kalmere moeder, partner, vriendin, dochter of collega of wat dan nog meer zijn. Dichter tot jezelf komen betekent vaak liever voor jezelf zijn.

#doeslief

Op zo’n moment ben ik blij dat ik Jacqueline heb kunnen helpen. That’s what friends are for! Maar tegelijkertijd begon er iets aan me te knagen. Marjolijn Vreeburg. Luister. De pot verwijst te ketel. Want hoe zit het eigenlijk met jou? Een kronkel in mijn buik zegt genoeg. Oeps.

Waarom zie ik wel wat Jacqueline nodig heeft en waarom signaleer ik dat niet bij mezelf? Waarom lukt het me wel om voor haar te beslissen wat goed is en waarom lukt me dat niet voor mezelf? Moet Jacqueline nu echt mijn eigen advies  als het ware kopiëren om het vervolgens terug te geven aan mij?

Een lieve keuze maken

Gesteund door mijn eigen advies uit de mond van Jacqueline, durfde ik te gaan doen wat het beste voor mij was. Lief zijn voor mezelf. Ik deed dát wat ik het meeste nodig had op dat moment. Ik maakte keuzes en stopte met rennen en draven. Keuzes maken zorgt er bij mij voor dat ik er uiteindelijk méér kan zijn voor mijn omgeving. Dat ik mij staande houd. Dat ik een leukere Marjolijn ben. Een lievere Marjolijn (in meerdere opzichten).

En weet je? Het voelde fijn. Zo ontzettend fijn om te luisteren naar mijn eigen advies. Om te luisteren naar mijn eigen behoefte.
Luister naar je eigen advies lieve mama’s en volg dat ook zelf op. Het is soms moeilijk. Er is soms weerstand. Maar gewoon één klein dingetje. Vandaag nog. Wees lief voor jezelf. Dan ben je vast en zeker ook liever voor je omgeving. Practice what you preach Marjolijn. #doeslief. Tegen jezelf.

Wat is het advies dat jij jezelf zou geven? 

Liefs, Marjolijn

Uitgelichte afbeelding bij deze blog: Jacky Nobels Fotografie