momspiration egmond aan zee mamablog

Dit had dé dag moeten zijn

Donderdag 4 juni. De dag van Alpe d’HuZes waar ik me tot eind maart op heb voorbereid. Uiteindelijk is er niks speciaals aan deze week. Of misschien toch een beetje met de start van mijn persoonlijke (kaarten)actie en alle geweldige online bijeenkomsten, maar niet zoals ik in gedachten had toen ik mij half november 2019 inschreef om op 4 juni de strijd met de legendarische Alpe d’Huez aan te gaan om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Vandaag had ik bovenaan de Alpe d’Huez willen staan. Samen met mijn lieve peettante en nog vele andere familieleden en vrienden. Het zou dé dag geweest zijn. Ik had zo graag het leven willen vieren, bovenaan de top. Mijn (aanwezige) dierbaren een dikke knuffel willen geven. Ik had zo graag mensen willen herdenken, die overleden zijn aan de gevolgen van kanker. Dit alles gebeurt vandaag niet en is uitgesteld naar juni 2021. 

Bij het beklimmen van de Alpe d’Huez had ik de gezinnen die getroffen zijn door kanker in mijn gedachten willen meenemen naar de top, met in het speciaal alle jonge én oudere kinderen die hun ouders moeten missen. Als moeder van Levi en Mick wil ik niets liever dan oud worden met mijn gezin en ik gun dat elke vader en moeder.

Mijn voornemen was om zoveel mogelijk geld voor onderzoek naar preventie en behandeling van kanker bij elkaar te lopen op donderdag 4 juni. Maar dat voornemen blijft staan: ik richt mij op een beklimming begin juni 2021. Van dichtbij heb ik meegemaakt hoe belangrijk dat onderzoek is. Door Geneviève haar deelname aan wetenschappelijk onderzoek heeft zij extra levenstijd gekregen. 

Maar ik ben, naast mijn teamgenoten en alle andere Alpe d’HuZes-deelnemers die met mij mee de berg op zouden gaan, niet de enige die teleurgesteld is. Levi benoemde gisteravond nog even dat ‘de mannen-week’ nu niet door kon gaan. Geen mama in Frankrijk, geen mannen-activiteiten (wordt direct duidelijk wie de broek aan heeft in huize Sprunken-Vreeburg). Een grote grijns, met een zorgelijke ondertoon, die aan mij vroeg wanneer ‘de mannen-week’ dan zou kunnen plaatsvinden. Een gevalletje ‘als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel’ vrees ik.

Dankbaar voor het dagelijkse contact

Mijn peettante Geneviève kreeg november 2014 de diagnose galwegkanker. Ik kan mij deze dag herinneren als de dag van gisteren. De vooruitzichten waren alles behalve goed: Geneviève zou nog negen maanden tot een jaar te leven hebben. 

Maar… wat niemand voor mogelijk hield gebeurde: de prognose kwam niet uit. De deskundigheid van de artsen in het VUmc, haar deelname aan wetenschappelijk onderzoek en zeker ook de wilskracht en het doorzettingsvermogen van Geneviève, hebben er voor gezorgd dat ik haar nog bijna dagelijks spreek en dat mijn neefje Jaap en nichtje Eva hun moeder nog heel dichtbij hebben. Ik ben hier heel dankbaar voor.

Een machteloos gevoel

Familie is ontzettend belangrijk voor mij. De band met Geneviève is altijd goed geweest maar door haar ziekte hebben we veel meer en inniger contact dan voorheen. Ze is altijd oprecht geïnteresseerd in mijn leven en is afgelopen jaar, toen ik niet zo lekker in mijn vel zat, een enorme steun geweest. Ze vertelt me vaak over de dingen die zij heeft geleerd als moeder, als ‘wijze peettante’ en als ongeneeslijk zieke patiënt. Onze gesprekken zijn vaak eye-openers voor mij en soms zelfs levenslessen. Ondanks het verdriet en haar onzekere toekomst is mijn peettante een van de positiefste en krachtigste personen die ik ken.  De paniek borrelt op wanneer ik bedenk dat dat ik mogelijk binnen nu en een te korte tijd afscheid van haar zou moeten nemen.

Als moeder van twee prachtige zonen maakt het me intens verdrietig dat dit helaas voor veel gezinnen de dagelijkse realiteit is. Ik zie het in mijn eigen omgeving: jonge moeders die vechten voor hun leven, vaders van de school waar ik werk die zijn overleden en soms ook heel jonge kinderen die te dealen hebben met deze ongelofelijk nare ziekte. Dit alles geeft mij vaak een machteloos gevoel. Ondanks Alpe d’HuZes 2020 niet doorgaat, ga ik vandaag mijn onmacht omzetten in kracht. 

Het is tijd voor actie!

Het is tijd voor mijn persoonlijke actie. Het heeft me bloed, zweet & tranen gekost maar ik ben zo trots als een pauw op het eindresultaat. Een gedachtekronkel die me al een aantal weken bezig hield. Eind vorige week deelde ik mijn idee met Anouk en zij gaf mij het laatste zetje wat ik nodig had (dankjewel lieve Anouk!). Ontwerpen, zonder creatieve achtergrond of kennis, gewoon op gevoel (en dat in nog geen 5 dagen). Iets maken wat dichtbij mezelf ligt en wat ik mooi vind. Het is iets geworden waar ik voor sta: liefde, zachtheid, harmonie en rust.

Ik heb 8 ansichtkaarten ontworpen en laten drukken. De opbrengst van deze kaarten gaat naar de Alpe d’HuZes en komt geheel ten goede aan onderzoek naar kanker.
Je koopt 8 kaarten voor € 10,00, exclusief verzendkosten. Jij blij met je voorraad nieuwe (te leuke) kaarten, de ontvangers blij met de leuke post door de brievenbus en KWF Kankerbestrijding blij met jouw donatie. Een win-win-win-situatie!


Wil je deze kaartenset en tegelijk het goede doel steunen?

Bestellen is heel simpel! Stuur een e-mail naar marjolijn@momspiration.nl met je adresgegevens. Je ontvangt van mij een betaallink en na betaling zal je bestelling worden verzonden of worden bezorgd. De eventuele verzendkosten zijn € 2,73. Bestellingen in de regio (Duin en Bollenstreek) bezorg ik gratis. 

Opgeven is geen optie

Ik heb een extra jaar om nog meer mensen te vertellen over mijn geweldige tante en geld in te zamelen voor het KWF. Ik heb nog een jaar om zoveel mogelijk kaarten te verkopen en lieve berichten te laten verspreiden. Want opgeven is geen optie. 

Dankjewel voor je bestelling en/of donatie. 

Liefs, Marjolijn

De uitgelichte foto is gemaakt door: Jacky Nobels fotografie

In deze blog lees je waarom ik mee doe aan de Alpe d’HuZes: Ik doe mee aan de Alpe d’HuZes

In deze blog lees je hoe ik het heb ervaren dat de Alpe d’HuZes is uitgesteld: Ik ben gefrustreerd. Maar vooral verdrietig.