Blogs 2020

Bij mij thuis is het altijd een zooitje

BLOG & VIDEO | Hoe vaak verontschuldig jij je voor de ‘troep’ in huis? Voor jouw troep wel te verstaan. Want meestal is het in jouw ogen niet opgeruimd, een rommel, hebben de kinderen wéér alles overhoop gehaald en moeten bezoekers vooral niet letten op de zooi want blabla. Een ander zal om zich heen kijken en denken.. uh, waar heb je het over? Of dat je vriendin belt of ze langs kan komen en dan zeggen we uiteraard al op voorhand: “Ik heb niet opgeruimd hoor.” Want op een of andere manier willen we zo graag een huis hebben waar we ieder moment van de dag Maxima kunnen ontvangen voor een kopje thee. Althans ik dan. Tot niet al te lang geleden.

In dat laatste geval zou ik zeggen: “Let vooral wel op de zooi, want anders struikel je er over.”

Ik ben niet perfect

Zo dat is er uit. En een perfect opgeruimd huis hoort daar dus ook niet (meer) bij. Troep in huis is niets om je voor te schamen. Stapeltjes hier, speelgoed daar. Het zegt maar één ding over jou, namelijk dat je je prioriteiten op orde hebt. Tenminste zo las ik onlangs in een artikel. Is je huis een rommel? Dan mag je dat voor jezelf als compliment beschouwen. Het betekent namelijk dat jij als moeder je prioriteiten duidelijk hebt. En dat je daarbij spullen verzameld die je nodig hebt, om dit te realiseren.

Dus ja, dat zijn de vuile bordjes in de wasbak, boekjes over de vloer en draagdoek over de stoel en op de kast 3 paar babyschoentjes. Je snapt misschien al, dit is wat ik zie terwijl ik omhoog kijk van mijn scherm. Mijn man en kind die samen spelen op de grond, terwijl ik even de voorrang geef aan wat ik belangrijk vind, namelijk schrijven. En het feit dat ik hun de ruimte geeft om ook samen bezig te zijn. Wacht even.. Ik moet even mijn ventje knuffelen.

Ouderschap is een rommeltje

Sinds de geboorte van Oscar ben ik in plaats van opruimen, begonnen met ontspullen. Nu geef ik eerlijk toe, na 18 maanden is er nog steeds een hoop te doen maar het wordt beter. Minder spullen = namelijk minder opruimen. Zeker weten, minder stress. Daarnaast ook minder gedoe. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Mijn prioriteit is namelijk mijn gezin, mijn kind. Ik herinner me nog de tweede nacht thuis met Oscar. De ochtend vertelde het verhaal van de nacht. Er lagen overal handdoeken, luiers, flesjes, doekjes, vuile was met spuugvlekken. Toen de kraamverzorgster binnen kwam, moest ze lachen. Dat heb je goed gedaan zei ze. Want de baby, die lag heerlijk tevreden te slapen. En zelf had ik ook nog wat slaap gepakt.

De prioriteit was de zorg voor Oscar geweest én voor mezelf. De rest: Bijzaak. Het zette me wel denken. Opruimen is nou eenmaal niet het belangrijkst. De lat voor wat een opgeruimd huis is mag best wel wat lager! Ouderschap is nou eenmaal een rommeltje. Met spuugvlekken op je broek en melkvlekken op je shirt. Wel handig zijn de noodzakelijke items. En als je die eenvoudig kan vinden en pakken. Daarom hou ik stiekem van de Marie Kondo- opruim methode. Even voor diegene die nu denken Mariewattes?

Marie Kondo is een Japanse auteur en heeft een boek geschreven waarin ze haar opruim-tactiek beschrijft die ondertussen bekend staat als de KonMari methode en het leven van mensen over de hele wereld al heeft veranderd. Volgens haar methode ruim je het huis niet alleen op voor het milieu, maar vooral voor de mensen die erin wonen. Ontdek dat de juiste hoeveelheid voorwerpen voor elke persoon de sleutel is om te leven in een huis wat ons alleen maar positieve dingen geeft.

Marie Kondo FAIL

Maar goed, ook dat pakt niet altijd helemaal goed uit. Zo ging ik voor de geboorte van Oscar enthousiast aan de slag (na het bekijken van de afleveringen op Netflix) met vouwen en de commode indelen maar na een paar maanden werd het toch echt tijd om weer eens alles te ordenen. Want hoewel ik van plan was om mijn Marie Kondo babykamer in een video te laten zien, leek het inmiddels meer op een Marie Kondo FAIL. En zoals ik al zei: Ik ben niet perfect. Dus in plaats van éérst opruimen, laat ik je gewoon zien wat voor rommeltje het is en de babykamer én hoe ik die weer ging opruimen. Handige tips included. Evenals te schattig geluidjes en beelden van Oscar 😉 (want deze video is van toen Oscar 11 maanden oud was). Veel plezier met kijken!

Liefs, Anouk

Anouk (1985) is een enthousiaste creatieveling, die altijd vol nieuwe ideeën zit. Maar bovenal is zij trotse mama van zoontjes Oscar Yule (2018) en Nordin (2021) en dochtertje Charlie Lena (2022). Ze is getrouwd met Sander, een grappig meneertje die iets met computers doet. Samen wonen zij in het gezellige Lisse met hondje Evi. Anouk is zelfstandig onderneemster. Zij werkt als foto-, en videograaf samen met andere vrouwelijke ondernemers om hun passie en verhaal te vertalen naar beeld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.